Štvrtok 17. 10. 2024 21:55:04 | Meniny má Hedviga

Detský komisár Mikloško chce zákonom obmedziť mobily na školách

SLOVENSKO/ Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje za nevyhnutné pristúpiť k celoplošnej regulácii mobilov v základných a stredných školách. Zlepšila by sa tým podľa neho výučba aj ochrana detí, napríklad pred kyberšikanou.

TASR|7. február 2024|08:45:33

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Strednú školu zrekonštruovali za 17 miliónov eur. Vzniklo kreatívne centrum RTVS aj učebne pre umelú inteligenciu
Čítajte viac >

Doterajšiu formu, ktorá prenecháva reguláciu mobilov na jednotlivé školy, považuje za nedostatočnú a nesystémovú. Vyzýva preto kompetentné orgány, aby téme venovali viac pozornosti. TASR o tom informoval Úrad komisára pre deti (ÚKPD).

Mikloško apeluje na právnu reguláciu používania mobilov v základných a stredných školách. "Je potrebné vymedziť právny rámec a stanoviť jasné pravidlá prostredníctvom vyhlášky alebo zákona, platnými celoplošne na území celej Slovenskej republiky. Jasné pravidlá by pomohli aj jednotlivým školám," vysvetlil.

10974664_10153065553863256_8445462651277969161_o.jpg Zdroj: Facebook/Jozef Mikloško

Priblížil, že ÚKPD pozoruje jednoznačne negatívny vplyv mobilných telefónov na telesný a psychický vývoj detí. Preto chcú, aby boli slovenské deti viac v bezpečí. "Registrujeme nielen nárast šikany, ale aj duševných porúch a vážnych psychických problémov detí a mladých ľudí, problémy so socializáciou, prospechom aj učením. Je potrebné uvedomiť si, že mobily, ako aj ďalšie digitálne zariadenia sú droga, s ktorou sa deti musia naučiť správne zaobchádzať. A my ako spoločnosť za to nesieme priamu zodpovednosť," uviedol.

ÚKPD vyzýva verejnosť pri príležitosti utorkového Svetového dňa bez mobilov k vyjadreniu svojho názoru a podpore tejto regulácie. Túto iniciatívu môžu ľudia podporiť počas celého dňa na webovej stránke ÚKPD.


Súvisiaci článok
Ministerstvo školstva aj školská inšpekcia budú spolupracovať pri vyšetrovaní tragédie v Parchovanoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť