Streda 04. 09. 2024 05:45:19 | Meniny má Rozália

Žiarski kriminalisti odhalili podvodníkov. "Buďte obozretní a nedajte im šancu obrať vás o vaše peniaze!“

ŽIAR NAD HRONOM/ Kriminalistom sa podarilo odhaliť a zadržať dvojicu podvodníkov, ktorí využili stratégiu výroby a zneužitia platobného prostriedku na získanie finančného prospechu na úkor bežných ľudí.

Andrea Chudová|12. december 2023|08:00:07

Zdroj: Facebook Polícia SR - Banskobystrický kraj

Súvisiaci článok
15-ročných chlapec okradol pána na autobusovej stanici. Nedokázal však kartou zaplatiť, ani vybrať peniaze
Čítajte viac >

Posledný trik dvojica mužov využila v miestnej trafike. Podľa polície: „ ... jeden z nich zavolal pracovníčke do trafiky a predstavil sa ako servisný technik platobného terminálu. Pod zámienkou kontroly terminálu sa mu podarilo získať PIN kódy na PAYSAFECARD v hodnote niekoľko sto eur.“ Uviedla to Banskobystrická krajská polícia SR na svojom facebooku.

Paysafecard je elektronický platobný prostriedok, ktorý funguje ako predplatený kupón. Jeho hlavným identifikačným znakom je 16-miestny číselný kód, ktorý umožňuje realizáciu bezpečných online platieb v rôznych aplikáciách, hrách a službách na internete. Jeho podstatou je poskytovať digitálnu formu hotovosti, pričom zachováva anonymitu používateľa. Bezpečnosť sa udáva práve ako jedna z výhod Paysafecard. To znamená, že poskytuje bezpečný spôsob platby online bez potreby zverejňovať informácie o platobnej karte. Paradoxne, vzhľadom k anonymite, môže priťahovať pozornosť zločincov pre nelegálne aktivity, aj keď spoločnosť deklaruje, že sa snaží bojovať proti týmto prípadom.

Hoci podvodníci podvod stihli uskutočniť, pracovníčka trafiky sa predsa len domnievala, že niečo nie je v poriadku: „Predavačke to bolo podozrivé, no overila si to príliš neskoro na dohľadovom centre, kde jej nemohli dať inú odpoveď, len, že sa stala obeťou podvodu.“ Bezprostredne kontaktovala políciu, čo vyústilo v spustenie vyšetrovania..

Policajti v krátkom čase odhalili identitu páchateľov. Vyšetrovateľ v Žiari nad Hronom obvinil dvoch mužov vo veku 20 a 29 rokov z neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku. Avšak, práca vyšetrovateľov nekončí len obvinením tejto dvojice. Počas vyšetrovania sa totiž ukázalo, že sú zodpovední za viac podobných prípadov po celom Slovensku. Polícia SR pri tejto príležitosti upozorňuje: „Praktiky podvodníkov sú niekedy sofistikované, veľmi často však stačí opatrnosť a zdravý ´sedliacky rozum´. Buďte obozretní a nedajte im šancu obrať vás o vaše peniaze!“

Dbanie na vlastnú bezpečnosť a sledovanie neobvyklých situácií môže zabrániť podobným nepríjemnostiam a finančným stratám.

Najčastejšie online podvody

Prípady online podvodov sa neustále vyvíjajú v súlade s technologickým pokrokom a spôsobmi, akými ľudia komunikujú a vykonávajú online transakcie. Tu sú niektoré z najčastejších prípadov online podvodov:

1. Phishing: Útočníci sa vydávajú za dôveryhodné inštitúcie alebo spoločnosti prostredníctvom falošných e-mailov, správ alebo webových stránok s cieľom získať citlivé informácie od používateľov, ako sú heslá alebo údaje o platobných kartách.

Ochrana: Buďte obozretní pri otváraní e-mailov od neznámych odosielateľov a overujte si webové adresy.

2. Identitná krádež: Útočníci kradnú osobné informácie, ako sú mená, adresy a čísla občianskych preukazov, aby mohli poškodiť obeť finančne alebo inak.

Ochrana: Monitorujte svoje bankové výpisy, používajte silné heslá a nezdieľajte citlivé informácie online.

3. Online podvody s obchodovaním: Falošné weby alebo inzeráty ponúkajúce neexistujúce výrobky alebo služby s cieľom získať platby bez dodania tovaru.

Ochrana: Kupujte len od overených a dôveryhodných zdrojov, skontrolujte recenzie a používajte bezpečné platobné metódy.

4. Ransomware: Malvér šifruje súbory na počítači a útočníci požadujú výkupné za ich obnovenie.

Ochrana: Aktualizujte pravidelne svoj antivírusový softvér, vyhýbajte sa otváraniu podozrivých e-mailov a zálohujte pravidelne dôležité súbory.

5. Online datové úniky: Používatelia dostávajú notifikácie o výhre v lotérii alebo súťaži, ktorú nikdy nevstúpili, s cieľom získať osobné informácie alebo peniaze.

Ochrana: Buďte skeptickí voči nečakaným výhram a overujte pravosť súťaží alebo lotérií.

Je dôležité byť obozretný a vzdelaný o rôznych typoch online podvodov a pravidelne aktualizovať svoje zručnosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti.


Súvisiaci článok
Desaťtisíce eur odovzdala starenka podvodníkovi, ktorý tvrdil, že je jej sused
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť