Štvrtok 17. 10. 2024 20:08:47 | Meniny má Hedviga

Komplexná starostlivosť pre všetky ženy na jednom mieste - Prešovská nemocnica otvorila Mammacentrum

PREŠOV/ Dňa 1. októbra 2024 Prešovská nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove slávnostne otvorila nové Mammacentrum. Toto moderné pracovisko je zamerané na diagnostiku a liečbu ochorení prsníkov a poskytuje pacientkam všetko, čo potrebujú, na jednom mieste. Zdroj: fnsppresov.sk.

Lenka Ménová|11. október 2024|11:00:06

Zdroj: Facebook/ Fakultná nemocnica J. A. Reimana Prešov

Súvisiaci článok
V sninskej nemocnici otvorili novú urologickú ambulanciu
Čítajte viac >

Názov „Mammacentrum“ pochádza z latinského slova „mamma“, čo znamená prsník. Mnohí si možno pomyslia, že ide o centrum pre mamičky, avšak je to zariadenie špecializované na prevenciu, diagnostiku a liečbu ochorení prsníkov, vrátane rakoviny prsníka.

Dátum otvorenia nie je náhodný – október je celosvetovo známy ako Pink October, mesiac zameraný na zvyšovanie povedomia o rakovine prsníka. Počas tohto obdobia sa po celom svete konajú rôzne akcie a kampane, aby sa informovalo o dôležitosti prevencie a včasnej diagnostiky.

Alarmujúce štatistiky a dôležitosť včasnej diagnostiky

Podľa štatistík Európskej komisie, rakovina prsníka patrí medzi najčastejšie a najzávažnejšie onkologické ochorenia, ktorým čelí množstvo žien v Európskej únii. Každoročne sa v EÚ diagnostikuje približne 374 800 nových prípadov, pričom táto choroba stojí za približne 95 800 úmrtiami. Na Slovensku bolo v minulom roku zaznamenaných približne 3 800 nových diagnóz rakoviny prsníka, čo ukazuje, aké dôležité je venovať pozornosť prevencii a včasnej diagnostike.

Doktor Jaroslav Barla, primár chirurgického oddelenia prešovskej nemocnice, zdôrazňuje: „Tento alarmujúci trend nás nabáda, aby sme ešte viac zvýšili dostupnosť starostlivosti. Včasná diagnostika a multidisciplinárny prístup sú kľúčové pre úspešnú liečbu.“

Komplexná starostlivosť na jednom mieste

FNsP J.A. Reimana má dlhoročnú tradíciu v diagnostike a liečbe ochorení prsníkov, ale otvorením Mammacentra ponúka pacientom ešte komplexnejšiu starostlivosť. V centre spolupracujú chirurgovia, gynekológovia, plastickí chirurgovia, onkológovia a rádiológovia. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že každá pacientka dostane individuálnu a profesionálnu starostlivosť.

Každá žena môže prísť do Centra chirurgickej liečby a rekonštrukcie prsníka s odporúčaním od gynekológa, po biopsii alebo pri neobvyklých nálezoch počas samovyšetrenia. Môžu sa však prihlásiť aj muži s podobnými problémami.

Doktor Barla dodáva: „Každý pozitívny nález posudzuje multidisciplinárna onkologická komisia, ktorá raz týždenne zasadá a rozhoduje o ďalšej liečbe. Tento kolektívny prístup zabezpečuje, že rozhodnutia sú založené na najnovších medicínskych poznatkoch.“

Včasná starostlivosť a prevencia

Pacientky s nezhubnými léziami zistenými ultrazvukom alebo mamografiou budú zaradené do dispenzárnej starostlivosti. Doktorka Zuzana Pažurová Angelovičová, primárka rádiologického oddelenia, hovorí: „Tento krok je mimoriadne dôležitý pre včasné podchytenie akýchkoľvek zmien alebo zhoršujúcich sa stavov.“

Najväčšou výhodou nového centra je, že všetky potrebné vyšetrenia a liečby sa uskutočnia na jednom mieste. „Naším cieľom je zachytiť a liečiť každú ženu, ktorá sa na nás obráti,“ hovorí Juraj Smatana, riaditeľ nemocnice.

Mammacentrum sa nachádza na 4. poschodí chirurgického monobloku prešovskej nemocnice a je otvorené každý pracovný deň od 7:00 do 15:00 hod. Ak máte otázky alebo sa chcete objednať, neváhajte sa obrátiť na našich odborníkov. Zdravie je na prvom mieste!


Súvisiaci článok
Krásne jubileum: Vo zvolenskej pôrodnici sa narodilo tisíce bábätko v tomto roku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť