Streda 23. 10. 2024 22:37:18 | Meniny má Alojzia

Oskar Rózsa potvrdil, že pracuje na novom znení štátnej hymny. Realizuje vraj svoju víziu

SLOVENSKO/ Štátny symbol stojí nad všetkými politickými hrami. Tvrdí slovenský hudobník, producent, dirigent a skladateľ Oskar Rózsa. Pre TASR potvrdil, že pracuje na novom znení a novej inštrumentácii štátnej hymny Slovenskej republiky.

TASR|23. október 2024|18:48:35

Zdroj: Facebook/Oskar Rozsa

Súvisiaci článok
Šimkovičová si posvieti na štátny jazyk slovenský. Chystá novelu zákona
Čítajte viac >

"Je to nápad, ktorý vznikol zhruba okolo roku 2011 v mojej hlave, keď som kontaktoval vtedajšie ministerstvo kultúry aj s rozpracovaným demom, kde som prezentoval moju hudobnú víziu," uviedol Rózsa.

Podľa slov hudobníka dozrel čas, že sa jeho vízia napĺňa. "Som veľmi spokojný s doposiaľ nahratým materiálom, máme úžasnú nahrávku v spolupráci so Slovenskou filharmóniou," prezradil Rózsa. Skladateľ a producent sa rozhodol byť striedmy v podávaní informácií o svojom diele, situáciu okolo novej podoby štátnej hymny označil za delikátnu záležitosť.

"Rád by som dielo dokončil, odpremiéroval. A potom uvidíme, akým spôsobom sa dotkne sŕdc poslucháčov, respektíve celej spoločnosti. Mojou ambíciou bolo pozdvihnúť krásnu melódiu, zadefinovať ju v majestátnom aranžmáne, verím, že sa nám to podarilo," uzavrel.

Ministerstvo kultúry SR pripravuje v spolupráci so Slovenskou filharmóniou úpravu štátnej hymny. Nový aranžmán dostane po 32 rokoch, pričom pôvodný text ani nápev sa nemenia. Má byť viac symfonický, monumentálny a nápaditý. Úlohy sa zhostil slovenský skladateľ, dirigent a producent Rózsa.


Súvisiaci článok
Šimkovičová, podľa Fondu na podporu umenia, nehovorí pravdu, keď tvrdí, že NKÚ potvrdil šafárenie!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť