Štvrtok 19. 09. 2024 03:56:40 | Meniny má Konštantín

Renáta, ktorej manžel bol lekárom Islamského štátu v Sýrii, dostala podmienku za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže

BRATISLAVA/ Špecializovaný trestný súd (ŠTS) uznal obžalovanú Renátu D. za vinnú z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže a uložil jej dvojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky. Podľa obžaloby mala vychovávať deti v duchu radikálneho islamu v Sýrii, kde jej manžel pôsobil ako lekár Islamského štátu.

TASR|20. december 2023|17:39:19

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Renáta s deťmi odišla do Sýrie za manželom, bojovníkom Islamského štátu. Súdia ju za terorizmus
Čítajte viac >

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor podal odvolanie čo do výroku o právnej kvalifikácii, ako aj čo do trestu, o ktorom rozhodne Najvyšší súd SR. Obžalovaná si ponechala zákonom stanovenú lehotu na vyjadrenie," informovala Kudjáková.

Súd zároveň rozhodol o prepustení obžalovanej z väzby na slobodu, prokurátor proti tomu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. "Sťažnosť prokurátora má odkladný účinok, čo znamená, že obžalovaná ostáva vo väzbe do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR," dodala hovorkyňa.

Renátu D. obžalovali pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Podľa obžaloby mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu po tom, ako sa na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie, kde mal byť jej manžel-lekár súčasťou teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS).

Na Slovensko ju spolu s deťmi vo februári dopravil z Iraku vládny špeciál repatriačným letom. Hneď ju zadržali a vzali do väzby. Tvrdí, že je nevinná a obžaloba nedôvodná.


Súvisiaci článok
Chlapík hodil po žene sekeru. Nechcela s ním piť. Zavolala policajtov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť