Sobota 07. 09. 2024 10:44:59 | Meniny má Marianna

V TANAP-e zachraňujú Kornela a Barboru. Bociany našli vyhladované a premrznuté

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ/ Do voliéry Správy Tatranského národného parku (TANAP) v Liptovskom Mikuláši pribudli dvaja bocianí pacienti. Pomenovali ich Kornel a Barbora. Keď naberú pod dohľadom tatranských zoológov sily, prevezú ich na juh Slovenska, aby tam prečkali zimu.

TASR|21. december 2023|12:00:06

Zdroj: TANAP

Súvisiaci článok
Rozkošné! V bojnickej zoo sa narodilo mláďa Dikdika Kirkovho, najmenšej antilopy na svete
Čítajte viac >

Správa TANAP-u o tom informovala na svojom webe.

Kornela našli koncom novembra v obci Uhorská Ves a Barboru začiatkom decembra na skládke odpadu pri Liptovskom Hrádku. Príchod mrazov a sneženie zapríčinili, že oba vtáky boli podchladené a vyhladované. Podľa nezameniteľného čísla na ornitologickom krúžku zoológovia vedia, že jedného z bocianov okrúžkovali v Poľsku.

"Ornitologický krúžok je ako vtáčí pas, z ktorého môžeme vyčítať mnoho cenných informácií, kde a kedy sa jedinec narodil, alebo kto ho v ktorom meste krúžkoval," vysvetlila zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová.

bociany-smetisko-skladka-2-scaled.jpg

Sťahovavé vtáky v posledných rokoch menia svoje správanie, podľa zoologičky ako keby "spohodlneli". Priblížila, že dôvodom môže byť nielen teplejšie počasie súvisiace s globálnym otepľovaním, ale aj ľahko dostupná potrava, napríklad práve na skládkach komunálneho odpadu.

"Nejde pritom len o zvyšky jedál, ale predovšetkým o hlodavce, dážďovky, larvy a iné živočíchy," doplnila Feriancová. Bociany sa tak podľa jej slov pridávajú k iným druhom vtákov ako čajky, havrany, krkavce, ale aj k mnohým spevavcom. Kedykoľvek sa im naskytne ľahko dostupná potrava, ktorú nemusia loviť, nepohrdnú ňou.

Bociany sú momentálne v starostlivosti zoológov z pracoviska Správy TANAP-u v Liptovskom Mikuláši, ktorí ich pravidelne kŕmia. Keď naberú dostatok síl, čaká ich prevoz na juh Slovenska, aby tam prečkali zimu v teplejšom podnebí. Spoločenská hodnota jedného bociana bieleho je 3000 eur. Ide o druh európskeho významu a na jeho ochranu sa vyhlasujú chránené územia.


Súvisiaci článok
Už štvrtý deň trávi medvieďa v košickej zoo na strome. Nevedia ho dostať dolu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť