Nedeľa 29. 09. 2024 17:24:33 | Meniny má Michal, Michaela

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Smolenický zámok, rozprávková koruna Malých Karpát

SMOLENICE/ Naše dnešné cesty povedú do očarujúceho Trnavského kraja. Ako klenot sa tu na úpätí Malých Karpát hrdo vypína ľúbezný Smolenický zámok. Jeho úchvatné múry aj dnes ticho šepkajú veľkolepé príbehy histórie. Poďte ich s nami spoznať!

Alžbeta Mareková|29. september 2024|14:00:07

Zdroj: databáza KC SAV Smolenice

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Šariš, tichý svedok kráľovských čias
Čítajte viac >

Predchodca dnešného romantického zámku bol kedysi nedobytný hrad, ktorý verne strážil pohraničné priesmyky a Českú cestu. Jeho počiatky sa datujú do neskorého 14. storočia, písomne bol prvýkrát zmienený v roku 1457. Nadmorská výška stavby je približne tristo metrov a za vznik vďačí temnému obdobiu husitských nepokojov.

Smolenický hrad sa stal po roku 1438 takmer na polstoročie doménou pezinských a svätojurských grófov. Neskôr bol v držbe Orságovcov a po tom, čo rod vymrel po meči, sa dostal do rúk kráľa. V roku 1583 hrad odkúpil barón Krištof Ugnand a spolu s vydajom jeho dcéry aj celé panstvo prešlo do rúk rodu Erdodyovcov. Nasledujúce roky sa niesli v duchu honosných architektonických úprav hradu, ktorý sa ale v neskoršom období stal dejiskom neúprosných bojov.

1.jpg Zdroj: databáza KC SAV Smolenice

Po stavovských povstaniach začal Smolenický hrad upadať a neskôr, počas napoleonovských bojov, vyhorel a pustol. Dostal sa do vlastníctva Pálfiovcov, ktorí na jeho ruinách postavili kúzelný zámok s nádychom francúzskej elegancie, ktorý aj dnes patrí medzi skvosty našej krajiny.

„Prvá svetová vojna bola príčinou prerušenia stavebných prác na zámku. Niektoré miestnosti boli len provizórne upravené a bol v nich umiestnený archív rodu Pálffyovcov. Až do skončenia druhej svetovej vojny sa na stavbe nepokračovalo. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, zámok prevzala SNR a zvolila si ho za svoje letné sídlo. Zámok bol dostavaný a zariadený a 26. júna 1953 bol odovzdaný SAV, aby sa stal reprezentačným miestom pre stretnutia vedcov z celého sveta,“ informuje správa Smolenického zámku na svojom webe.

2.jpg Zdroj: databáza KC SAV Smolenice

Otázky o bežnom chode zámku, ale aj o jeho víziách do budúcna, pre redakciu SP21 zodpovedala Mgr. et Mgr. Martina Andrisová, PR a marketing špecialista a Mgr. Ľubica Záborská, PhD., riaditeľka Smolenického zámku.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod zámku? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Smolenický zámok je pre verejnosť otvorený celoročne. Prehliadky zámku sa konajú počas školského roka počas víkendov a sviatkov, počas letných prázdnin každý deň nasledovné - v mesiacoch september až október a marec až jún, počas víkendov a sviatkov od 11:00 do 17:00, v mesiacoch november až február počas víkendov a sviatkov od 11:00 do 16:00 a počas hlavnej letnej sezóny (júl a august) každý deň od 10:00 do 18:00. Mimo klasických otváracích hodín poskytujeme aj prehliadky pre školské zájazdy s výkladom prispôsobeným detskému návštevníkovi. V prípade prehliadok sú na zámku potrební sprievodcovia, pokladník a vrátnik.

Keďže zámok funguje aj ako hotel a kongresové centrum Slovenskej akadémie vied, konajú sa v ňom konferencie, kongresy, svadby, rodinné oslavy, teambuildingy, kultúrne podujatia, filmové natáčania a iné. Pre jeho efektívnu prevádzku je teda potrebných štyridsať zamestnancov a niekoľko dohodárov - vedenie zámku, event manažérka, F&B manažérka, recepcia, ekonomické oddelenie, technické oddelenie, kuchyňa a obslužný personál. Tento rok sme slávnostne otvorili aj kaviareň a bistro Galéria na zámku na Dolnom nádvorí, kde je tak isto potrebná prítomnosť čašníkov a kuchárov.

3.jpg Zdroj: databáza KC SAV Smolenice

Aká je vízia zámku do budúcna?

  • Víziou pre Smolenický zámok je postupné rozširovanie jeho dostupnosti pre verejnosť a zlepšovanie kvality poskytovaných služieb. Chceme, aby sa zámok stal nielen kultúrnym a historickým centrom, ale aj miestom, kde si návštevníci môžu naplno vychutnať jeho krásu a jedinečnú atmosféru. Plánujeme organizovať viacero verejných podujatí, výstav a kultúrnych akcií, ktoré prilákajú rôznorodé publikum.

Okrem toho kladieme dôraz aj na vylepšenie zákazníckych služieb – nielen pre návštevníkov prehliadok, ale aj pre hotelových hostí. Našou ambíciou je zvýšiť komfort pobytu, rozšíriť ponuku služieb a vytvoriť prostredie, ktoré uspokojí očakávania aj tých najnáročnejších klientov. Cieľom je neustále zväčšovať povedomie o zámku v očiach verejnosti a zároveň ponúknuť kvalitný zážitok v podobe kultúry, histórie a pohodlia, ktoré ponúkajú naše štandardné izby a apartmány.

4 Facebook Smolenický zámok.jpg Zdroj: Facebook/ Smolenický zámok

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Naši návštevníci obzvlášť obdivujú úchvatné výhľady zo zámockej veže, odkiaľ majú možnosť vidieť celé okolie Malých Karpát v plnej kráse. Mnohí sú tiež nadšení z príjemného prejavu našich sprievodcov, ktorí dokážu pútavo priblížiť históriu zámku. Často návštevníkov prekvapí, že zámok bol pôvodne zrúcaninou hradu, ktorá bola na začiatku 20. storočia prestavaná do dnešnej romantickej podoby, preto má prívlastok aj najmladší zámok na Slovensku.

5.jpg Zdroj: databáza KC SAV Smolenice

Aké udalosti sa v najbližšom období na zámku odohrajú?

  • V najbližšom období plánujeme na Smolenickom zámku viacero zaujímavých podujatí pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Tešiť sa môžete na Rodinnú halloweensku párty plnú zábavy a strašidelnej atmosféry, ktorá poteší najmä rodiny s deťmi. Okrem toho sa bude na zámku tradične konať obľúbené podujatie Strašidlá na Smolenickom zámku.

Radi by sme pokračovali aj v obľúbenej sérii populárno-náučných prednášok s názvom Vedecká kaviareň, ktorá ponúka inšpiratívne stretnutia s odborníkmi najmä zo Slovenskej akadémie vied na rôzne vedecké témy. Na záver roka nás čaká 3. ročník Silvestra na Smolenickom zámku, ktorý sľubuje nezabudnuteľné privítanie nového roka v štýlovom prostredí zámku.

Smolenický zámok je počas celého roka dejiskom najrôznejších podujatí, preto, ak nechcete, aby vám nič zaujímavé uniklo, môžete sledovať naše sociálne siete. Tešíme sa na všetkých malých aj veľkých návštevníkov, turistov i ubytovaných hostí!

6 Facebook Smolenický zámok.jpg Zdroj: Facebook/ Smolenický zámok

POVESŤ

Z temného obdobia krvavých vojen medzi cisárskymi oddielmi a rákociovskými vojakmi sa zachovala legenda, ktorá rozpráva príbeh o nešťastnej láske. Na Smolenickom zámku padol do zajatia jeden z najdôležitejších veliteľov povstaleckého oddielu, Ladislav Očkai. Jeho šťastím v nešťastí sa stala pôvabná Iľka, dcéra miestneho kastelána, do ktorej sa na prvý pohľad zamiloval.

Mocný bojovník nebol ľahostajný ani mladej dievčine, ktorá sa rozhodla poprosiť otca o dovolenie vydať sa za neho. Prísny kastelán na to pristal pod jednou podmienkou, Ladislav musí okamžite opustiť povstalecké oddiely a otočiť sa chrbtom cisárovi. Ladislav váhal, premýšľal niekoľko dní. Napokon však láska k milej zvíťazila nad vernosťou k cisárovi a kastelánovu ponuku prijal.

7 Facebook Smolenický zámok.jpg Zdroj: Facebook/ Smolenický zámok

Keď už bolo krátko pred svadbou a zdalo sa, že láska snúbencov nájde svoj šťastný koniec, Rákociho vojaci nádejného mladého pána uniesli rovno do hlavného povstaleckého tábora. Po všetkom čím prešiel tam naňho čakala slučka. Keď sa chýry o jeho krutom konci dostali k budúcej neveste, zlomili jej srdce na tisíc kusov. Z obrovského žiaľu sa nikdy nespamätala a do roka si smrť našla aj ju.

Ak túžite po chvíľach strávených v romantickom prostredí, navštívte Smolenický zámok. Jeho krásne interiéry, rozsiahle záhrady a nádherné výhľady vás očaria.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku (Peter Maráky, Daniel Kollár, Janka Oršulová), www.smolenickyzamok.sav.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Likava, rozprávková múza Liptova
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť