Utorok 22. 10. 2024 13:23:20 | Meniny má Sergej

Dámske kožené topánky - ako sa o ne správne starať, aby vždy vyzerali ako nové

Kožené poltopánky alebo čižmy by nemali chýbať v šatníku žiadnej módnej dámy, pretože sú univerzálnym a nadčasovým kúskom, ktorý dodá každému outfitu eleganciu a šmrnc. No bez správnej starostlivosti môže aj ten najluxusnejší pár topánok rýchlo stratiť svoje čaro. Máme pre vás niekoľko jednoduchých a účinných tipov na to, ako si udržať dámske kožené topánky ako nové čo najdlhšie.

Inzercia |22. október 2024|11:00:08

Zdroj: ccc

Precízne čistenie obuvi je prvoradé

Či už ide o kožené poltopánky dámske alebo vysoké kožené čižmy, kožená obuv si vyžaduje adekvátnu starostlivosť. Koža, podobne ako ľudská pokožka, potrebuje pravidelné čistenie, aby si zachovala svoj vzhľad a štruktúru. Pozrime sa teda krok za krokom, ako správne čistiť kožené topánky:

Začnite suchým kefovaním alebo utieraním

Špinu a prach očistite mäkkou kefou alebo suchou handričkou. Suché odstránenie nečistôt je dôležité, pretože zabráni poškriabaniu kože pri použití čistiacich prostriedkov.

Používajte čistiaci prostriedok na kožu

Investujte do kvalitného čistiaceho prostriedku na kožu alebo glycerínového sedlového mydla, ktoré je určené na kožené výrobky. Nepoužívajte bežné čistiace prostriedky pre domácnosť. Môžete tak poškodiť štruktúru kože. V prípade odolných škvŕn, napríklad od soli v zimnom období, môžete skúsiť zmes vody a bieleho octu v rovnakom pomere.

Nezabudnite poriadne vyčistiť podrážky

Ak nebudete riadne čistiť podrážky, vaše topánky budú rýchlo vyzerať opotrebovane. Na podrážky použite vlhkú handričku alebo kefku.

Ošetrenie vašej koženej obuvi výživnými prípravkami

Koža, opäť tak ako naša pokožka, môže časom vyschnúť a popraskať, ak nie je správne hydratovaná. Pravidelne preto koženú obuv ošetrujte, aby si zachovala svoju pružnosť a vzhľad.

Vyberte si správny prostriedok na ošetrenie

Na trhu dnes nájdete rôzne kondicionéry na kožu, od krémov až po oleje a balzamy. Vyberte si taký, ktorý je vhodný pre vašu obuv. Po ošetrení kože nechajte prostriedok vstrebať do kože aspoň 10 - 15 minút. Potom obuv vyleštite čistou, suchou handričkou. Ošetrujte obuv každé dva až tri mesiace, ale určite to nepreháňajte. Nechcete totiž narušiť prirodzenú štruktúru kože, ktorá môže takto príliš zmäknúť.

Nezabúdajte na leštenie a ochranu kožených topánok

Leštením obnovíte lesk a vytvoríte tiež ochrannú vrstvu proti poveternostným vplyvom. Na leštenie môžete použiť krémové alebo voskové leštidlo. Krémový prípravok zvykne obsahovať aj pigment, pomáha obnoviť farbu a vyživuje kožu, zatiaľ čo voskovým vytvoríte ochranný, lesklý povrch.

Impregnačné prostriedky

Ak chcete ochrániť obuv pred poškodením vodou, najmä v období dažďov alebo v zime, použite impregnačný sprej alebo krém špeciálne určený na kožu. Používa sa na čistú a suchú obuv, ideálne každých niekoľko týždňov v závislosti od opotrebovania.

Správne skladovanie obuvi

Koženú obuv majte na chladnom a suchom mieste, mimo priameho slnečného svetla, aby nevybledla a nevysušila sa. Používajte cédrové stromčeky na topánky, ktoré pomáhajú udržiavať ich tvar a absorbujú vlhkosť. Topánky tiež môžete vypchať novinovým papierom.

No a ak stále hľadáte ideálny pár kožených topánok, nechajte sa inšpirovať v predajniach CCC. V kamenných obchodoch po celom Slovensku alebo v CCC internetovom obchode nádete naozaj štýlovú ponuku koženej obuvi. Tento predajca sa môže popýšiť najrozmanitejšími typmi a modelmi topánok pre ženy, mužov aj deti spolu s pestrým sortimentom módnych doplnkov od rôznych výrobcov.

Veríme, že s trochou úsilia a našimi praktickými tipmi si môžete svoje kožené topánky užívať a udržiavať ako nové ešte mnoho sezón.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť