Štvrtok 19. 09. 2024 13:24:43 | Meniny má Konštantín

Niektorí súkromní lekári pýtajú od pacientov poplatok, inak by vraj neprežili. Podľa župy je to protizákonné

KOŠICE/ Hrozí im vraj za to pokuta až do výšky 16 600 eur. Aj napriek tomu niektoré súkromné ambulancie v Košiciach pýtajú od pacientov za vyšetrenie poplatok 5 eur, alebo viac. A vraj sú aj ďalšie po Slovensku. Zväz ambulancii tvrdí, že nemajú inú možnosť, inak by pacienti o ich služby prišli. Košická župa zase hovorí, že je to protizákonné a hrozí vysokou pokutou.

Michal Filek|27. január 2024|12:00:07

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Lekári špecialisti sú šokovaní. Nesúhlasia, aby im pri objednávaní do kalendára zasahovali obvoďáci
Čítajte viac >

Reportáž priniesla verejnoprávna televízia RTVS.

Tá tvrdí, že v Košiciach vyberá takto poplatky ambulancia rehabilitácie na poliklinike Sever, aj interná ambulancia Juh. Inak ich vraj neošetria. Takúto skúsenosť pre RTVS opísala pani Eva. Považuje to za nefér. Lebo veď ani v obchode neprihadzuje k nákupu 5 eur navyše.

Vojtech Popik, koordinátor neštátneho zdravotníckeho zariadenia Cumulus, ktoré ambulancie poskytuje pre televíziu povedal, že sú dlhodobo podfinancovaní, a tak nemajú na výber. Zaplatenie poplatku však, podľa neho, v žiadnom prípade nie je podmienkou samotného vyšetrenia.

Košický samosprávny kraj však uvádza, že je to protizákonné. Povedala to hovorkyňa Katarína Strojná.

Zväz ambulantných poskytovateľov, prostredníctvom výkonnej riaditeľky Nadi Trenčanskej Bedušovej uviedol, že takýchto ambulancií je na Slovensku určite viac. Bez ohľadu na to, či je to protizákonné, museli k tomu pristúpiť. Inak by nemohli zachovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Jediné riešenie vraj vidia v tom, že ich štát dofinancuje. Inak budú zanikať.

Košická župa vraj bude postupovať podľa zákona a ak na to uvidí dôvod, takémuto poskytovateľovi môže uložiť pokutu až do výšky 16 600 eur.


Súvisiaci článok
V Považskej Bystrici sa k lekárovi nedovoláte. Pacienti zúria!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť