Sobota 27. 07. 2024 04:18:57 | Meniny má Božena

Manželka pranierovaného policajta Natália Svítková prehovorila: Protesty musia nabrať na sile, inak skončíme v područí Kremľa!

PRIEVIDZA/ Manželka pranierovaného policajta Natália Svitková vystupuje na protestoch. Podľa nej svoj zmysel majú. Dôležité je uvedomiť si, že, bez zjednotenia parlamentnej i mimoparlamentnej opozície, občianskeho sektora, ale i novinárskej obce to jednoducho nepôjde. "Protesty musia jednoducho nabrať ešte viac na sile a musia niesť odkaz, že jedinou cestou je vyhlásenie referenda za odvolanie vlády a spustiť konečne petíciu na jej vyhlásenie. Ak nie, bude to naša spoločenská záhuba a bude už len otázkou času, kedy skončíme v područí Kremľa," hovorí v rozhovore, ktorý poskytla redakcii Slovensko SP 21.

Andrea Chudová|27. január 2024|11:00:08

Natália Svítková na proteste v Nitre. Zdroj: Peter Bednár

Súvisiaci článok
VIDEO Slovensko protestovalo. Silný moment v Žiline, svoje obavy vyjadril otec zavraždeného študenta Daniela Tupého
Čítajte viac >

Natália Svítková bola vždy aktívnym človekom. Popri štúdiu na vysokej škole pracovala s deťmi, venovala sa akrobacii a kaskadérstvu, aktívne sa zapájala do skupín na podporu mladých v politike a zlepšenie života mladých rodín. Vtedy začala vnímať, že politika sa nerobí dosť pružne pre mnohé skupiny obyvateľov.

Hlbšie sa politike začala venovať v čase očakávania prvej dcéry, no po jej príchode na svet musela väčšinu svojich činností zastaviť. S manželom sa vtedy presťahovali z Bratislavy do Prievidze a žijú v nej dodnes.

V roku 2018 Natália prvýkrát úspešne kandidovala do mestského zastupiteľstva v Prievidzi. V tom istom roku stála pri vzniku strany SPOLU, dnes už strany Demokrati, ktorej je aktívnou členkou. Do mestského zastupiteľstva bola úspešne zvolená aj v posledných komunálnych voľbách v roku 2022.

Po minuloročnom podaní návrhu novely Trestného zákona a Trestného poriadku rečnila na prvom protestnom zhromaždení v Prievidzi, neskôr na proteste v Nitre, ako manželka pranierovaného policajta.

Ako momentálne vnímate politickú situáciu na Slovensku?

  • Ako deštrukčnú pre budúcnosť našej krajiny čo sa týka systému vnútorného riadenia smerom k dôvere v štátne inštitúcie. Zároveň sa obávam o vytrhnutie nášho štátu z tzv. „západného sveta“ a odovzdanie do rúk Kremľa, čo môže mať za následok jedine úpadok našej krajiny.

Vystúpili ste ako rečníčka na protivládnom proteste v Prievidzi a v Nitre, ako manželka poškodeného policajta. Aký je váš príbeh?

  • Môj manžel už viac ako 20 rokov pôsobí v policajnom zbore. Za ten čas zastával rozličné pozície od tých najnižších stupňov a postupne sa vypracoval vďaka svojej húževnatosti a získaným skúsenostiam na vyššie pozície. Nikdy za ním nikto nestál a ani nezažíval expresné kariérne vzostupy ako niektorí súčasní policajti počas nového vedenia.

Keď zastával pozíciu vedúceho oddelenia v Petržalke, narodila sa nám prvá dcéra a rozhodli sme sa presťahovať naspäť do nášho rodného mesta. A tam sa to vlastne začalo. Viac ako pol roka robila vtedajšia vláda (vláda Smeru, kedy policajným prezidentom bol Tibor Gašpar) prieťahy a neumožňovala presuny policajtom medzi okresmi a už vôbec nie krajmi. Bolo nemysliteľné, aby radový policajt mohol 2 až 3-krát, behom mesiaca, podávať žiadosť o presun, ktorej by bolo vyhovené, ako sa to dialo počas vedenia policajného zboru po vláde Smeru. No a vďaka tomu, že ja s dcérou sme už boli presťahované, sa manžel všemožne snažil byť s nami. Až mu jedného dňa ponúkli možnosť byť v Prievidzi, ako operatívny pracovník Úradu inšpekčnej služby (UIS). Túto ponuku prijal od súčasného 1. viceprezident Ivana Hapštáka (nominant Smeru).

Po nejakom čase si jeho, ako aj ďalších kolegov, ktorí pôsobili v rozličných mestách (Kotek, Kráľovič) „vytiahol“ vtedajší riaditeľ UIS – Adrián Szabó (nominant Smeru), neskôr právoplatne odsúdený za korupciu a vynášanie citlivých údajov o vyšetrovaní na policajnej inšpekcii a zriadil z nich tzv. pracovnú skupinu REŠTART. A začali spolu s príslušníkmi z NAKA objasňovať rôznu závažnú korupčnú činnosť mocných ľudí naviazaných na politické prostredie. Keď ich práca a informácie zaviedli aj k svojim nadriadeným, rozhodli sa, že v rámci svojich právomocí, nebudú zverejňovať postup svojich vyšetrovaní ani výsledky ich práce, aby neboli ich závery nijak ovplyvňované.

A to bol pre vtedajších mocných veľký problém. V tom čase sa zmenila vládna garnitúra a ľudia, ktorí sa dovtedy snažili vyšetrovania rôzne ovplyvňovať sa zrazu rozutekali do krajín ako Bosna a Hercegoviny, Bielorusko a podobne. Tím Reštart aj naďalej pracoval a keďže si uvedomovali, že ide o závažné prípady, snažili sa, aby bola každá informácia viackrát overená z rôznych zdrojov, aby ju nebolo možné na súdoch spochybniť a postupovali zákonne. Preto vyšetrovania trvali tak dlho. Takže nie je pravda, že boli zaplatení a ovplyvňovaní novou vládou. Chceli len, aby ich práca nevyšla nazmar a tí, ktorí páchali neprávosti, boli právoplatne odsúdení. Žiaľ, viacerí získali odpustky tzv. 363-kou.

A presne títo policajti, sú teraz verejne pranierovaní súčasnou vládou, teda Smerom a Hlasom, a ja sa domnievam, že sú si vedomí, že by zverejnenie týchto vyšetrovaní bolo politickým koncom mnohých vplyvných ľudí. A to sa jednoducho neodpúšťa.

Neodpúšťa až tak, že v súčasnosti boli zriadené až 3 samostatné vyšetrovacie tými, ktoré majú úlohu nie prešetrovať korupciu, ale nájsť akékoľvek „dôkazy“ a obviniť týchto policajtov. Dokonca zašli až tak ďaleko, že si posťahovali kamerové záznamy z chodieb z dôb, keď ešte pracovali na svojich pôvodných miestach, a snažia sa vytvoriť mapu kontaktov týchto policajtov, čo im neuhli.

411166772_932439794915516_2723903098090927011_n.jpg Natália Svítková s organizátorom prvého protivládneho protestu v Prievidzi, Ivanom Sýkorom. Zdroj: Natália Svítková

Čo sa podľa Vás zmenilo od prvých protestov proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry a ďalších krokov vládnej koalície? Majú podľa Vás tieto protesty opodstatnenie?

  • Mnoho ľudí sa konečne teraz dozvedá, ako veľmi bola nielen polícia ale aj iné inštitúcie spolitizované počas dvanástich rokov vlády Smeru, a že sa o to pokúšajú opäť. Avšak už nie tak sofistikovane ako predtým, lebo nemajú čas. Teraz na to tlačia, lebo potrebujú okamžitú ochranu.

Protesty svoje opodstatnenie určite majú. Dôležité je však uvedomiť si, že na protestoch majú mať možnosť vystúpiť všetci, čo o to majú záujem. Bez zjednotenia parlamentnej i mimoparlamentnej opozície, občianskeho sektora, ale i novinárskej obce to jednoducho nepôjde. Tieto protesty nepatria len trom stranám a rovnako tieto strany nemôžu zakazovať komukoľvek, ak sa chce protestov zúčastniť aj formou vystúpenia. Pokiaľ si to neuvedomia, budú aj naďalej len bezzubou opozíciou, ale ja dúfam, že je tam mnoho slušných a múdrych ľudí, ktorí si to uvedomia.

A ak nie, bude to naša spoločenská záhuba a bude už len otázkou času, kedy skončíme v područí Kremľa. Protesty musia jednoducho nabrať ešte viac na sile a musia niesť odkaz, že jedinou cestou je vyhlásenie referenda za odvolanie vlády a spustiť konečne petíciu na jej vyhlásenie. To je jediná zmysluplná cesta.

Ako sa kroky vládnej koalície - zrušenie ÚŠP, zmeny v Trestnom zákone a poriadku a znižovanie sadzieb za ekonomickú trestnú činnosť môžu dotknúť samospráv? Ako tieto kroky vnímate ako poslankyňa mesta Prievidza?

  • Ako poslankyňa mesta si uvedomujem, že poslanci samospráv nemajú adekvátne kompetencie a právomoci vo vzťahu k bezpečnosti obyvateľov z pohľadu kriminality.

A ak sa znížia sadzby znamená to len jediné, že kriminalita opäť stúpne. Osobne predpokladám, že rapídne stúpne bežná kriminalita typu - vykrádanie domácností, áut, rôzne podvody, práve na senioroch a obeťami sa môžu stať aj deti. Bude sa zvyšovať všeobecný strach, čo môže viesť k pravidelným stretom rôznych skupín, čo bude len podnecovať agresiu v spoločnosti. A obávam sa, že náš policajný zbor to nebude musieť zvládať riešiť v adekvátnom čase, súdy budú zahltené a dostaneme sa do začarovaného kruhu, ktorý môže vyústiť jedine v kolaps.

A to sa len okrajovo dotknem problému, že mnohé samosprávy nemajú zabezpečené dostatočne efektívne monitorovanie verejných priestranstiev, kde napríklad v prípade spáchania trestného činu ani nebude vedieť samospráva poskytnúť kompetentným orgánom súčinnosť, čo vlastne znamená že páchateľ sa vyhne zodpovednosti a občan sa nedomôže svojich práv.

Čo možno dodať na záver? Aký je Váš odkaz spoločnosti, pred ktorou ste sa odvážili vystúpiť?

  • Ako už povedal Stano Radič: „Tisíckrát opakovaná lož sa stáva pravdou – kým sa nad ňou aspoň raz nezamyslíme.“ A práve preto sme sa spolu s manželkami a sestrou viacerých pranierovaných policajtov rozhodli, že budeme ich hlasmi, keď im to nie je umožnené.

419018375_697794145810004_1796451372048666860_n.jpg Medzi inými rečníkmi v Nitre aj manželka pranierovaného policajta. Zdroj: Peter Bednár


Súvisiaci článok
Prezidentka napoludnie poslancom prednesie svoje výhrady k novele trestného zákona. O šiestej budú po celom Slovensku ďalšie protesty
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť