Sobota 07. 09. 2024 15:40:25 | Meniny má Marianna

Vláda Gašparovu nomináciu odobrila. Šimečka: SIS sa stáva nástrojom pomsty

SLOVENSKO/ Členovia vlády schvaľujú nomináciu štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti (MS) Pavla Gašpara na post riaditeľa SIS. Považujú ho za schopného človeka, upozorňujú tiež na koaličnú dohodu a právo Smeru-SD nominovať šéfa tajných. Naopak, opozičný poslanci sú proti. Matovičovo hnutie vyzýva prezidentku, aby Gašpara nevymenovala. Má vraj na to právo.

TASR|14. február 2024|14:10:36

Zdroj: Facebook / Pavol Gašpar

Súvisiaci článok
Riaditeľom SIS bude Gašpar. Ale mladší
Čítajte viac >

BRATISLAVA/ Podpredseda vlády SR a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) je tiež presvedčený, že prezidentka SR Zuzana Čaputová nemá žiadny opodstatnený dôvod odmietnuť Gašparovo menovanie. Poukazuje pritom na jeho skúsenosti, právnické vzdelanie i čistý register trestov. "Je to dobrá nominácia," uviedol Taraba.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) hodnotí Gašpara ako odborníka a pracovitého človeka.

"Je to správny človek na správnom mieste," ohodnotil jeho nomináciu. Argumentuje nielen Gašparovým právnickým vzdelaním a manažérskymi zručnosťami, ale aj tým, že nemá žiadne väzby na vnútornú štruktúru SIS. Za problém nepovažuje ani to, že členom parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS je Gašparov otec, poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Nevidí v tom konflikt záujmov.

"Nebude (Tibor Gašpar) kontrolovať svojho syna, ale celú inštitúciu, navyše, nekontroluje sám, ale kontroluje celý výbor," zdôvodnil Susko. I ministri vnútra a dopravy Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) vidia za Gašparom svedomitého a kvalifikovaného človeka. Odkazujú tiež na koaličnú dohodu a právo Smeru-SD navrhnúť kandidáta. Šutaj Eštok zdôraznil, že všetci koaliční partneri s touto nomináciou súhlasili.

Matovičovci žiadajú prezidentku, aby ho nevymenovala

Hnutie Slovensko apeluje na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nevymenovala za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavla Gašpara. Poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) je presvedčený, že prezidentka má právo nevymenovať Gašpara. V súvislosti s nomináciou hovorí o hazarde s povesťou našich bezpečnostných zložiek.

Grendel pripomenul situáciu z 90. rokov, kedy prezident Michal Kováč odmietol vymenovať za riaditeľa SIS Ivana Lexu. "Tiež nebol Lexa trestne stíhaný, nebol ani obžalovaný, len existovali určité morálne hranice, ktoré vyhodnotil prezident ako také, ktoré boli touto nomináciou prekročené," uviedol Grendel.

Líder hnutia Igor Matovič pochybuje o Gašparovej kvalifikácii na takúto pozíciu. Na stredajšej tlačovej konferencii argumentoval aj výrokmi z kauzy poľovníckej chaty.

Poslankyňa z klubu Slovensko, KÚ, Za ľudí Veronika Remišová dodala, že nominácia Gašpara je ďalším dôkazom, že štát "unáša organizovaná zločinecká skupina". Upozornila rovnako na riziko ohrozenia medzinárodnej reputácie SIS a zneužívania tajnej služby. Apeluje na opozíciu aj prezidentku, aby sa dohodli na spoločnom postupe.

Šimečka: Nominácia P. Gašpara je signálom, že SIS sa stáva nástrojom pomsty

Nominácia Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je signálom, že služba končí ako inštitúcia, ktorá má chrániť naše bezpečnostné záujmy, pracovať v prospech občanov, a stáva sa z nej nástroj pomsty premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vyhlásil to predseda PS Michal Šimečka. Ide podľa neho o nomináciu na úrovni Ivana Lexu z čias vlády Vladimíra Mečiara.

"Vláda tam vymenovala človeka, ktorý má väzby na nitrianskych oligarchov a na celý klan okolo Smeru. Je zjavne motivovaný pomstou, sám to povedal na tej slávnej chate, že 110 percent si necháva na pomstu. Zároveň je to človek, ktorý nemá žiadnu odbornú spôsobilosť viesť spravodajskú službu, žiadnu skúsenosť so spravodajskou činnosťou," uviedol Šimečka a pripomenul, že Gašpar bol obvinený.

SIS pod prípadným vedením Gašpara v očiach občanov aj zahraničných partnerov stratí dôveryhodnosť, bude izolovaná, čo podľa šéfa PS poškodí bezpečnostné záujmy Slovenska. Šimečka si myslí, že to ukazuje, o čo ide Ficovi.

"Nejde mu o ľudí, o krajinu, ide mu iba o svoju osobnú pomstu a touto nomináciou to znovu len potvrdil," povedal.

Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Tomáš Valášek (PS) dodal, že na programe aktuálnej schôdze je návrh zákona z dielne PS, podľa ktorého by nominant na šéfa SIS musel prejsť verejným vypočutím.


Súvisiaci článok
Kým obvinený Gašpar čítal pozmeňujúci návrh, tisíce ľudí pred parlamentom protestovali proti Trestnému zákonu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť