Streda 18. 09. 2024 19:25:54 | Meniny má Eugénia

Na Dunaji bude vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity

SLOVENSKO/ Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský vodohospodársky podnik začne od daného dňa stavať protipovodňové zábrany. Od nedele by na rieke nemali premávať ani lode. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu.

TASR|14. september 2024|09:58:48

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Súvisiaci článok
Výstrahy pred dažďom platia celý víkend na väčšine Slovenska
Čítajte viac >

"Slovenský vodohospodársky podnik požiadal, aby sme vyhlásili ráno od nedele od šiestej hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity v Bratislave, aby mohli začať s ohradzovaním Bratislavy. Predpokladaná hodnota kulminácie na základe predikcií, ktoré máme zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, a zároveň aj avizované prietokové hodnoty, ktoré poskytla rakúska strana, predpokladajú, že Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná," poznamenal Taraba.

Informoval aj o situácii na vodnom diele Gabčíkovo, ktoré v súčasnosti vyrába 400 megawattov elektriny a v prevádzke je sedem z ôsmich turbín. "Siedma turbína začala vykazovať nejaké miery vibrácie, to znamená, že sa nedá vylúčiť, že sa siedma turbína automaticky vypne, ak tieto vibrácie nepoľavia," povedal s tým, že v prípade tohto scenára bude nutné v Gabčíkové otvoriť plavebné komory a začať vypúšťať vodu.

Tretí povodňový stupeň platí aj pre rieku Morava. Situácia na nej je však podľa slov Tarabu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pokojnejšia. "Predpokladáme k sobotňajšiemu dňu a k tomuto stavu aký je, že by nemalo prísť k vyliatiu rieky Morava," ozrejmil šéf envirorezortu.

Pre nepriaznivé počasie vykonávajú od piatku (13. 9.) hasiči, policajti aj vojaci preventívne práce. Šutaj Eštok poukázal na to, že pracovali na stavaní hrádzi v povodí rieky Morava a v sobotu pracujú na hrádzi v Kopčanoch.


Súvisiaci článok
Aké povodne nás čakajú? Rozhodujúce bude časové a priestorové rozloženie zrážok, hovorí klimatológ
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť