Pondelok 16. 09. 2024 15:22:37 | Meniny má Ľudmila

NA PITVORE: Šimkovičová a Huliak budú dobrými ministrami. Ale iba pre záujmy Andreja Danka!

SLOVENSKO/ Za ministerku kultúry navrhol Andrej Danko Martinu Šimkovičovú. Žiadny iný kandidát, dokonca ani Rudolf Huliak, nevyvolali toľko odmietavých reakcií zo strany verejnosti. Vyberáme z nich niektoré, napríklad od Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Zory Jaurovej, či Juraja Hypša. Portál omediach.com uverejnil podrobnú analýzu Šimkovičovej verejného pôsobenia. A na čo prišiel? Že intenzívne šíri dezinformácie, homofóbne názory, propaguje antisystémové strany a má blízko proruským dezinformačným aktivitám. A čo na to ona? Odmieta nálepku dezinformátora. Danko hovorí, že média už dopredu kádrujú jeho nominácie. Pritom je nad slnko jasnejšie, že potrebuje Šimkovičovú a Huliaka posunúť z parlamentu do vlády, aby namiesto nich nastúpili do poslaneckých lavíc členovia SNS. Ale dopad na slovenskú kultúru a životné prostredie môže byť katastrofický.

Michal Filek|19. október 2023|09:49:00

Zdroj: Facebook/Martina Šimkovičová, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Zora Jaurová

Súvisiaci článok
NA PITVORE: Smer Moskva? Po „mediálnom lynči“ Danko navrhne za ministrov Huliaka a Šimkovičovú z konšpiračných médií
Čítajte viac >

O nominantoch novej koalície na vládne posty sa vyjadril Milan Kňažko.

„Celkom vážne sa zamýšľam nad tým, že možno je lepšie riskovať porušenie ústavy nevymenovaním navrhovaných ústavných funkcionárov. Zdôrazňujem, že v tomto prípade ide iba o možné riziko. Na druhej strane bude ústava porušená s istotou, pretože vymenovanie skorumpovaných vagabundov a Ficovej zberby bude znamenať znetvorenie a v niektorých prípadoch aj zánik štátnych inštitúcií.”

Jednou z ministeriek Ficovej vlády má byť Martina Šimkovičová. Jej verejné pôsobenie zhrnul portál omediach.com.

Portál si všíma, že Šimkovičovú v roku 2015 vyhodili z Markízy za nenávistné statusy voči utečencom. Po odchode sa angažovala v pripravovanej televízii INTV, v ktorej sa zhromaždili ľudia z dezinfoscény, napríklad so Slobodného vysielača.

Do parlamentu bola zvolená za Sme rodina, ale blízko mala k Petrovi Marčekovi. Po vyhadzove od Kollára kandidovala za Marčekovu stranu Hlas ľudu v eurovoľbách, aj s homofóbnou agendou. Bola to strana, ktorú neskôr Marček poskytol Uhríkovi s Mazurekom na založenie Republiky.

Mareček sa angažoval v proruských a antivaxerských aktivitách. Bol v Rusku po anexii Krymu, čo vyvolalo diplomatický škandál. So sebou mal brať aj Šimkovičovú. Tá nakoniec nešla. Ale po návrate založili TV Slovan.

Nuž, a toto napísali omediach.com o jej pôsobení v tejto „televízii“: „TV Slovan vytvárala priestor pre známe prokremeľské mená, entivaxérov, uhríkovcov, kotlebovcov, kuffovcov, vystupovali tam: redaktor ruského Sputnika a Zem a Vek Artur Bekmatov (v minulosti člen ÚV KSS, teraz predseda strany Socialisti, ktorú vzal pod krídla pred voľbami Ficov Smer), Ľuboš Blaha, Robert Fico, Andrej Danko, hlavná tvár antivaxérskych protestov Katarína Boková zo Slovenského hnutia obrody, predseda slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský, Miroslav Heredoš, Andrej Janco – proruský orientovaný lekár, antivaxér, kandidoval za krajne pravicovú stranu Národ a spravodlivosť a prispievateľ do Infovojny a Hlavných správ, Zdeněk Kedroutek - prispievateľ do mnohých konšpiračných médií, Marian Kotleba, spevák Daniel Landa, ktorý je v popredí českého antivaxerského hnutia, ale aj Lukáš Machala Tomáš Taraba a ďalší.“

Takže Martina Šimkovičová bude naozaj „ideálna ministerka kultúry SR“. Ale asi len pre Andreja Danka, ktorý ju potrebuje vyšupnúť z poslaneckých lavíc, lebo tam prekrúžkovala jeho straníkov, ktorých teraz v parlamente zúfalo potrebuje.

Ako reaguje Andrej Danko na kritiku svojich nominantov?

„Ešte nikde nič a už sú ľudia dopredu kádrovaní za nominácie. Čo mal pán Budaj spoločné so životným prostredím alebo pani Remišová s informatizáciou.

Ak je pravdou, že na výskum korytnačiek alebo iných zvieratiek idú milióny, tak chápeme ten strach a paniku. Je to bezbrehý biznis mimovládok.

Pani prezidentka má byť prezidentkou všetkých. Aj tých, ktorí si zvolili zástupcov na základe ich hodnôt a postojov. Máme záujem pracovať pre občanov Slovenska a nie byť zahraničnými agentmi.“


Súvisiaci článok
NA PITVORE Vystrašení umelci spisujú petíciu proti vymenovaniu Tarabu za ministra kultúry. „Je to čistí hoax, ale asi by som to mal teda zvážiť!“ odkazuje im
Čítajte viac >

Tá kritika je ale silná. Z celej demokratickej spoločnosti. Najsilnejšia z úst politikov PS a SaS.

Michal Šimečka

„Do baru vkročí minister životného prostredia Huliak a ministerka kultúry Šimkovičová... takto by mohol začínať vtip, a ani ten by nebol dobrý. Vládne rezorty majú viesť odborníci a odborníčky, nie ľudia, ktorí svoje minimálne skúsenosti kompenzujú osobnými útokmi a šírením konšpirácií či nenávisti.“

Zora Jaurová

Členka PS cituje Šimkovičovú: „Radšej budem v tomto ponímaní xenofób a extrémista, ale nechcem tu migrantov, naozaj nemám z nich vôbec príjemný pocit. Veď, keď bol komunizmus a ľudia z Československa utekali, veď ich na hranici strieľali, a my si necháme tu prejsť nejakých ilegálnych migrantov.“

Toto povedala nominantka SNS na ministerku kultúry v TV Slovan, 13. 9. 2023.

„Už roky mám s kolegami v okolitých krajinách takú smutnú súťaž – ktorá krajina dokáže vygenerovať absurdnejšieho a horšieho ministra kultúry. S menšími prestávkami v tejto disciplíne dlhodobo vedieme, ale myslím, že nastupujúca vláda nás definitívne dostane na špičku. Po Tomášovi Tarabovi vytiahla SNS z bohatej studnice svojich ľudských zdrojov Martinu Šimkovičovú. Moderátorku, ktorá musela odísť zo spravodajstva najsledovanejšej televízie pre svoje nenávistné vystupovanie na sociálnych sieťach a z ktorej sa po neslávnej parlamentnej epizóde v strane Borisa Kollára stala hviezda konšpiračnej mediálnej scény, kde už roky šíri extrémistické, homofóbne a proruské názory vyhodnotili v SNS ako najvhodnejšiu nomináciu na ministerku kultúry.

Aj z tejto nominácie je očividné, že kultúra a médiá budú tým, čo sa nastupujúca vládna koalícia bude pokúšať ovládnuť, prípadne pošliapať a zničiť. Nepodarí sa im to tak, ako sa to nepodarilo ani Mečiarovi, ale cesta ku kultúrnej a kultivovanej krajine, či novej politickej kultúre, založenej na odbornosti, dodržovaní demokratických princípov a prozápadnej orientácie sa bohužiaľ odkladá.

O to viac budeme v PS venovať pozornosť tomu, čo sa v rezorte kultúry bude diať a kontrolovať každý krok vládnej koalície. Kultúru, krásu a slobodný demokratický verejný priestor nám ani štvrtá Ficova vláda nemôže vziať!“

Lucia Nicholsonová poukazuje na homofóbne názory kandidátov SNS.

„Tak ako, Slovensko? Dokážeš sa dnes pozrieť do tváre matky Juraja?

Dnes som sa vysmrkala do servítky, ktorú si normálne kladiem pred svoje politické ústa. Zvyknem písať ako počujem, teraz budem písať ako cítim. Jemnejšie povahy odpustia.

V Bruseli bolo upršané ráno a mne bolo strašne clivo. Je mimoriadne krutou iróniou osudu, že v deň smutného výročia vraždy Matúša a Juraja sa začala formovať vláda z homofóbnych ľudských karikatúr. Je to o to smutnejšie, že toto mentálne pokrivené panoptikum si slobodne zvolili ľudia v demokratických voľbách.

Šimkovičová: LGBT a gender ideológia je to najzvrátenejšie zo zvráteného, čo nám prináša tzv. liberálna demokracia.

Huliak: Striktne sa vyhradzujem voči akejkoľvek agende LGBTI a aby balamutili s tým naše deti. Mätenie mladej generácie vedie k vymazávaniu historickej pamäte národa, k narúšaniu väzieb medzi starými rodičmi, rodičmi a deťmi a toto následne vedie k likvidácii národa.

Kuffa: Nechať chorých ľudí behať po uliciach a nechať ich bez pomoci je veľmi vážna chyba. …máme psychiatrov, liečebne. Lepšie by ti bolo, keby ti zavesili mlynský kameň na krk a hodili ťa do vody.

Danko: Možno vás ubezpečím v tom, že urobím všetko preto politicky, aby sa na Slovensku práva LGBTI ani iných hodnôt nepresadzovali. Ten pologramotný Danko nevie ani vlastnú nenávisť poskladať do vety, ktorá by v slovenčine dávala zmysel. Chcel povedať zhruba toto: Môžem vás ubezpečiť, že politicky urobím všetko pre to, aby sa na Slovensku hodnoty a práva LGBT a iných menšín nepresadzovali.

Počúvajte, vy ľudské omyly... postavíte sa pred Danku, matku Juraja Vankuliča a poviete jej tieto odvážne výroky do tváre? Povieš jej to ty, Štefan, že jej syn bol chorý a mali mu radšej zavesiť mlynský kameň na krk a hodiť do vody? Bol chorý on, lebo inak ľúbil alebo bol chorý ten výchovou domrzačený vrah, ktorý Juraja zabil? Kde ste sa schovávali, vy zbabelí inkvizítori, keď bolo treba otvorene odsúdiť vraždu tých dvoch nevinných chlapcov? Keby ste naskladali vaše zbytočné nenávistné životy na jednu misku váh, keby si Kuffa ľahol na Šimkovičovú a prikryli by vás Huliak s Dankom a na druhej miske by boli len duše Juraja a Matúša, aj tak by ste ich nikdy, nikdy neprevážili. Lebo ste len tupé a zlé NIČ.

Nie je problém, že ste. Boh nám sem na skúšku zoslal všelijaké omyly prírody - Jeffreyho Dahmera, Teda Bundyho aj hurikán Katrina. Problém je, že Slovensko si vás slobodne zvolilo do vlády.

Tak ako, Slovensko? Dokážeš sa dnes pozrieť do tváre Danky?“

Juraj Hypš pripomína, čo sa dialo za Ficových vlád v minulosti.

„Poniektorým sa nepáči, že už teraz sú výhrady k tvoriacej sa vláde. Chodia mi správy a komentáre, že netreba ich vopred zatracovať. Treba im vraj dať najskôr šancu, nech ukážu, čo vedia.

Lenže práve to je ten problém. Oni to už počas troch vlád Roberta Fica jasne ukázali. Pre tých, čo radi zabúdajú, si pripomeňme ako napríklad „zlepšovali“ zdravotníctvo nákupom predraženého CT, ako v štátnej zdravotnej poisťovni típek za masírovanie zinkasoval 3,2 milióny eur alebo slávnu tetu Anku.

Ako smerácka grófka Rošková „pomáhala“ zveľaďovať slovenské poľnohospodárstvo aj tým, že brala dotácie na asfaltové parkovisko alebo dedinské letisko, kde bola len kopa hnoja.

Pripomeňme „reformy“ v školstve, kde sa za 28 miliónov eur vzdelávali chovatelia oviec a kôz cez e-learning. Alebo slávne sifóny, ktoré si v obchode kúpite za pár eur. Ministerstvo ich nakupovalo ako učebnú pomôcku za 271€. Deti sa mali naučiť ako funguje odtok. Rozpomeňme sa ako „rozvíjali“ dopravu na príklade mýtneho tendra. Vyhrala firma s ponukou 852 miliónov eur. Pritom v tendri bola iná ponuka nižšia o 221 miliónov.

Rozpamätajme sa na to ako „posilňovali“ právny štát a spravodlivosť požičaním vládneho špeciálu na únos vietnamského funkcionára, ako hlas podobný Ficovi zabezpečoval vlastnou hlavou milióny od utajených sponzorov aj na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Oni už ukázali, čo vedia. Na nás je, aby sme nezabúdali.“

Dajme šancu na obhajobu aj Martine Šimkovičovej. Toto napísala na svojom Facebooku:

„Vážená slovenská spoločnosť, dovoľte mi, vyjadriť sa k mojej nominácii na post ministerky kultúry v budúcej vláde Slovenskej republiky. Po riadnych demokratických voľbách som dostala silnú dôveru od občanov Slovenska na kandidátnej listine Slovenskej Národnej Strany. V zmysle koaličnej dohody je strane SNS pridelená gescia pre ministerstvo kultúry.

Strana SNS po dôkladnom zvážení súvislostí navrhla moju nomináciu na post ministerky kultúry v budúcej vláde Slovenskej Republiky. Nomináciu som prijala s plnou vážnosťou.

Ako bývalá moderátorka disponujem širokým všeobecným informačným rozhľadom.

Ako bývalá členka národnej rady SR disponujem reálnymi politickými skúsenosťami.

Môžem o sebe s určitosťou povedať že som charakterovo konzistentná.

V čase silnej informačnej cenzúry som prijala prácu v súkromnej televízii s úmyslom objektívne vyvážiť informačnú nevyrovnanosť. Akúkoľvek spojitosť s nálepkou dezinformátora z hĺbky duše odmietam. Prepáčte mi ale vnímam to ako hlboké nedorozumenie. Disponujem riadnym vysokoškolským vzdelaním kde som obhájila akademický titul Doktor liečebnej pedagogiky na UK v Bratislave. V mojej rigoróznej práci som sa venovala vplyvu médií na psychiku detí.

Som zodpovedná matka troch detí.

Som žena.

Plne si uvedomujem vážnosť a zodpovednosť plynúcu z nominácie ktorú som prijala.

V tejto chvíli verím že v prípade prijatia mojej nominácie bude ministerstvo kultúry riadna, vážená a rešpektujúca inštitúcia. Verím, že slovenská spoločnosť sa vie zhodnúť na tom, že sa nechceme medzi sebou hádať.

Som presvedčená, že hádky pramenia z nedorozumenia a z nerešpektovania.

Som pripravená diskutovať a konať tak, aby dochádzalo k vzájomnému pochopeniu a rešpektu.

Považujem to za základný stavebný kameň kultúry spoločnosti.

Ak by sme nateraz dokázali odhodiť predsudky za hlavu a nechali ma naplno pracovať, rada budem čeliť objektívnej konštruktívnej kritike mojej práce v budúcnosti.

V prípade prijatia mojej nominácie budem svoju prácu vykonávať čestne, zodpovedne a riadne tak, aby som nesklamala dôveru voličov, ktorí ma delegovali na ich zastupovanie a verím, že presvedčím mojich oponentov o mojich kvalitách a získam ich dôveru pre inštitúciu ministerstva kultúry. Mojou prvou a dôležitou úlohou bude urobiť právny audit. O všetkom dôležitom budem informovať verejnosť.“


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Nicholsonová: Čoho sa furt na Slovensku bojíme? V Belgicku sa muži s mužmi a ženy so ženami sobášia. Taraba: Podarilo sa zastaviť túto progresívno–liberálnu revolúciu!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť