Štvrtok 19. 09. 2024 03:33:59 | Meniny má Konštantín

Neuveriteľne lacný benzín v Poľsku. Ako je to možné, keď u nás cena rekordne rastie?

SLOVENSKO. POĽSKO/ Analytici tomu vraj nerozumejú. Poliaci lákajú aj Slovákov z pohraničných oblastí, lebo na jedno natankovanie dokážeme ušetriť až 20 eur! Ale pozor, zrejme ide o lákadlo pre voličov pred októbrovými parlamentnými voľbami u našich susedov. Takže ak to chcete využiť, zostáva vám čas už len do 15. októbra. FOTO: Facebook Orlen

Michal Filek|20. september 2023|11:13:07


Súvisiaci článok
Vláda: Cena elektriny pre domácnosti sa v budúcom roku nezvýši!
Čítajte viac >

Reportáž o rekordne nízkej cene benzínu v Poľsku priniesla TV Markíza, aj portál tvnoviny.sk.

Podobný ošiaľ na poľsko-slovenských hraniciach bol už začiatkom minulého roka, kedy Poliaci znížili DPH na palivá a potraviny. Slováci nákupom za hranicami ušetrili desiatky eur. Po niekoľkých mesiacoch však Poliaci vrátili daň na pôvodnú úroveň.

V ostatných týždňoch je zrejmé, že ceny benzínu na našich čeparčkách strmhlav stúpajú. Nie však v Poľsku. Tam sa nemenia, alebo dokonca mierne klesajú. A tak sa tam Slováci hrnú opäť.

Cena benzínu, či nafty, je tam totiž, podľa TV Markíza, o 30, či 40 centov na liter lacnejšia a tak na jednom natankovaní dokážete ušetriť ja 20 eur.

Za liter benzínu v Poľsku zaplatíte bežne 1,33 eur, kým u nás asi 1,7 eura. Nafta v Poľsku stojí cca 1,33 eur a u nás 1,73 eura. Analytici si to nevedia vysvetliť. Ide vraj o ekonomický nezmysel.

Asi je však za tým politika.

Parlamentné voľby v Poľsku budú len dva týždne po tých našich. Teda 15. októbra.

Vláde vraj ide o to, aby ukázala, že ceny v krajine sú stabilizované a inflácia klesá. Pre TV Markíza to povedal poľský novinár portálu Krosno24.pl Adrian Krzanowski.

Takže ak chcete na palive ušetriť, využite ešte posledné tri týždne a tankujte v Poľsko. Potom to, zrejme, praskne, ceny porastú a pohonných hmôt v Poľsku bude, možno, nedostatok.


Súvisiaci článok
Trenčianski seniori v ohrození. Byty navštevuje podvodník vydávajúci sa za servisáka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť