Piatok 18. 10. 2024 05:25:39 | Meniny má Lukáš

Slovenský trh možno zaplavia vajcia z Ukrajiny. Sú skoro o polovicu lacnejšie

SLOVENSKO/ Ukrajinské vajcia môžu už v budúcom roku vytlačiť z obchodných reťazcov na Slovensku domácich producentov. Poukázal na to riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár i riaditeľ spoločnosti Novogal Dvory nad Žitavou Ladislav Birčák.

TASR|17. október 2024|11:00:07

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Fico sľubuje od januára lacnejší chlieb
Čítajte viac >

"Ak my máme výrobné náklady na jedno vajce desať až 11 centov a Ukrajina ho ponúka už aj s dovozom za šesť centov, je to naozaj na zváženie," upozornil na otáznu kvalitu týchto vajec Birčák. Podľa jeho názoru reálne hrozí, že budeme nakupovať zo zahraničia vajcia z alternatívnych chovov, ktoré v skutočnosti budú z klietkových chovov.

Dôvodom možných problémov na slovenskom trhu s vajcami je rozhodnutie obchodných reťazcov, ktoré po roku 2025 nechcú predávať vo svojich prevádzkach vajcia z klietkových chovov. "A to napriek tomu, že nie je schválený žiadny európsky ani slovenský právny predpis, ktorý by zakazoval chov nosníc v klietkových chovoch," skonštatoval Molnár.

Slovensko, podobne ako okolité krajiny, postupne rekonštruuje klietkové chovy na podstielkové a voliérové, problémom sú však financie. Podľa Birčáka producenti prerábajú výrobné haly vlastnými silami už päť rokov, väčšina z nich prostredníctvom úverových zdrojov. "Doteraz boli zo zdrojov EÚ schválené iba tri malé projekty, zo strany štátu sme nedostali na tieto rekonštrukcie ani cent. A to aj napriek memorandu, ktoré sme ešte v roku 2020 podpísali s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, kde sa štát zaviazal nájsť vhodné zdroje financovania," povedal Birčák.

Začiatkom tohto roka sa v klietkových chovoch na Slovensku nachádzalo 65 % nosníc. Pri súčasnom tempe rekonštrukcií z vlastných zdrojov sa ich počet zníži do konca roka o päť percent. "Ak chceme splniť požiadavku reťazcov, potrebujeme ukončiť do konca roka ďalších minimálne 25 % klietkových chovov, čo vyžaduje 25 miliónov eur na chovy nosníc a odchovy mládok," vyčíslil Molnár. Na rekonštrukciu všetkých klietkových chovov nosníc na alternatívne spôsoby chovu sú potrebné finančné prostriedky v objeme 65 miliónov eur.

Ak reťazce nezvážia svoje rozhodnutie, budú nútené vajcia dovážať zo zahraničia. "Niektoré štáty EÚ však doteraz neprerobili vôbec nič, najmä južné štáty. A niektoré štáty zasa zvýšili percento klietkových chovov až o sedem percent. Je to divné, niektoré štáty idú hore s klietkami, niektoré dole a niektoré nerobia vôbec nič. Ale reťazce vyhlasujú, že ich zámer nenakupovať vajcia z klietkových chovov platí pre všetky ich filiálky v celej Únii. Tak mi to nejako nejde dokopy, ako je to možné," zhodnotil súčasnú situáciu na trhu Birčák.


Súvisiaci článok
Podľa mliekarov konsolidácia negatívne ovplyvní cenu mliečnych výrobkov na Slovensku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť