Sobota 27. 07. 2024 08:17:28 | Meniny má Božena

Čo by mali spĺňať bratislavské nemocnice o 10 a 30 rokov? Odpoveď na túto otázku dostanú poslanci za takmer 70 000 eur

BRATISLAVA/ Ministerstvo zdravotníctva si objednalo poradenské služby, aby dostalo odpovede na otázky, ktoré sa týkajú potrieb pacientov v hlavnom meste o desiatky rokov.

Marián Homér|9. január 2024|11:00:06

Model Univerzitnej nemocnice Bratislave v lokalite Rázsochy od Mochly Eldar Architect. Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva SR

Súvisiaci článok
Bratislava počíta v budúcom roku s rozpočtom 601,8 milióna eur. Čoho by sa mali dočkať Bratislavčania?
Čítajte viac >

Ako uvádza tlačové oddelenie rezortu, zmluva medzi The Boston Consulting Group, s.r.o. a MZ SR zastrešuje konzultačný projekt na stanovenie potrieb nemocničnej starostlivosti v Bratislavskom kraji v strednom a dlhodobom horizonte, tak po dopytovej stránke (koľko starostlivosti budú Bratislavčania a Bratislavčanky potrebovať), ako aj po ponukovej (kde je aká infraštruktúra dnes a ako by mala vyzerať v budúcnosti aby dopyt pokryla). Projekt začalo ešte predchádzajúce vedenie ministerstva.

,,Daná zmluva sa začala teda negociovať ešte za bývalého vedenia, počas aktuálneho vedenia sa ju podarilo uzavrieť, aby mohla byť stanovená jasná vízia pre univerzitnú nemocnicu v Bratislave, ako aj pre nemocničnú starostlivosť v Bratislave ako takú,” uvádza tlačové oddelenie Ministerstva zdravotníctva.

Medzi kľúčové ciele projektu si ministerstvo stanovilo:

  • Ako sa bude vyvíjať dopyt po ústavnej starostlivosti do roku ~2050?
  • Čím sa dá dopyt moderovať a kde je priestor na efektivitu?
  • Aká je strednodobá a dlhodobá vízia lôžkovej starostlivosti bratislavského kraja?
  • Aké sú alternatívne scenáre ponuky (rozmiestnenie poskytovateľov a rozsah poskytovanej starostlivosti) a ako sa porovnávajú z hľadiska kvality výsledku, dostupnosti starostlivosti a iných aspektov?
  • Konkrétne, aké kapacity a v akej špecializačnej štruktúre by mala mať každá nemocnica?
  • High-level finančný model potrebný na zabezpečenie fungovania preferovaného ponukového modelu
  • Ako ovplyvní model ústavnej starostlivosti (highlevel) dopyt po ambulantnej starostlivosti a lôžkach následnej starostlivosti?
  • Aké sú osvedčené medzinárodné príklady súkromnej verejnej spolupráce pri budovaní udržateľnej a kvalitnej lôžkovej starostlivosti pre región?

Pri príprave štúdie, ktorá má ponúknuť ideálne scenáre pre nasledujúce roky dodávateľská spoločnosť kalkuluje so zapojením mesta Bratislava, zdravotných poisťovní, stredných zdravotných škôl a samozrejme nemocníc v plnom rozsahu, v hlavnom meste, v Malackách aj v Skalici.

Ministerstvo zaplatí za tieto služby 69 958 eur bez DPH spoločnosti The Boston Consulting Group, s.r.o. so sídlom v Prahe. Dodané informácie môžu rozhodnúť aj o tom, čo bude s nemocnicou na Rázsochách.

,,Aktuálne prebieha odovzdanie štúdie a ministerstvo plánuje v blízkej dobe začať komunikovať odporúčania, ako aj plány ministerstva, aby vízia pre UNB bola jasná a hmatateľná,” dodáva tlačový odbor Ministerstva zdravotníctva.


Súvisiaci článok
Na pozemku bývalého štadióna Artmédie Petržalka vybudujú Kmotríkovci hotel a kancelárie. Projekt Green park dostal zelenú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť