Sobota 27. 07. 2024 00:15:34 | Meniny má Božena

Na Vianoce by nemal byť nikto sám. Mesto Prešov v spolupráci so zariadením pre seniorov Náruč pripravuje štedrú večeru pre osamelých seniorov

PREŠOV/ Štedrá večera pre osamelých seniorov sa bude konať 24. decembra o 15.00. v priestoroch zariadenia pre seniorov Náruč na Veselej ul. v Prešove. Mesto vyzýva obyvateľov, ktorí sa dozvedeli o tejto možnosti, aby túto informáciu šírili ďalej, prípadne oslovili ľudí, ktorých by sa to mohlo týkať. Osamelo žijúci dôchodcovia sa totiž nemusia o tejto možnosti dozvedieť, i keď by ju radi uvítali.

Lenka Ménová|10. december 2023|11:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: ZPS Náruč

Súvisiaci článok
VIDEO Prešov spúšťa participatívny rozpočet. Obyvatelia budú spolurozhodovať o použití časti finančných prostriedkov
Čítajte viac >

Osamotení seniori, ktorí majú záujem využiť túto príležitosť, sa môžu nahlásiť do 18. decembra na kontaktných adresách, zverejnených na webovej stránke mesta Prešov.

ZPS Náruč poskytuje seniorom kvalitné sociálne služby už od roku 1986

Dňa 25. apríla 1986 sa pre seniorov z Prešova otvorili nové možnosti. Vzniklo ZPS Náruč, ktoré im poskytuje kvalitné sociálne služby v súlade so základnými ľudskými právami, ľudskou dôstojnosťou a podporou zmysluplného života. V zariadení pracuje 83 zamestnancov, ktorí poskytujú 24-hodinovú starostlivosť. Ubytovacia kapacita zariadenia je až pre150 klientov. Okrem pobytovej, celoročnej starostlivosti poskytuje aj ambulantnú starostlivosť v Dennom stacionári, kde je kapacita pre 15 seniorov.

Veľkej pozornosti a obľube sa tešia práve kultúrne akcie, organizované počas roka pri rôznych príležitostiach. Na akciách prítomných zabávajú deti z prešovských materských a základných škôl, ale aj profesionálni umelci, hudobné a divadelné telesá. Duchovnej obnove sa venujú prestavitelia Rímskokatolíckej, Gréckokatolíckej a Evanjelickej cirkvi, ktorí pre seniorov slúžia sväté omše v miestnej kaplnke.

Mesto Prešov, v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, aj po iné roky pripravilo štedrú večeru pre osamelých seniorov

Nie každý má to šťastie, že si má s kým zasadnúť za štedrovečerný stôl a stráviť príjemné chvíle pri vianočnom stromčeku. A sú to predovšetkým seniori, ktorí často oslavujú Štedrý deň osamelo. Preto už niekoľko rokov za sebou pripravuje Mestský úrad v Prešove štedrú večeru a tento zvyk nezmarilo ani šírenie ochorenia COVID-19.

Štedrá večera bola seniorom doručená priamo do ich príbytkov, spolu so sladkým prekvapením. Seniori boli vopred informovaní o tejto možnosti, aby na Vianoce nikto neostal sám.

DSC_0366.jpg

Prečo zažívajú seniori počas vianočných sviatkov osamelosť?

Osamelosť medzi seniormi počas vianočných sviatkov môže byť spôsobená rôznymi faktormi. Niekoktorí sú oddelení od rodiny, či priateľov, stratili svojich blízkych, alebo majú obmedzené možnosti sociálneho kontaktu. Nasledujúce faktory môžu prispievať k ich pocitu osamelosti počas Vianoc.

  • Strata blízkych: Seniori, ktorí stratili manžela/manželku, príbuzných alebo priateľov, môžu pociťovať zvýšenú osamelosť počas sviatkov, kedy sú rodiny a priatelia pospolu.
  • Obmedzená mobilita: Pokiaľ sú seniori pohybovo obmedzení, alebo nemajú jednoduchý prístup k doprave, môžu mať problémy dostať sa na rodinné alebo spoločenské akcie.
  • Sociálna izolácia: Niektorí seniori môžu byť izolovaní z dôvodu geografickej vzdialenosti od rodiny, obmedzenej komunikácie, alebo nedostatku možností na zapojenie sa do spoločnosti.
  • Finančné problémy: Malé finančné zdroje môžu obmedzovať možnosti seniorov zúčastňovať sa na spoločenských akciách alebo darovať darčeky, čo môže viesť k pocitu osamelosti a izolácie.

Na riešenie týchto problémov existujú rôzne iniciatívy a organizácie, ktoré sa snažia poskytovať podporu seniorom počas Vianoc. Dôležité je tiež zapojiť sa do komunikácie s osamelými seniormi, prejaviť o nich záujem a ponúknuť im možnosť zdieľania ich príbehov a tradícií.

Mesto Prešov môže byť v tejto oblasti pre mnohých príkladom.

DSC_0101.jpg

stew-2067152_1280.jpg


Súvisiaci článok
Na východe Slovenska už niekoľko mesiacov vyčíňa žltačka. V utorok bolo v okrese Prešov 5 ohnísk a 216 chorých
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť