Sobota 05. 10. 2024 12:01:06 | Meniny má Viera

Aquaparky a plavárne žiadajú vládu o 5-percentnú daň. Vzrastie im totiž až na 23 %

SLOVENSKO/ Slovenská asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP) žiada vládu o prehodnotenie navrhovaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) z 10 na 23 % pre vodný relax. Asociácia upozornila, že hoci akvaparky patria medzi najnavštevovanejšie atrakcie na Slovensku, vodný relax nebol zaradený medzi segmenty cestovného ruchu, ktoré budú zvýhodnené päťpercentnou sadzbou dane.

TASR|1. október 2024|14:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Aquapark Tatralandia Slovensko

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Najnovší termálny aquapark, vodný raj Lipany, ponúka zábavu pre všetky vekové kategórie
Čítajte viac >

V utorok o tom informoval prezident SAAKP Gabriel Somogyi.

"Ak sa zachová aktuálne navrhovaná vyššia sadzba spolu s nárastom minimálnej mzdy a so zavedením transakčnej dane, bude to znamenať výrazné zvýšenie nákladov. To môže spôsobiť, že akvaparky budú musieť zvýšiť ceny o 15 až 20 %, čiže o 3 až 6 eur. Takéto vstupné však už trh nebude ochotný tolerovať, čo sa prejaví v znížení záujmu o slovenské termálne rezorty, o ubytovacie kapacity a v odchode domácich a etablovaných zahraničných návštevníkov do konkurenčných zariadení v Maďarsku či Poľsku," upozornil Somogyi.

Asociácia priblížila, že ak by prevádzkovatelia akvaparkov a kúpalísk ceny nezvýšili, prevádzky by sa mohli stať stratové alebo by im chýbali peniaze na ďalšie investície do moderných technológií či atrakcií. Mnoho slovenských akvaparkov podľa SAAKP prevádzkujú samosprávy, ktoré si v súčasnej ekonomickej situácii nemôžu dovoliť dotovať tieto zariadenia.

Asociácia pripomenula, že osem z desiatich najnavštevovanejších atrakcií na Slovensku sú práve akvaparky, ktoré vlani prilákali viac ako šesť miliónov zákazníkov. Plávanie, otužovanie, saunovanie alebo masáže majú prínos pre zdravie obyvateľstva a stali sa obľúbenými formami zdravotnej prevencie, čím sa podľa SAAKP šetria prostriedky na zdravotnú starostlivosť v štátnom rozpočte.


Súvisiaci článok
Hygienici zatvorili štyri bazény termálneho kúpaliska v Podhájskej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť