Sobota 07. 09. 2024 09:58:16 | Meniny má Marianna

Za rodinnými domami v Galante plánujú postaviť veterné turbíny

GALANTA/ Slovenský plynárenský priemysel má záujem v okolí Galanty spustiť prevádzku veterného parku. Neďaleko od rodinných domov by malo stáť päť veterných turbín. Mesto žiada od predkladateľa ďalšie stanoviská, obyvatelia spisujú petíciu.

Patrícia Jeseňová|16. január 2024|10:00:07

Vizualizácia umiestnenia turbín. Zdroj: FB - Petícia proti výstavbe veterných parkov v regióne mesta Galanta

Súvisiaci článok
VIDEO Ako maco bojoval s kamerou. Pozrite si, aké zvieratá natočila a ako ju takmer premohol medveď
Čítajte viac >

Optimálna rýchlosť vetra

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) si okolie Galanty vybralo na základe optimálnej rýchlosti vetra, ktorá má zabezpečovať efektívne využitie obnoviteľných zdrojov energie a návratnosť projektu.

"Okrem toho sme zohľadnili dostatočnú veľkosť a celistvosť pozemkov, vhodných pre výstavbu veterných turbín a ekologickú a environmentálnu náklonnosť majiteľov pozemkov a samosprávy, v rámci ktorého má byť projekt realizovaný. Širšie okolie mesta Galanta spĺňa všetky vyššie spomenuté atribúty," uviedol hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Nesúlad s územným plánom

Plocha, na ktorej by mal veterný park stáť, je v územnom pláne mesta definovaná ako plocha športu, rekreácie a voľného času v prírodnom prostredí. Mesto upozornilo, že zámer momentálne nie je v súlade s územným plánom mesta. SPP pritom začiatkom mája podalo návrh na jeho zmenu. Žiadali, aby v danom území boli povolené aktivity týkajúce sa rozvoja obnoviteľných zdrojov energie, technickej infraštruktúry a prevádzky výrobného charakteru obnoviteľných zdrojov energie. 

Hovorkyňa mesta Mária Kilácskóová  zároveň upozornila, že zámer priamo zasahuje do prvkov systému ekologickej stability. "Požadujeme zámer doplniť o ornitologický posudok, chiropterologický posudok a stanovisko Štátnej ochrany prírody, CHKO Dunajské luhy, k dopadom navrhovanej činnosti na faunu a flóru v týchto lokalitách."

Zníženie kvality života

Proti sú aj mnohí obyvatelia, na internete ale aj formou tlačených hárkov beží petícia proti výstavbe veterného parku. Signatári upozorňujú, že turbíny plánujú postaviť príliš blízko rodinných domov. Najbližšia by mala byť vzdialená len necelých 800 metrov od obývanej lokality. 

"Stavby veterných parkov by mali nielen negatívny dopad na vizuál a scenériu celej okolitej krajiny, ale boli by aj environmentálnou záťažou, ktorej vplyv na obyvateľstvo by bol s ohľadom na mimoriadnu blízkosť od obydlí zásadného charakteru. V konečnom dôsledku by tieto stavby negatívne vplývali na zdravie a ráznym spôsobom by narúšali pohodu bývania obyvateľstva, ako aj ich psychickú pohodu," uvádzajú signatári s tým, že projekt by zároveň aj znížil hodnotu nehnuteľností v lokalite.

Predstaviteľov mesta žiadajú, aby k projektu vyjadrili negatívne stanovisko a aby nedošlo v územnom pláne k zmenám, ktoré by obdobné činnosti v danej lokalite povoľovali.

SPP očakáva, že s projektom sa bude šíriť aj množstvo hoaxov a nepravdivých informácií. Podľa Šebestu sú na podobné situácie pripravení argumentovať prostredníctvom relevantných faktov a štúdií.

Možné benefity

Býva zvykom, že ak do regiónu prichádza veľký investor, ponúkne obyvateľom alebo samospráve možné benefity. Radnice sme sa pýtali, či im nejaké benefity boli prisľúbené. Hovorkyňa mesta Mária Kilácskóová potvrdila, že súčasťou zámeru SPP je aj garancia výhod pre mesto Galanta vo viacerých oblastiach. Špecifikovať ich však nechcela. "Odporúčame obrátiť sa s touto otázkou na spoločnosť SPP spol, s.r.o. , tieto sú súčasťou ich obchodnej politiky." 

SPP za benefity považuje zvýšenie atraktivity územia pre budúcich investorov vďaka využívaniu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a zvýšenie ekonomickej predvídateľnosť nákladov pre mesto Galanta, čo má poviesť  k priamym rozpočtovým úsporám mesta.

 "Najväčším benefitom pre samosprávy je stabilné a dlhoročné partnerstvo so 100 % štátom vlastnenou spoločnosťou, ktorá si plní záväzky voči svojím obchodným partnerom. Za najväčšie prínosy spolupráce s SPP pre samosprávy môžu byť považované napr. pravidelný príjem do mestského/ obecného rozpočtu, využiteľný na realizáciu verejnoprospešných projektov a investícií a v prípade zmeny legislatívy v oblasti verejného obstarávania, aká je platná v krajinách s rozvinutou veternou energiou, bude významným prínosom dlhodobá dodávka elektrickej energie pri stabilných cenách," uviedol Šebesta.


Súvisiaci článok
Pri love na bažanty postrelil poľovník kolegu do brucha
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť