Sobota 28. 09. 2024 23:12:43 | Meniny má Václav

V prípade vyšetrovania úmrtia Slováka v Belgicku existujú vážne pochybnosti. Minister nevylúčil podanie medzištátnej sťažnosti

BRATISLAVA/ Slovák Jozef Chovanec zomrel pred piatimi rokmi po zásahu policajtov na letisku v Bruseli. Tamojšie súdy nezistili žiadne pochybenie zo strany zasahujúcich policajtov. Posledné pojednávanie sa na súde uskutočnilo koncom januára. Minister Boris Susko tvrdí, že závery našich znalcov sú iné, ako tých bruselských. A ak nebude spokojný s výsledkom, nevylučuje podanie na Európsky súd pre ľudské práva.

Michal Filek|7. február 2024|11:00:07

Zdroj: Screenshot videa YouTube / Oral Sk a Facebook / Jozef Chovanec,

Súvisiaci článok
Prípad Slováka, ktorý zomrel po zásahu policajtov na bruselskom letisku, znova otvorili
Čítajte viac >

Ministerstvo spravodlivosti má vážne obavy o priebeh súdneho konania pri objasňovaní úmrtia Jozefa Chovanca po zásahu policajtmi na letisku Charleroi v hlavnom meste Belgicka. Uvádza to vo svojej reportáži TV JOJ.

Chovanec zomrel v cele predbežného zadržania po tom, čo na ňom policajt niekoľko minút kľačal a on nemohol dýchať.

Belgické úrady doteraz nenašli v postupe policajtov pochybenie. Konanie bolo obnovené a posledné pojednávanie sa uskutočnilo 25. januára. Rozhodnutie by malo byť vynesené 25. marca.

Minister Boris Susko však avizuje, že ak v ňom nebudú odzrkadlené zistenia našich znalcov, obráti sa na Európsky súd pre ľudské práva.

"Závery posudkov našich znalcov sa totiž zásadne líšia od záverov posudkov znalcov, ktorých pôvodne ustanovil belgický súd, pričom chýbali niektoré štandardne odoberané biologické vzorky, ktoré by mohli nevyvrátiteľne preukázať spôsob smrti Chovanca," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Lucia Hurajtová.

Susko tvrdí, že naďalej existujú vážne pochybnosti o okolnosti úmrtia a jeho vyšetrovania. Preto je dôležité, aby sa s nimi príslušné orgány vysporiadali. Ak sa tak nestane, bude konať a pošle podnet na súd pre ľudské práva.


Súvisiaci článok
Matovič: "Zvýšiť plat sebe samému o 100 %? Druhého takého premiéra v Európe nenájdete!"
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť