Pondelok 16. 09. 2024 20:56:49 | Meniny má Ľudmila

SRDCOM Z DEDINY: Kátlovce, zelené srdce Trnavského kraja

KÁTLOVCE/ Naša dnešná cesta povedie do Trnavského kraja. Na Trnavskej pahorkatine sa tu v doline potoka Blava rozprestiera malebná obec Kátlovce. Poďte ju s nami spoznať!

Alžbeta Mareková|1. september 2024|14:00:06

Zdroj: www.katlovce.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Plavecké Podhradie, okno do histórie Záhoria
Čítajte viac >

Obklopená zelenými svahmi a pokojnými poliami, dedinka je ako oáza pokoja pre tých, ktorí hľadajú únik od zhonu každodenného života. A keď zatúžia po ruchu mesta, históriou pulzujúca Trnava je len na skok.

Kátlovský chotár je prirodzene rozdelený tokom Blavy, ktorý je lemovaný cennými brehovými porastami. Tieto porasty, s prevahou jelší, vŕb a topoľov, predstavujú unikátny ekosystém a sú dominantným prvkom miestnej krajiny.

1 www.katlovce.sk.webp Zdroj: www.katlovce.sk

Kedysi typická dedinka s domami zoradenými pozdĺž cesty, Kátlovce sa postupne zmenili na modernú obec s novým centrom. Charakteristické domy so slamenými strechami ustúpili modernej zástavbe.

Obec má bohatú históriu, ktorú pripomínajú aj drobné pamiatky, ako sú sochy a kríže. Tieto pamätihodnosti boli často stavané na počesť významných udalostí alebo ako prejav vďaky. Archívne záznamy prezrádzajú, že v 19. storočí bolo v chotári až sedem sôch.

2 www.katlovce.sk.webp Zdroj: www.katlovce.sk

Za zmienku určite stojí Ústredný Svätý Kríž na cintoríne, ktorého história siaha až do roku 1774. Pôvodne stál na hranici troch obcí a podľa povesti bol presunutý z popraviska na cintorín, kde sa dodnes konajú pietne obrady.

Ďalším symbolom obce je Socha Blahoslavenej Panny Márie. Posvätená bola v roku 1774 a jej motívy zrkadlili vďaku za ochranu pred morom, živelnými pohromami alebo nepriateľom. Návštevníci určite ocenia tiché chvíle strávené v tieni mohutných košatých líp, ktoré miestu dodávajú tajomnú atmosféru a vytvárajú dojem prírodného chrámu.

3 www.katlovce.sk.webp Zdroj: www.katlovce.sk

Kátlovce sú aktívnou obcou s bohatým spolkovým životom. Stretávajú sa tu všetky generácie, ktoré organizujú rôzne podujatia a vytvárajú silnú komunitu. Od športových aktivít až po tradície, tu si každý nájde to svoje. V obci pôsobia napríklad Mužská spevácka skupina Kátlovani, Kátlovský chrámový spevokol, Zväz záhradkárov i Dobrovoľný hasičský zbor.

4 www.katlovce.sk.webp Zdroj: www.katlovce.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 Mgr. Dalibor Minarovič, starosta obce.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec, hoc patrí medzi menšie a bez výraznejších príjmov, svojou vybavenosťou poskytuje komfort a spokojný život občanom všetkých vekových kategórií. Vodovod, odkanalizovane, plynofikácia, káblové rozvody televízie sú tu už bežným štandardom, na ktorý sme si už zvykli. V súčasnej dobe pracujme na vybudovaní veľkého detského ihriska a rozbehnutý máme aj projekt rekonštrukcie jednej z najvyťaženejších miestnych komunikácií.

V obci aktívne pôsobí Miestna organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska, Poľovné združenie Dolina Kátlovce, Mužská spevácka skupina Kátlovani, Chrámový spevokol, FC Kátlovce, Rodičovské združenie ako pri Základnej, tak aj materskej škole, Rybársky spolok, DHZ, Členská základňa posilňovne a tiež veľa aktívnych jednotlivcov, vďaka ktorým žije obec bohatým kultúrno-spoločenským životom.

5www.katlovce.sk.webp Zdroj: www.katlovce.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

V budúcnosti by sme radi rekonštruovali a zateplili miestny kultúrny dom spojený s obecným úradom, rekonštrukciou a dobudovaním chodníkov by sme radi zvýšili bezpečnosť peších, tiež podnikáme kroky na vybudovanie optickej siete v obci a dovybavenie zberného dvora novou technikou. Pri vhodnej výzve by sme radi znova zriadili v našej obci knižnicu.

6 www.katlovce.sk.webp Zdroj: www.katlovce.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Obec je rodiskom spisovateľa a prekladateľa Dr. Teofila Ušáka, ktorý napísal 27 dobrodružných románov a preložil desiatky románov svetových autorov. Diela prekladal zo štyroch svetových jazykov. Jeho tvorba je však málo známa z dôvodu politickej nepohodlnosti v komunistickom režime. V dobe svojej aktívnej činnosti bol nútený písať a prekladať pod pseudonymami a jeho diela vychádzali prevažne na pokračovanie. Nebyť týchto okolností, v škole by sa o ňom mládež učila ako o slovenskom Karlovi Mayovi. V dnešnej dobe po päťročnom úsilí už máme zmapované všetky jeho diela a preklady.

7www.katlovce.sk.webp Zdroj: www.katlovce.sk

V obci máme zriadenú expozičnú miestnosť, kde je v súčasnej dobe umiestnená expozícia venovaná nášmu rodákovi, kňazovi a básnikovi katolíckej moderny Paľovi Ušákovi-Olivovi.

Za zmienku stojí umelé koryto potoka Blava s dvoma starými mlynmi, ktoré začína nad obcou v lokalite Spúšť (kde je historickým stavidlom odrazená voda) a končí pod obcou pri vodnej nádrži Močidlo (názov je odvodený od močenia konopy).

Staré a nové koryto tak vytvára akýsi ostrov pozdĺž celej obce. Spomínaná vodná nádrž slúži ako oddychová zóna a rybník pre miestny rybársky spolok. Tu je zaujímavosťou železné koleso, ktoré je poháňané spodným náhonom a korčekmi vynáša vodu do trojmetrovej výšky a tým zásobuje Močidlo vodou. Obec sa dlhodobo snaží tento priestor odkúpiť od miestneho Poľnohospodárskeho družstva a revitalizovať ho, aby mohol kvalitnejšie slúžiť všetkým občanom.

8 www.katlovce.sk.webp Zdroj: www.katlovce.sk

Obec Kátlovce sú príkladným spojením pohodlia modernej doby s bohatstvom histórie a krásami prírody. Na svojich potulkách Trnavským krajom ich navštívte, odvďačia sa vám pokojom, na ktorý dlho nezabudnete.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Kátlovce www.katlovce.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Poniky je vstupnou bránou do majestátnej prírody aj histórie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť