Štvrtok 17. 10. 2024 20:06:03 | Meniny má Hedviga

Deň pestrosti na trenčianskom gymnáziu zrušili, zorganizuje ho mesto

TRENČÍN/ Mesto Trenčín zorganizuje z iniciatívy primátora Richarda Rybníčka pietnu spomienku na dvoch zavraždených mladých ľudí Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, ktorí sa stali obeťami 19-ročného strelca. Uskutoční sa v piatok 11. októbra od 7:00 do 16:00 hodiny na Námestí študentov, v blízkosti Gymnázia Ľudovíta Štúra pod názvom Deň pestrosti.

Natália Štepanovičová|10. október 2024|18:00:09

Zdroj: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko

Súvisiaci článok
Prezidentka: Ľudia si majú byť rovní. Vážim si LGBTI komunitu, má moju podporu a rešpekt!
Čítajte viac >

„Každý, kto bude chcieť, vrátane študentov, bude môcť prísť zapáliť sviečku, či doniesť obrázok alebo inak vyjadriť svoj postoj. Bude tam kniha, do ktorej bude možné napísať týmto dvom nevinným obetiam spred dvoch rokov odkaz do neba,“ povedal primátor Richard Rybníček.

Spomienkové podujatie chceli gymnazisti usporiadať v škole už po druhýkrát. Po politickom tlaku europoslanca Milana Mazureka vedenie školy pietnu akciu zrušilo.

Solidarita so študentmi

„Chceme podporiť študentov, pretože tu sme v slobodnom meste a o diskurze v ňom nemôžu rozhodovať politici, ale my, ktorí v ňom žijeme," vysvetlil dôvod zorganizovania spomienky Rybníček.

To, čo trenčianskeho primátora v tejto veci najviac trápi je, že vedenie školy a aj mnohí iní nechali v tom študentov samých, v podstate sa ich nikto poriadne nezastal.

„Mladí ľudia čoraz viac rozmýšľajú o svojom živote, v akej krajine žijú, o svojej budúcnosti. Nikto nemá právo potláčať ich slobodné názory a aktivity,“ skonštatoval primátor.

Práve v piatok uplynú dva roky od streľby pred Teplárňou, pri ktorej len 19-ročný strelec zavraždil dvoch mladých ľudí a tretiu osobu zranil. Motivovala ho nenávisť k príslušníkom LGBTI+ komunity a svoj čin neoľutoval do poslednej chvíle.


Súvisiaci článok
Dúhový pride začne napoludnie. Zviditeľniť chcú prínos LGBTI+ ľudí pre spoločnosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť