Utorok 17. 09. 2024 22:08:37 | Meniny má Olympia

Tajomný košický hudobník predstavil svoj nový singel. Páči sa vám?

KOŠICE/ Známy Košičan zahalený tajomným pseudonymom Amitabha Seven, prichádza po nedávnom vydaní albumu Untitled Trax s ďalšou novinkou. Na rozdiel od svojej 17-skladbovej prvotiny, mapujúcej jeho pražské životné obdobie, ponúka na úvod dva single nazvané Nékyia a XMSTech. „Singlíky sú predzvesťou nových vecí. Album Untitled Trax, bol skôr “scénickou a filmovou” muzikou, tieto su iné“ hovorí autor. Nékyia šla von v novembri 2023, XMSTech v januári 2024.

Natália Novotná|28. január 2024|16:52:06

Zdroj: Archív / Amitabha Seven

Singel XMSTech vznikol hodne spontánne. Na sviatky chodievajú priatelia (exKE) zo zahraničia domov. A ako to býva s priateľmi na Slovensku, tak sa slaví. Všímal som si, kto ako na akú muziku v podmaze reaguje. Vtedy mi napadlo, že by som mohol stvoriť niečo, čo ich bude baviť aj v takej nálade. Čiže tá prvotná inšpirácia bola odtiaľ, potom to už bolo dosť rýchle. Základ som mal hotový za tri hoďky a nahral to. Potom som to asi dva týždne strihal a dorábal drobnosti, pulíroval a dohrával maličkosti, ale aj tak to bolo rýchle,“ predstavuje Amitabha Seven vznik svojej novinky.

Singel Nékia si môžete vypočuť tu.

Hudobník pokračuje v predstavovaní: „Je to v podstate vianočný track, vznikol 23. decembra. Všetci na to reagujú veľmi pozitívne a aj mne príde, že je to jedna z tých lepších vecí, ktoré som urobil. Som s tým nateraz celkom spokojný. Keď robím doma, tak sa to už väčšinou nedá meniť, keď to nahrám“ vysvetľuje.

Pre Slovensko SP 21 prezrádza aj niečo zo svojej hudobnej kuchyne. Napríklad, že hudbu nahráva do stereo stopy a z analógového moduláru (synth), pri ktorom sa nedajú ukladať presety zvukov.

„Proste ten stroj hrá vždy inak, je to takmer až organický systém, akákoľvek malá zmena ovplyvňuje znenie celku. Bežne sa v štúdiách nahráva každý nástroj zvlášť. Vtedy sa to dá krásne strihať a mixovať”.

Singel XMSTech robil síce naživo ako staršie veci, ale jemne inak. „Vedel som, čo chcem, ako to chcem a ako to budem štruktúrovať. Začal som uvažovať nad tým, že túto novú vec musím spraviť inak, pretože neskôr to už veľmi neopravím. Chcelo by to ešte dokúpiť nejaké technické veci, napr modul ktorý dokáže posielať do DAW digitalny zvuk ako multitrack, každý hlas zvlášť. Počúvať to síce stereo, ale nahrávať po stopách do počítača roztrackované a môžem s tým pracovať ako potrebujem. Lenže ten modul je dosť drahý. Mohol by sa nájsť sponzor, to by mi hodne pomohlo v tvorbe a nahrávaní“ smeje sa muzikant.

Pracuje na novom albume

Amitabha Seven ďalej pracuje na nových veciach. „Tvorím neustále, ale až 80 - 90 percent z toho nepoužijem, sú to v podstate zvukové skice, len si skúšam technické nápady. Modulár je o patching-u. Moduly sa prepájajú, ich jednotlivé funkcie sa dajú ovládať ručne, ale aj riadiacím napätím. V tom je to iné ako klasické kompaktné synťáky,“ vraví.

„Rád by som pripravil ďalší album, dúfam že mi to nebude trvať znova 15 rokov ako pri prvom”.

Modulár je totiž trochu zložitejší nástroj. „Ja som si ho postavil podľa seba, ale naučiť sa s ním pracovať tak, aby to bolo fakt dobré, to trvá. Skúšaš si stále nejaké postupy. To objavovanie je vždy inšpirujúce aj čo sa týka tvorby. Keď vytvoríš niečo nové, úplne nový zvuk, tak to može podporiť kreativitu, je to fajn. To poznajú iste všetci muzikanti - nový zvuk a nová inšpirácia a energia.“

50297050_1993859857402069_4088834407962509312_n.jpg

XMSTech.jpg Zdroj: Amitabha Seven


Súvisiaci článok
Magátovi uložil súd za extrémizmus šesť rokov v base
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť