Piatok 18. 10. 2024 09:44:30 | Meniny má Lukáš

Využite počas jarných prázdnin program múzeí a galérií!

SLOVENSKO/ Počas jarných prázdnin v Banskobystrickom kraji (19. až 25. február) organizujú múzeá, galérie a vzdelávacie inštitúcie program pre rodiny s deťmi. Vybrali sme programy múzeí a galérií z Banskej Bystrice, Zvolena, Kremnice, Žiaru nad Hronom a Banskej Štiavnice.

Andrea Chudová|18. február 2024|11:00:06

Jarné prázdniny môžete stráviť v múzeách a galériách. Zdroj: ssmuzeum.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Nová krížová cesta v Strečne očarí výhľadmi aj svojím príbehom
Čítajte viac >

Jarné prázdniny v Banskobystrickom kraji začínajú 19. a končia 25. februára. Počas tohto týždňa otvárajú múzeá, galérie a vzdelávacie inštitúcie svoje brány častejšie, ako počas riadneho školského roka. V okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica sú práve okresné mestá nositeľmi kultúry a vzdelávania. Múzeá a galérie čakajú na vašu návštevu. Ktoré to sú?

Banská Bystrica

Stredoslovenská galéria

Bethlenov dom - ZÁTIŠIE / Jarné prázdniny v galérii, dňa 21. 2. 2024 o 10.00. Návštevníci budú objavovať rozmanité predmety, skúmať kde a ako sú zobrazené, z čoho sa skladajú, k čomu nás odkazujú, ale tiež ako nachádzať vzájomné väzby a popritom odkrývať ich skryté významy. Spolu objavia tajomstvá obrazov a zahrajú sa s ich tvarmi či farebnosťou. Vyskúšajú si tiež rolu umelca a v galérii si vytvoria svoje vlastné zátišia. Aktivita je vhodná pre deti od 4 rokov, mladší súrodenci sú vítaní. Nahlasovanie nie je nutné.

ako_na_umenie_5_insta-640x640.jpg Program pre rodičov s deťmi v Stredoslovenskej galérii. Zdroj: ssgbb.sk

Stredoslovenské múzeum

Matejov dom - Po stopách bájnych bytostí, v dňoch 17.2. - 25.2. 2024. Matejov dom pozýva na individuálnu prehliadku expozície, ktorá bude spojená s hľadaním bájnych a mytologických bytostí ukrytých v expozícii.

Thurzov dom - Veľkonočný pozdrav z múzea, dňa 22. 2. 2024 o 11.00 a 14.00. Tvorivá dielňa, na ktorej si modrotlačovou technikou návštevníci vytvoria originálny pozdrav pre ich blízkych.

Tihányiovský kaštieľ - Modelovanie s hlinou, v dňoch 20.2. - 22.2.2024 o 14.00. Tvorivá dielňa, kde si detský návštevníci môžu rôznymi technikami vytvoriť z modelovacej hliny zvieratko.

Bez názvu.png Stredoslovenské múzeum ponúka pre rodičov s deťmi spektrum aktivít. Zdroj: ssmuzeum.sk

Zvolen

Slovenská národná galéria

Zvolenský zámok - Herňa u Fullu, v dňoch 21.2. - 23.2.2024 o 10:00. Pre rodičov s deťmi bude pripravených niekoľko kreatívnych hier v expozícii Ľudovíta Fullu inšpirovaných všeobecne známymi hrami ako Dixit alebo Storycubes. Pri návšteve galérie sa zahráte, budete tvoriť a dozviete sa viac o diele tohto významného maliara. Vyskúšate si vlastnú predstavivosť, intuíciu aj umenie komunikovať s ostatnými. Vstupné podľa bežného cenníka SNG Zvolenský zámok.

ZgR5rVYSkVTZiHOCNngTLbf2K1lNyYgCCiQbb2Pi___frontend_468_389.webp Herňa inšpirovaná prácou Ľudovíta Fullu počas jarných prázdnin na Zvolenskom zámku. Zdroj: sng.sk

Kremnica

NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica - Jarné prázdniny v múzeu, v dňoch 17.2.2024 - 9.3.2024

Sériu tvorivých aktivít budú na mestskom hrade tvoriť dielne, kde si budú môcť deti vystrihovať z papiera, vymaľovať maľovanky a vyrobiť si odznak podľa vlastného návrhu.

V priestoroch dlhodobej výstavy streleckých terčov „Strela jasná okovaná!“ si deti budú môcť namaľovať vlastný terč, zúčastniť sa streleckých pretekov, zahrať si pexeso, poskladať puzzle, hľadať rozdiely a výzvou pre deti bude zvládnuť úlohy v pracovnom liste.

Hry budú deti čakať aj v numizmatickej expozícii „Líce a rub peňazí.“ Budú môcť putovať za Florénom, zahrať si pexeso, domino alebo vymaľovať si vlastnú mincu a vystrihnúť si svoju medailu. Prázdninujúci žiaci sa budú môcť vyraziť medailu šťastia, nájsť v bani svojho permoníka alebo zmerať svoju výšku na centometry.

V galérii múzea aktuálne prebieha výstava „Textilná tvorba 2023.“ Ide o diela neprofesionálnych výtvarníkov, ktorí sa inšpirujú tradičnou textilnou tvorbou a remeselnými tradíciami. Pre deti budú v galérii počas jarných prázdnin pripravené tvorivé aktivity tematicky zamerané k výstave.

Tvorivé aktivity sú prístupné v rámci štandardnej prehliadky expozícií a výstav. Múzeum odporúča využiť rodinnú zľavu 20% z ceny vstupného. Jeden alebo dvaja dospelí s jedným, maximálne štyrmi deťmi do 18 rokov, ktorí si zakúpia spoločne vstupenku do troch expozícií: Mestský hrad, Líce a rub peňazí a Meštiansky dom, navštívia Galériu bezplatne. Rodinná vstupenka je platná 5 dní.

i_7492464.png Jarné prázdniny v múzeu mincí a medailí Kremnica. Zdroj: muzeumkremnica.sk

Žiar nad Hronom

Krajské planetárium

Prázdniny v planetáriu, v dňoch 19.2. - 21.2. o 10.00 a 22.2. - 23.2.2024 o 14.00. Planetárium pozýva na sériu filmov premietaných v hviezdnej sále určených pre detského diváka vo veku od 6 do 13 rokov. Za priaznivého počasia nasleduje po premietaní pozorovanie objektov na oblohe prostredníctvom astronomickej techniky so sprievodom odborného pozorovateľa.

Banská Štiavnica

Slovenské banské múzeum

Jarné prázdniny v múzeu, v dňoch 17.2. - 10.3. 2024. Jarné prázdniny v múzeu 2024 odštartujú v sobotu 17. februára o 9.00 otvorením Banského múzea v prírode po zimnej prestávke. Po zimnej prestávke sú návštevníci pozvaní aj do Nového zámku. Svoje brány otvorí v sobotu 17. februára od 9:00 hod. Špeciálne vstupy sú počas jarných prázdnin pripravené aj do Štôlne Glanzenberg a bohatú ponuku výstav ponúkne aj počas jarných prázdnin Galéria Jozefa Kollára a to vždy od stredy do soboty 9:00-17:00.

Pre rodiny s deťmi je pripravená aj bohatá ponuka tvorivých aktivít v Dielničke v Kammerhofe, v Envirodielničke v Handlovej, ale aj v expozícii Kammerhof - baníctvo na Slovensku prostredníctvom programu AHA! akadémia.

Jarné prázdniny 2024.jpg Jarné prázdniny v Slovenskom banskom múzeu. Zdroj: muzeumbs.sk


Súvisiaci článok
Trinásty ročník najväčšej robotickej súťaže bol v Žiari nad Hronom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť