Utorok 17. 09. 2024 18:02:44 | Meniny má Olympia

Tím špecialistov z Banskej Bystrice, ako prvý na Slovensku, použil na liečbu dieťaťa unikátnu metódu

BANSKÁ BYSTRICA/ Lekári z Rooseveltovej nemocnice si pripísali ďalší obrovský úspech. Vznikol tu totiž tím špecialistov naprieč neonatologickými a detskými oddeleniami viacerých nemocníc, ktorý, ako prvý na Slovensku, vykonal jedinečný zákrok pri liečbe malej Esterky so vzácnou vrodenou chybou tváre. Doteraz museli malí pacienti cestovať až do Nemecka.

Michal Filek|13. september 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Súvisiaci článok
Trnavskí lekári prvýkrát operovali mozog novou technikou
Čítajte viac >

Malá Esterka sa narodila so vzácnou vrodenou chybou tváre - Pierre-Robin sekvenciou, ktorá jej výrazným spôsobom komplikovala prijímanie stravy a spôsobovala závažné dýchacie problémy.

Malí pacienti s touto vrodenou chybou museli doteraz za zákrokom cestovať do Nemecka, kde museli byť mesiac hospitalizovaní.

„Esterka u nás absolvovala neoperačný zákrok a vďaka tímu našich špecialistov a skvelej spolupráci s tímom z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica, bola už po dvoch týždňoch schopná plného príjmu mlieka fľaškou, bez akýchkoľvek dýchacích ťažkostí,“ informuje nemocnica.

V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici aplikovali špeciálnu Tubingensku palatinálnu platničku ako prví na Slovensku. Vďaka tejto platničke môže dieťatko normálne dýchať a tiež aj prijímať potravu.

„V našej nemocnici však vznikol tím odborníkov z Neonatologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU), Kliniky maxilofaciálnej chirurgie SZU a z II. Detskej kliniky SZU Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici, ktorí vďaka spolupráci s Neonatologickou klinikou Univerzitnej nemocnice Tubingen v Nemecku vedia poskytnúť liečbu Pierre-Robin sekvencie originálnou Tubingenskou palatinálnou platničkou, podľa ich protokolu priamo v v našej nemocnici,“ doplnila nemocnica na sociálnej sieti.

Ako ďalej informujú, hospitalizácia Esterky na Neonatologickej klinike SZU pokračovala nácvikom starostlivosti o platničku mamičkou Esterky.

V súčasnosti už sa o dievčatko starajú rodičia doma a lekára navštevujú len ambulantne počas pravidelných kontrol.

Novovzniknutý tím už použil túto metódu aj na liečbu druhého pacienta a pripravuje sa aj na tretiu aplikáciu.

Ako píšu, tím je pripravený pomôcť všetkým ďalším novorodencom s touto vrodenou chybou.

„Sme veľmi hrdí na tím našich lekárov, že sa neustále snažia prinášať inovatívne metódy, ktoré zachraňujú životy a tiež skvalitňujú život našim pacientom. Veríme, že pomôžeme čo najväčšiemu počtu detičiek s touto vzácnou vrodenou chybou a odľahčíme rodičov a dieťatko od ďalekého cestovania a pobytu v zahraničí,“ uzavrela nemocnica.


Súvisiaci článok
Unikátny zákrok bratislavských lekárov: Pacientovi nahradili časť brušnej dutiny hovädzou protézou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť