Sobota 14. 09. 2024 06:43:25 | Meniny má Ľudomil

Vďaka daru budú môcť v košickej detskej fakultnej nemocnici zachraňovať hypotermiou až dvoch malých pacientov súčasne

KOŠICE/ Celotelová riadená hypotermia (podchladenie) predstavuje liečebnú metódu, ktorej cieľom je ochrániť mozog novorodenca, ktorý bol vystavený nedostatku kyslíka počas pôrodu. Pri jej aplikácii sa dieťa zabalí do špeciálneho matraca, ktorý je naplnený cirkulujúcou studenou vodou. Ako liečebnú metódu ju využívajú v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. Teraz dostali dar na nový prístroj a poskytovať ju budú môcť až dvom malým pacientom súčasne.

Michal Filek|25. október 2023|09:22:27

Zdroj: Facebook/Detská fakultná nemocnica Košice

Súvisiaci článok
Trenčianska nemocnica má najmodernejšiu magnetickú rezonanciu na Slovensku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Telo dieťaťa sa pri riadenej hypotermii schladí približne o 3 stupne Celzia, na 33,5 stupňov Celzia, a pri tejto teplote sa udržiava počas nasledujúcich 72 hodín. Počas nich dochádza k spomaleniu metabolizmu mozgu a tým k jeho ochrane.

Celotelová hypotermia sa aplikuje v perinatologických centrách, kam je nevyhnutné dieťa transportovať včas, a to do 6 hodín od pôrodu. Táto metóda si zároveň vyžaduje dôsledný monitoring životných funkcií a mozgu pomocou monitora, kontinuálneho sledovania elektroencefalogramom a prekrvenia mozgu pomocou špeciálneho prístroja a komplexnú intenzívnu neonatologickú starostlivosť skúseným lekárskym a sesterským personálom.

394672790_842976114198732_1909058667416758701_n.jpg Zdroj: DFN Košice


Súvisiaci článok
V nemocnici vo Zvolene otvorili nové nadštandardné oddelenie za vyše milión eur
Čítajte viac >

V Detskej fakultnej nemocnici Košice ju využili už pred niekoľkými rokmi a zachránili tak malého Jakubka.

„Druhé tehotenstvo pani Anny prebiehalo úplne normálne až do 38. týždňa, kedy pri prvých kontrakciách začala krvácať. Bol nevyhnutný urgentný cisársky rez, ale aj napriek tomu malý Jakub vyžadoval po pôrode oživovanie. Dieťa na základe vyhodnotenia jeho stavu a hodnôt krvných plynov bolo indikované na celotelovú hypotermiu. Počas nasledujúcich 3 dní bol Jakubko na umelej pľúcnej ventilácii, tlmený a udržiavaný 3 stupne pod normálnou teplotou – 33,5 stupňov Celzia. Po 72 hodinách sme ho začali veľmi pomaly a riadene ohrievať a preberať z umelého spánku. Na 4. deň života bol extubovaný a začal prijímať potravu. Na 10. deň života bol Jakubko so svojou mamou prepustený domov. Dnes je to zdravý a veselý predškolák,“ s hrdosťou dnes hlási DFN Košice na svojom Facebooku.

Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny v DFN Košice má veľkú spádovú oblasť – celý Košický a časť Prešovského kraja. Ročne túto špecifickú formu liečby využije do 10 novorodencov, ktorým môže zachrániť život alebo zlepšiť predpoklad zdravého vývoja.

„Vzhľadom nato, že sme v súčasnosti obdržali dar od Nadácie U.S Steel Košice na ďalší nový prístroj na celotelovú hypotermiu a monitor funkcie mozgu, je možné u nás poskytovať túto metódu v prípade potreby súčasne až 2 pacientom,“ uzatvorila nemocnica.

394707308_842976017532075_2303635531440567257_n.jpg Malý Jakubko je už predškolák. Zdroj: DFN Košice.


Súvisiaci článok
Tím Rooseveltovej nemocnice prvýkrát využil mimotelové okysličenie u pacienta pri vedomí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť