Piatok 26. 07. 2024 19:17:03 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Vláda znižuje odvod do 2. piliera. Kaník: Zlodej dôchodkov Fico je späť v akcii!

SLOVENSKO/ Zníženie odvodu do 2. dôchodkového piliera zo súčasných 5,5 % na 4 % bude zatiaľ trvalé. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš. Fico siaha na druhý pilier opakovanie. Bývalý minister práce Dzurindovej vlády Ľudo Kaník, za pôsobenia ktorého 2. pilier vznikol, hovorí, že okradne ľudí o milióny eur.

TASR|4. december 2023|19:20:05


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Erik Tomáš na trinásty deň vo funkcii oznámil trinásty dôchodok... A likvidáciu tretieho sektora! A rodičovské dôchodky budú 20-krát nižšie. Geniálne!
Čítajte viac >

"Opatrenie je súčasťou vládneho konsolidačného balíčka. Zatiaľ je to nastavené ako trvalé opatrenie. V ústave je zakotvená trojpilierovosť dôchodkového systému, čiže nie je možné druhý pilier zrušiť. Toto je teraz opatrenie, ktoré bolo prijaté. Zatiaľ je to natrvalo. Uvidíme, či sa bude v budúcnosti niečo meniť," spresnil minister práce.

Tomáš potvrdil, že vo vládnej koalícii sa našlo riešenie, ktoré umožní v roku 2024 vyplatenie skutočného 13. dôchodku a aj rodičovského dôchodku a že nebude treba vstupovať do mechanizmu venovania 2 % z dane z príjmov.

"Dnes rezort práce dal do pripomienkového konania novelu zákona o sociálnom poistení, vďaka ktorej bude v decembri 2024 vyplatený skutočný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok, 606 eur dostanú starobní dôchodcovia. Trinásty dôchodok dostanú aj všetci ostatní poberatelia dôchodkov. V zákone máme poistku, aby nový 13. dôchodok neklesol pod úroveň súčasného 13. dôchodku," poznamenal.

Oznámil zároveň, že vláda bude mať možnosť nariadením rozhodnúť o skoršom vyplatení 13. dôchodku alebo jeho časti.

"Vláda dnes rozhodla v skrátenom legislatívnom konaní, že na budúci rok bude rodičovský dôchodok vyplatený v jednorazovej sume, a to v júni. Výška celoročného jednorazového priemerného príspevku je 338,80 eura, aj v prípade 13. dôchodku, aj rodičovského dôchodku. Je to len odhadovaná suma, presné dáta budú v januári 2024," uviedol.

"Zákon o 13. dôchodku prejde riadnym legislatívnym konaním, čiže schválenie skutočného 13. dôchodku môžeme očakávať v prvom štvrťroku budúceho roka, presne ako sme deklarovali," doplnil.

Zákon týkajúci sa rodičovského dôchodku vláda podľa ministra práce na pondelkovom rokovaní schválila v skrátenom legislatívnom konaní a v tomto režime ho bude schvaľovať aj parlament.

"Riešenie vzišlo z dohody medzi koaličnými partnermi na koaličnej rade. Preto sa dá očakávať, že v parlamente získa potrebnú väčšinu," dodal Tomáš.

Kaník: Zlodej dôchodkov Fico okradne ľudí o milióny eur

Na zníženie odvodov do 2. piliera zareagoval na sociálnej sieti exminister práce Dzurindovej vlády, za ktorého pôsobenia 2. pilier vznikol, Ľudo Kaník.

"Zlodej dôchodkov Fico je späť a v akcii. Ako sa dalo čakať, vláda rozhodla o okradnutí 1,5 milióna sporiteľov o ich peniaze. Znižuje príspevok na osobné účty sporitelov v 2. pilieri o 1,5 %. Okradne ich tak o milióny eur, ktoré by im inak patrili," komentoval rozhodnutie vlády Kaník.

Podľa jeho slov Fico, nenávidí všetko čo nepodlieha jeho kontrole.

"Preto odjakživa poškodzoval 2. pilier, sporiteľov, ktorí sú v ňom zapojení a kradol im ich dôchodky. Bude tak robiť naďalej. Spolu s ďalšími poškodzujúcimi opatreniami a zároveň s rozhadzovaním peňazí a uplácaním svojich voličov bude zvyšovať zadlženie Slovenska, ťahať hospodárstvo dole a zvyšovať zaostávanie Slovenska za ostatnými krajinami EÚ. Smutné a zlé časy čakajú Slovensko," prognózuje Kaník.


Súvisiaci článok
Dolinková chce zvýšiť zdravotné odvody pre zamestnávateľov, SZČO a samoplatiteľov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť