Nedeľa 29. 09. 2024 15:14:50 | Meniny má Michal, Michaela

SRDCOM Z DEDINY: Ľubietová, kolíska banských povestí

ĽUBIETOVÁ/ Naše dnešné cesty povedú do čarovného prostredia Banskobystrického kraja. V objatí nedotknutej prírody Poľany, sa tu v tieni vrchu Hrb nachádza ľúbezná dedinka Ľubietová. Poďte ju s nami spoznať!

Alžbeta Mareková|29. september 2024|12:00:06

Zdroj: www.lubietova.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Kátlovce, zelené srdce Trnavského kraja
Čítajte viac >

Prvá písomná zmienka o Ľubietovej pochádza z roku 1379, keď ju kráľ Ľudovít Veľký povýšil na mesto a udelil mu rôzne výsady. V nasledujúcich desaťročiach získavala Ľubietová ďalšie privilégiá od rôznych panovníkov, čo jej umožnilo rýchly rozvoj.

História Ľubietovej je pevne spojená s dejinami baníctva a hutníctva. Dávno pred našim letopočtom tu spracovávali rudy Kelti, o mnoho rokov neskôr prišla sláva medených baní, tú postupne nahradilo spracovanie železa. Prvá vysoká drevouhoľná pec v Uhorsku bola postavená práve v Ľubietovej.

1 www.lubietova.sk.jpg Zdroj: www.lubietova.sk

Remeslá hrali v ekonomickom vývoji obce dôležitú úlohu. Okrem baníctva boli práve výrobky tunajších hrnčiarov a včelárov významným artiklom na miestnych trhoch a zároveň aj vyhľadávaným tovarom, ktorý prinášal obyvateľom príjem a prispieval k rozvoju dediny.

História obce je poznačená aj hlbokými ranami, ktoré priniesol v roku 1241 Tatársky vpád. Stará ľubietovská povesť hovorí, že vyľakané ženy a deti unikajúce pred zverstvom dobyvateľov našli útočisko v tmavých chodbách miestnych baní. Keď ich Tatári nedokázali dostať von, rozložili pred vstupom do bane vatru, odsúdiac všetkých uväznených na smrť zadusením. Na pamiatku tejto srdcervúcej udalosti nesie dolina, kde sa tragédia odohrala, dodnes názov Ženská dolina.

2 www.lubietova.sk.jpg Zdroj: www.lubietova.sk

Návšteva Ľubietovej vás očarí krásnou prírodou a bohatou históriou. Na námestí vás privíta socha Jozefa Messerschmidta a môžete obdivovať aj významné sakrálne stavby – Evanjelický kostol, ktorého výstavba prebehla v rokoch 1805 - 1807 a Rímskokatolícky Kostol Márie Magdalény z 15. storočia.

Ak sa chcete dozvedieť viac o histórii baníctva nesmiete vynechať miestne múzeum, ktoré ponúka aj možnosť pozrieť si zaujímavú zbierku minerálov. Odporúčame aj prechádzku po náučnom banskom chodníku, ktorý nájdete na banskom poli Podlipa. Jedinečný kultúrny zážitok určite získate aj pozorovaním miestnej rarity – debnárskeho tanca.

3 www.lubietova.sk.jpg Zdroj: www.lubietova.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 Ing. Pavel Zajac, starosta obce.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Ľubietová je krásna obec s bohatou históriou, ktorá sa neustále rozvíja. Ľubietová je plne funkčná obec bez väčších finančných problémov, čo nie je v Slovenskej republike bežné. V našej obci máme plne organizovanú školu aj základné služby.

Dotýkajú sa nás bežné problémy samospráv, problém s lekárom, zubárom, sociálnymi službami, s komunálnym odpadom, ale aj s povodňami a prívalovými dažďami, veternými či snehovými kalamitami. Snažíme sa opraviť budovy, cesty, prevádzkujeme kanalizáciu, čo má tiež svoje úskalia. Zrealizovali sme už niekoľko projektov a pracujeme na ďalších, ktoré prispejú k rozvoju našej obce.

V poslednom období sme rekonštruovali cestu na ulici Podlipa a čaká nás verejné priestranstvo Na Kolese a ulica Jána Kňazovického. Našim dlhodobým problémom je, že zaostávame v čerpaní eurofondov za okolitými krajinami.

4 www.lubietova.sk.jpg Zdroj: www.lubietova.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Situácia v slovenských obciach je náročná. Zmeny v školstve a poľnohospodárstve vytvárajú neistotu. Aj keď sa Ľubietovej tieto problémy priamo nedotýkajú, ovplyvňujú nás nepriamo. Zameriavame sa preto na čerpanie eurofondov a iné zdroje, aby sme mohli realizovať potrebné opravy infraštruktúry a zlepšiť ochranu pred povodňami.

Obávame sa však o budúcnosť poľnohospodárstva a o to, ako zabezpečiť dostatok potravín. Veríme, že systémové zmeny na štátnej úrovni sú nevyhnutné pre udržateľný rozvoj našich obcí a vidieka.

5 www.lubietova.sk.jpg Zdroj: www.lubietova.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Ľubietová je krásna, obklopuje ju divoká príroda so zatiaľ neporušenými lesmi. Nie je tak navštevovaná turistami ako Liptov a Tatry, ale kto hľadá oddych a pokoj od denného stresu je na správnom mieste. Okrem turistických trás máme aj veľa asfaltových a lesných ciest, teda aj cyklisti si prídu na svoje. Turisti by určite nemali obísť geografický stred Slovenska na Hrbe, ale krásny výhľad je aj z Vysokej, kde je staré keltské hradisko.

Ten, koho zaujíma banícka história, by nemal vynechať Náučný banský chodník na Podlipe, kde sa v horúčavách môže na chvíľu skryť do baní. Hutnícka história je prezentovaná vysokou pecou na Troch Vodách. V rámci obecného úradu funguje aj malé múzeum, kde sa návštevníci dozvedia veľa o histórii, prírodnom a kultúrnom bohatstve Ľubietovej.

Obec má aj veľa prírodných krás. V blízkosti obce sa nachádza úchvatný vodopád Vôdka a obdivovať môžete aj Veporské skalky, pozostatok vulkanickej činnosti Poľany. Ľubietová ponúka aj iné zážitky, napríklad jazdu na koni či chytanie rýb, skrátka každý si tu príde na svoje. Všetci návštevníci sú srdečne vítaní.

6 www.lubietova.sk.jpg Zdroj: www.lubietova.sk

Kedysi hrdé banské mesto, Ľubietová dnes pulzuje novým životom. S bohatou históriou v základoch sa dynamicky rozvíja a s odhodlaním čelí výzvam súčasnosti. Prechádzajte sa po historických uličkách, obzrite si staré bane a vychutnajte si nádherné výhľady na okolité vrchy. Ľubietová je ideálnym miestom pre všetkých, ktorí hľadajú pokojné útočisko a zároveň chcú spoznať zaujímavú históriu.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Ľubietová www.lubietova.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Plavecké Podhradie, okno do histórie Záhoria
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť