Štvrtok 25. 07. 2024 17:42:00 | Meniny má Jakub, Timur

Riaditeľ Tatranského národného parku je odsúdený pytliak, tvrdí opozícia. Žiadajú jeho odvolanie

TANAP/ Nový riaditeľ Tatranského národného parku Peter Olexa, ktorého do funkcie vymenoval minister životného prostredia Tomáš Taraba, mal byť právoplatne odsúdený z pytliactva. Zastrelil totiž vlka v období, kedy na tom nemal právo. Opozícia žiada jeho odvolanie.

Michal Filek|11. január 2024|11:40:04

Peter Olexa. Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Riaditeľa Správy TANAP-u Pavla Majka po 16-tich rokoch odvolal Kuffa z funkcie
Čítajte viac >

„Viete si predstaviť, že sa riaditeľom národného parku stane pytliak? Znie to absurdne, no na Slovensku je to realita,“ píše europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska.

Podľa neho sa totiž mal stať novým riaditeľom TANAP-u človek, ktorý zastrelil vlka mimo sezóny, zamrazil si ho a neskôr sa ho snažil priznať ako úlovok v nasledujúcej sezóne.

„Súd ho uznal za vinného z prečinu pytliactva. Uložil mu pokutu 300 eur a trest prepadnutia veci - konkrétne, lebky vlka dravého, preparovanú vyvarením. Pán Olexa odstúpte!“ vyzýva Hojsík.

Aktuality píšu, že opozícia žiada, aby Taraba okamžite Olexu odvolal z funkcie.

„Človek, ktorý bol usvedčený z pytliactva a ešte to zamlčí vo výberovom konaní, nemá ozaj čo robiť v tejto funkcii ani odborne, ani morálne,“ uviedol bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča zo strany Demokrati.

Kiča sa ďalej pýta, ako môže človek, ktorý je na sociálnej sieti členom skupiny „Zjb ochranára, zachrániš človeka“ vo vysokej štátnej funkcii?

„Ako môže mať človek, ktorý by nemohol v súčasnosti byť ani len členom stráže prírody, pod sebou desiatky členov stráže? Ako môže byť osoba, ktorá je členom skupiny na sociálnych sieťach Zjb ochranára, zachrániš človeka vo vysokej štátnej funkcii?“ pokračuje Kiča.

Podľa informácií Aktualít Olexa je poľovník a v ochrane prírody nikdy nepôsobil. Ministerstvo ho vybralo za zatvorenými dverami. Žije v obci Spišské Bystré, rovnako ako štátny tajomník Filip Kuffa a v minulosti kandidoval za stranu ministra Tarabu Život do obecného zastupiteľstva. Neúspešne.


Súvisiaci článok
V Tatranskom národnom parku pokračujú krádeže dreva. Zlodejom nevadí ani hrozba väzenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť