Sobota 27. 07. 2024 05:33:31 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Príďte si vychutnať pravú vianočnú atmosféru na jednom z najstarších jarmokov na Hornom Považí

VARÍN/ Ešte vás nechytá vianočná eufória? Ak tento víkend zavítate do obce Varín v Žilinskom okrese, určite si domov odnesiete nielen kopec darčekov, ale aj pravú sviatočnú náladu. Tunajší Ondrejský jarmok patrí medzi najstaršie v okolí.

Michala Stanikova|22. november 2023|10:00:06

Zdroj: archív OcÚ Varín

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Šperk Vihorlatského pohoria! Pohľad na Morské oko fascinuje aj vás
Čítajte viac >

Jarmoky sú súčasťou varínskej histórie od stredoveku. Hoci sa do dnešného dňa zachoval už len jediný - na Ondreja, zakaždým sa teší veľkej návštevnosti.

„Ondrejský jarmok v tomto roku píše svoj 31. ročník obnovenej tradície. V kronike obce sa uvádza, že v roku 1991 sa podarilo oživiť tradíciu jarmoku po dlhých 43 rokoch, kedy sa konal naposledy. Preto hovoríme aktuálne o 31. ročníku, ak neberieme do úvahy dva kovidové roky, kedy jarmok nebol,“ uviedol k histórii Ondrejského jarmoku Juraj Tichý z Obecného úradu vo Varíne.

Jarmok vo Varíne patrí medzi najstaršie v okrese. V obci sa okrem niekoľkých prestávok koná od stredoveku. Zdroj: OcÚ Varín

Bohatý sortiment aj program

Jarmok sa uskutoční už najbližšiu sobotu – 25. decembra. Stánky s rozličným tovarom bývajú rozmiestnené v centrálnej časti Varína – na Hrnčiarskej ulici a Námestí sv. Floriána od ranných hodín. „Novinkou tohto ročníka je kultúrny program, ktorý sústredíme na pódiu priamo na námestí, kde budú pre návštevníkov pripravené aj gastro stánky s občerstvením,“ poznamenal Juraj Tichý.

Sortiment na jarmoku bude od výmyslu sveta, okrem inšpirácií na vianočné darčeky sa návštevníci môžu tešiť aj na remeselné výrobky a vianočné dekorácie. „Na námestí budú sústredení remeselníci s ich tovarom a stánky s ručnou tvorbou. Rovnako aj stánky s občerstvením, odkiaľ si návštevníci pohodlne pozrú program.“

Súčasťou jarmoku bývajú každý rok vianočné dekorácie. Zdroj: OcÚ Varín

Kde zaparkovať?

Keďže na jarmok prichádzajú ľudia zo širokého okolia a mnohí sa do Varína prepravujú práve na autách, obec dáva do pozornosti záchytné parkoviská, kde pohodlne môžu zaparkovať svoje vozidlá a za pár minút sa dostať do centra diania.

„Samozrejme, najlepšou voľbou, ktorú aj odporúčame, je využitie hromadnej dopravy. Autobus z oboch smerov stojí priamo na námestí pri obecnom úrade. Človek sa zbaví starostí, kde zaparkovať a môže si dať aj niečo na zahriatie. Pre návštevníkov, ktorí prichádzajú zo vzdialenejších okresov autami, bude slúžiť najmä veľké parkovisko v areáli futbalového ihriska, parkovisko pod kostolom a pred cintorínom. Na mapke si môžete pozrieť možnosti parkovania,“ dodal Juraj Tichý.

Na mapke sú znázornené parkoviská, kde môžu návštevníci odstaviť svoje vozidlá. Zdroj: OcÚ Varín

Vychýrená kvaková polievka

Okrem klasických jarmočných jedál budú mať návštevníci možnosť ochutnať aj niečo z varínskej kuchyne. „Pôjde opäť o vychýrené tradičné varínske jedlá ako varínska kvaková polievka, ďalej krúpková, kapustová polievka, osúchy, kabáč, záviny, ktoré s láskou a bohatými skúsenosťami pripravia členky miestneho odboru Matice slovenskej. Podávať sa budú od 10.00 h ako zvyčajne v Dome spoločenských organizácií na Hrnčiarskej ulici,“ pozýva.

Minulý rok bola atmosféra na Ondrejskom jarmoku po dvojročnej pauze naozaj vynikajúca. Organizátori veria, že v podobnom duchu sa bude niesť aj tento ročník. „Odporúčame vziať si voľno, pozvať priateľov a príbuzných a pre šoférov byť ohľaduplní. Vlani sme si všetci tú neopakovateľnú atmosféru užili do sýtosti. Bola bohatá účasť predajcov aj návštevníkov,“ zhodnotil minulý ročník Juraj Tichý.

Novinkou tohtoročného jarmoku je bohatý kultúrny program. Zdroj: OcÚ Varín

Súvisiaci článok
VIDEO V Kremnici oslavovali 695. výročie pridelenia mestských privilégií. Primátor: „Buďme hrdí Kremničania!“ Cítia to tak samotní obyvatelia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť