Štvrtok 19. 09. 2024 03:56:08 | Meniny má Konštantín

Posledná baňa na hornej Nitre skončila. Zahynulo v nej 500 baníkov, ľudia sa boja vyľudňovania a nárastu nezamestnanosti

NOVÁKY/ Historický moment pre celý región nastav v stredu. Do bane sfárali posledný baníci v jej 114-ročnej histórii. Ťažba uhlia sa tak na hornej Nitre stala minulosťou. S baňou skončila aj elektrárne Nováky, ktorá hnedé uhlie spaľovala. Aj keď vtedajší premiér Fico sľúbil, že bude pokračovať až do roku 2030, jeho nástupca Pellegrini v roku 2018 ohlásil útlmový program. Miestni sa obávajú vyľudňovania regiónu a poklesu zamestnanosti.

Michal Filek|20. december 2023|18:17:28

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Renáta, ktorej manžel bol lekárom Islamského štátu v Sýrii, dostala podmienku za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže
Čítajte viac >

V stredu 20. decembra nastal ten deň, kedy do bane Nováky sfárali posledný baníci. Verejnoprávna RTVS v reportáži uvádza, že tak po 114 rokov skončila ťažba hnedého uhlia. A to nielen v Novákoch, ale v celom regióne hornej Nitry.

Najstaršiu z troch baní – Nováky, totiž zatvorili už pred dvomi rokmi a najmladšiu, baňu Cígeľ, ešte v roku 2017.

V Novákoch sa už ťažilo len toľko uhlia, aby ho mohli spáliť v elektrárni Nováky. Tá skončila spolu s baňou.

V rámci transformácie z ťažkého priemyslu na zelené energie môže región čerpať 400 miliónov eur. Napriek tomu je rozbehnutých len niekoľko projektov, najmä v súvislosti s rekvalifikáciou baníkov a zamestnancov elektrárne.

Baňa je známa aj tým, že tu za 114 rokov zahynulo 500 baníkov.

Práce ešte celkom nekončia. Baňu musia revitalizovať a územie uviesť do pôvodného stavu, ako pred ťažbou. Pri vyvezení poslednej tony uhlia z podzemia boli okrem terajších i bývalí baníci a členovia baníckych spolkov. František Hartmann tu pracoval 42 rokov od roku 1957.

"Som z toho smutný, lebo je to kus života, ktorý sme tu prežili. Spomienky máme rôzne, ale väčšinou krásne. Spomínane na kolektív, s ktorým sme pracovali," povedal pre TASR Hartmann.

Vyťažením poslednej tony uhlia končí jedna obrovská etapa ťažby nerastného bohatstva na Slovensku, skonštatoval podpredseda predstavenstva Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Stanislav Gurský.

"My ako uhliari sme prispeli k rozvoju Slovenska, pretože priemyselný rozvoj Slovenska nastal až po druhej svetovej vojne a práve industralizácia krajiny a potreba energií podnietili to, že sa zväčšili banské podniky a začala ťažba uhlia vo veľkom," spomenul Gurský. Novácke ložisko podľa neho objavili dedukciou, keď medzi svetovými vojnami geológovia odhadovali, že ložisko v Handlovej pokračuje až za Vtáčnikom, čo sa čiastočne potvrdilo.

"Novácke ložisko sa rozprestiera od Kamenca až po Prievidzu. Prvá úpadnica Rudolf sa razila na Pustom vrchu v roku 1938. Paradoxne, v oblasti Pustého vrchu sa dnes dorúbava posledná stena," ozrejmil na záver, pre TASR, Gurský.


Súvisiaci článok
Chatár Petras znova postavil na Rainerovej chate snežný betlehem
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť