Sobota 27. 07. 2024 05:51:08 | Meniny má Božena

VIDEO Biela vrana Lukáš Hrošovský: Ocenenie vnímam ako odkaz, že aj napriek útokom treba v občianskej angažovanosti pokračovať

BRATISLAVA/ Lukáš Hrošovký sa mnoho rokov venoval práci s mladými ľuďmi vo svojom rodnom Kysuckom Novom Meste. Vo chvíli, keď ale na námestí verejne vystúpil proti nenávisti, ktorú šírili Kotlebovci, sa stal terčom hejtov, zlomyseľností, vyhrážok a zastrašovania. Po zásahu primátora musel opustiť aj mestské priestory. Ponuku však dostal z Trnavy, kde otvoril a prevádzkuje už tri klubovne a je poradcom primátora. Za občiansku odvahu a angažovanosť mu v piatok udelili ocenenie Biela vrana. My sme si ho v ten istý deň pozvali do štúdia SP 21.

Michal Filek|18. november 2023|11:34:44

Zdroj: Slovensko SP 21

Súvisiaci článok
Za občiansku odvahu ocenili Bielou vranou štyri osobnosti: Bálinta, Hrošovského, Sabaku a Bútoru
Čítajte viac >

402198921_654078936776086_11752285477568305_n.jpg

Lukáš Hrošovský pracuje s mládežou a vedie občianske združenie SYTEV. Od 17 rokov organizuje pre mladých vzdelávacie aktivity a poznávacie cesty do zahraničia. Keď vystúpil voči extrémizmu na Kysuciach, začali sa stupňovať prejavy nenávisti voči nemu a vyhrážky. Na aute priateľky našiel prepichnuté gumy, v zvončeku zápalky, prišiel o mládežnícku klubovňu, až napokon odišiel za prácou s mládežou do Trnavy.

„Žijú medzi nami ľudia, ktorí sa v čoraz vo väčšom počte stávajú predmetom sústredených útokov a nenávisti len pre ich postoje a hodnoty. Biela vrana sa chce tento rok postaviť za ľudí, ktorí takú nenávisť zakúšajú a poprosiť verejnosť o návrat ku vzájomnej úcte, empatii, dialógu a hľadaniu spoločného základu, kým nie je neskoro,“ povedala o ocenenej dvojici spoluzakladateľka ocenenia Zuzana Wienk.

POZRITE SI NÁŠ ROZHOVOR S LUKÁŠOM HROŠOVSKÝM


Súvisiaci článok
Vyše sto osobností vyjadrilo verejnú podporu historikovi Dubovskému, ktorý sa stal terčom vyhrážok Ľuboša Blahu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť