Streda 16. 10. 2024 14:27:23 | Meniny má Vladimíra

SRDCOM Z DEDINY: Dvorec, povesťami opradená dedinka s bohatou históriou

DVOREC/ Naše dnešné cesty povedú do srdca bánoveckého regiónu. Obklopená rozľahlými poľami a malebnou prírodou tu leží obec Dvorec. Poďte ju dnes s nami spoznať!

Alžbeta Mareková|13. október 2024|19:00:06

Zdroj: www.dvorec.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Ľubietová, kolíska banských povestí
Čítajte viac >

Hoci prvá písomná zmienka o Dvorci pochádza až z roku 1455, jeho korene siahajú oveľa hlbšie do minulosti. Územie bolo osídlené už v období neolitu, archeologické nálezy dokumentujú aj prítomnosť osídlenia zo staršej i mladšej doby bronzovej, či z obdobia Veľkomoravskej ríše.

V stredoveku bol Dvorec rozdelený medzi niekoľko vplyvných zemianskych rodín, ktoré si tu postavili svoje obydlia. Ako čas plynul menil sa aj život v dedinke. V 18. storočí žilo v Dvorci už 144 obyvateľov, ktorí sa venovali prevažne poľnohospodárstvu, remeslám, či obchodovaniu s drevom. Do začiatku 19. storočia sa počet obyvateľov a domov ešte zvýšil, čo je neochvejný dôkaz o dynamickom o rozvoji obce.

1 www.dvorec.sk.jpg Zdroj: www.dvorec.sk

História Dvorca je spätá s niekoľkými významnými šľachtickými rodmi. Po Broďániovcoch a Csetnekych sa majiteľom stal Juraj Csarada, ktorý dal postaviť nádherný neorenesančný kaštieľ. Rodina Csaradovcov, povýšená do šľachtického stavu v 17. storočí za statočnosť v boji proti Turkom, zanechala v dejinách Dvorca nezmazateľnú stopu a kaštieľ vlastnila až do začiatku 20. storočia.

2 www.dvorec.sk.jpg Zdroj: www.dvorec.sk

Kaštieľ sa stal nielen pýchou ale aj dominantou obce Dvorec. Jeho architektonické riešenie je naozaj výnimočné a budova nesie prvky rôznych štýlov, čo svedčí o vkuse majiteľa a zručnosti staviteľa. Hneď po výstavbe kaštieľa vznikol okolo neho rozsiahly park, ktorí si starší obyvatelia obce pamätajú ako miesto pokoja a inšpirácie. V tieni gaštanovej aleje sa nachádzalo jazierko, kvetinové záhony rozvoniavali a celý park bol elegantne prepojený sieťou chodníkov.

3 www.dvorec.sk.jpg Zdroj: www.dvorec.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedala pre redakciu SP21 Ing. Janka Polušinová, starostka obce Dvorec.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec Dvorec v súčasnosti realizuje komplexnú revitalizáciu svojho majetku s dôrazom na zabezpečenie bezpečnosti a komfortu obyvateľov. Medzi prioritné projekty patrí realizácia vodozádržných opatrení, ktoré majú za cieľ minimalizovať riziko povodní. Ďalším kľúčovým projektom je rekonštrukcia domu smútku, ktorý bol poškodený v dôsledku podmáčania základov a následného statického poškodenia nosnej steny. V oblasti infraštruktúry sa obec zameriava na rekonštrukciu zastaranej plynovej kotolne v základnej a materskej škole, ktorá je po dvadsaťročnej prevádzke v havarijnom stave.

4 www.dvorec.sk.jpg Zdroj: www.dvorec.sk

V záujme bezpečnosti detí a obyvateľov je potrebné riešiť aj problém zosuvu pôdy v blízkosti detského ihriska. Z tohto dôvodu je naplánované spevnenie brehu potoka, aby sa predišlo ďalším komplikáciám a umožnilo bezpečné využívanie ihriska. Okrem týchto väčších projektov sa obec venuje aj odstraňovaniu menších porúch a údržbe majetku, čo však vzhľadom na obmedzené finančné možnosti predstavuje značnú výzvu.

Obec Dvorec aktívne monitoruje všetky dostupné zdroje financovania a prihlasuje sa do výziev, ktoré by mohli prispieť k realizácii týchto projektov. Vzhľadom na obmedzené finančné prostriedky je však potrebné starostlivo vyhodnocovať všetky možnosti a optimalizovať využívanie finančných zdrojov.

5 www.dvorec.sk.jpg Zdroj: www.dvorec.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Prioritným cieľom našej obce je dokončenie a schválenie územného plánu, ktorý poslúži ako pevný základ pre ďalší rozvoj. Jeho realizáciou umožníme napríklad vybudovanie dlho očakávanej kanalizácie, ktorá výrazne zlepší životné podmienky našich obyvateľov. Okrem toho plánujeme rekonštruovať existujúce chodníky a vybudovať nové tam, kde chýbajú, čím znova pokročíme o krok vopred v oblasti bezpečnosti a komfortu obyvateľov obce. Ďalším dôležitým krokom je výmena zastaraných autobusových zastávok za moderné a funkčné.

Veľkou výzvou je nájsť vhodné riešenie pre zabezpečenie dostupnosti potravín, keďže jediný obchod v obci, prevádzkovaný Jednotou SD, bol nedávno zatvorený. Naším snom je vybudovať kultúrny dom, ktorý by slúžil ako centrum spoločenského života. Avšak realizácia týchto ambicióznych plánov je bez výraznejšej podpory štátu takmer nemožná.

6 www.dvorec.sk.jpg Zdroj: www.dvorec.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Na území našej obce sa nachádza významná kultúrna pamiatka – kaštieľ, ktorého súčasný stav je, žiaľ, zanedbaný. Napriek svojej historickej a architektonickej hodnote nie je prístupný verejnosti. Súčasný vlastník neprejavuje záujem o jeho revitalizáciu a objekt je na predaj. Vzhľadom na to, že kaštieľ v minulosti slúžil ako multifunkčné centrum pre miestnu komunitu, poskytujúce priestory pre kultúrny dom, škôlku, knižnicu a klub mládeže, považujeme za nevyhnutné nájsť vhodné riešenie pre jeho zachovanie a opätovné využitie. V tejto súvislosti sme sa obrátili na Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky s návrhom na to, aby odkúpili túto národnú kultúrnu pamiatku. Veríme, že by sa tak zabránilo ďalšiemu chátraniu tohto unikátneho objektu a otvorili sa nové možnosti pre jeho využitie v prospech miestnej komunity a širokej verejnosti.

7 www.dvorec.sk.jpg Zdroj: www.dvorec.sk

POVESŤ

Staré legendy spomínajú, že kedysi sa vo Dvorci konala svadba, o akej široko ďaleko nechyrovali. Ženil sa vdovec, postarší pán, čo za života veľa bohatstva nazhromaždil. Za nevestu si bral mladú a krásnu dievčinu, čo mu ju všetci len závidieť mohli. Svadobná hostina bola taká, ako sa na bohatého ženícha patrí. Stoly sa prehýbali pod množstvom lahôdok, na ktorých si pochutnávali svadobný hostia z Dvorca i Biskupíc. Ako to už býva, široká rodina nevesty a ženícha sa nepoznala, a tak sa na svadbe všetci zoznamovali a pripíjali na zdravie novomanželom i na nové priateľstvá.

Na konci stola sedela tetka, postaršia pani vo sviatočnom odeve. Nikto ju nepoznal a predsa sa každému zdala známa. Hanbili sa jej vypytovať kto je a odkiaľ je, aby si vlastnú rodinu neurazili, že ju nepoznajú. A tak neznámu tetku len ponúkali jedlom i pálenkou, ktorýsi mládenci ju i do tanca pozvali.

9 www.dvorec.sk.jpg Zdroj: www.dvorec.sk

Keď odbila polnoc zrazu sa len ženíchovi zatočila hlava a ľahol na dlážku k nohám nevesty. Všetci ho hneď chceli ratovať, na vzduch odniesť, lekára volať. Tu sa však neznáma tetka od konca stola postavila a vážne sa hosťom prihovorila: „Nechajte ho, to už je moja robota. A ty nevesta sa odober domov a prichystaj si čierny rubáš na zajtra.“

Všetci po jej slovách akoby skameneli, lebo videli, že ženíchovi už ozaj nieto pomoci. A starší svadobčania si razom spomenuli, ako sa to v kraji hovorieva, že keď sa žení vdovec, na konci svadobného stola sedí smrť.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Dvorec: www.dvorec.sk, Kamenné vráta: Príbehy z povodia Bebravy (Blažej Belák)


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Kátlovce, zelené srdce Trnavského kraja
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť