Nedeľa 29. 09. 2024 00:55:32 | Meniny má Michal, Michaela

Šimkovičová, podľa Fondu na podporu umenia, nehovorí pravdu, keď tvrdí, že NKÚ potvrdil šafárenie!

SLOVENSKO/ Fond na podporu umenia (FPU) odmieta interpretáciu ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), že správa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR potvrdzuje šafárenie vo fonde. "Kontrolóri nespochybnili prideľovanie prostriedkov, ich správa tvrdí, že financovanie odborných komisií sa dialo z nesprávnej kapitoly rozpočtu," zdôraznil v reakcii FPU na sociálnej sieti.

TASR|28. september 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Martina Šimkovičová

Súvisiaci článok
Šimkovičová chce prešetriť organizáciu divadla v Malej Frankovej, ktoré Kuffa prerušil
Čítajte viac >

Pripomenul ďalej, že financovanie odborných komisií z prostriedkov určených na podpornú činnosť sa realizovalo na základe rozhodnutia rady fondu z roku 2015. "Dôvodom bolo, že činnosť odborných komisií je priamo spojená s podpornou činnosťou fondu," vysvetlilo vedenie FPU. Upozornilo, že toto rozhodnutie nenamietala dozorná komisia fondu so zástupcami Ministerstva kultúry SR a Ministerstva financií SR a ani samotné rezorty, ktoré boli o spôsobe financovania nákladov na členov odborných komisií každoročne informované.

FPU takisto vo svojom stanovisku poukázal na to, že správa NKÚ nemôže byť automaticky verifikovaním oprávnenosti uskutočnených zmien v zákone o fonde. Zvýraznil pritom konštatovanie NKÚ, že ministerstvo "napriek deklarovaným zmenám vo fungovaní dotačných fondov nevyužilo riadny legislatívny proces, ktorý zahŕňa aj medzirezortné pripomienkové konanie a väčšina noviel zákonov bola realizovaná narýchlo poslaneckými návrhmi, nie prostredníctvom rezortu".

Ministerkino tvrdenie o zlom manažovaní s verejnými financiami pri vyplácaní odmien členom hodnotiacich komisií v piatok (27. 9.) odmietol aj Audiovizuálny fond (AVF). Rovnako argumentoval tým, že tento spôsob odmeňovania platí už od začiatku existencie fondu bez toho, aby akýkoľvek kontrolný orgán vrátane NKÚ tento systém v minulosti namietal. AVF zároveň upozornil, že adresáti odmien nie sú zamestnancami fondu v pracovnom pomere.

Pri preverovaní činnosti a hospodárenia verejnoprávnych fondov v období 2021 - 2023 NKÚ skonštatoval, že boli porušené pravidlá pri vyplácaní odmien členom hodnotiacich komisií v AVF a FPU. Odmeny dostali z prostriedkov, ktoré boli určené na podpornú činnosť, nie na prevádzku fondu. Celkovo bolo v období rokov 2021 - 2023 členom odborných komisií AVF vyplatených viac ako 489.000 eur a FPU takmer 420.000 eur. Podľa pravidiel vyplácal odmeny Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Zo strany samotných fondov i Ministerstva kultúry SR zlyhával aj kontrolný systém využitia pridelených prostriedkov na deklarované projekty, rovnako ministerstvo podľa NKÚ nevyužívalo dostatočne možnosť určiť prednostné využitie podielu dotácií. Pri samotnom prideľovaní peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 - 2023 k závažným pochybeniam.

Ministerka kultúry vníma správu NKÚ ako potvrdenie toho, na čo jej vedenie ministerstva poukazovalo - preukázanie zlého hospodárenia i absencie kontroly oprávneného využitia dotácií z verejných zdrojov.


Súvisiaci článok
Fico podrží Šimkovičovú a navrhne odvolanie Šimečku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť