Piatok 18. 10. 2024 03:30:29 | Meniny má Lukáš

V Prešove sa konala burza starožitností a kuriozít. Do centra mesta prilákala návštevníkov i zberateľov

PREŠOV/ V Prešove v centre mesta sa po mesiaci opäť konala už tradičná a Prešovčanmi obľúbená burza starožitností a kuriozít. Desiatky znalcov a zberateľov z celého Slovenska i zo zahraničia ponúkali predmety, pri pohľade na ktoré ste sa mohli preniesť do vzdialenej histórie, či obľúbeného retro štýlu. Každý mesiac máte šancu vychutnať si atmosféru burzy, či doplniť si svoju domácu zbierku originálnymi kúskami.

Lenka Ménová|18. február 2024|08:30:05

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Koncom januára sa v Tatrách preškoľovali kynológovia Horskej záchrannej služby
Čítajte viac >

Návštevníci mali možnosť nájsť svoj starožitný poklad

V piatok 16. februára v čase od 8:00 do 16:00 hod. sa na Hlavnej ulici, v Prešove v blízkosti Konkatedrály sv. Mikuláša, konalo tradičné podujatie – burza starožitností a kuriozít. Túto akciu pravidelne organizuje už niekoľko rokov Park kultúry a oddychu v Prešove (PKO) v spolupráci s agentúrou LinART. Do šarišskej metropoly prišli obchodníci s tovarom nielen z východného Slovenska, ale aj zo susedných krajín, Maďarska a Poľska.

Najbližšie termíny, kedy máte opäť možnosť prísť osobne do Prešova a získať cenný úlovok do svojej zbierky, sú: 15. marec, 19. apríl, 17. máj, 14. jún, 19. júl, 16. august, 13. september, 18. október, 15. november a posledná burza v roku 2024 sa bude konať 13. decembra. Tieto dátumy si určite poznačte do svojho kalendára, či diára.

Burza starožitností a kuriozít je skvelým podujatím pre bežných zákazníkov i pre zberateľov

Burza je určená pre širokú verejnosť, no poteší predovšetkým zberateľov starožitností, mincí, bankoviek, známok, pohľadníc, odznakov, medailí, kníh, obrazov, porcelánu, hodín, historických zbraní, hračiek, bižutérie a mnohých iných zaujímavých predmetov.

Na začiatku tejto aktivity bol hlavným aktérom Karol Linhart, ktorý je skúseným organizátorom podobných búrz v košickom regióne, konkrétne v Čečejovciach a v Budimíri, kde sa tešia mimorianej popularite. Jeho agentúra LinART organizuje burzy starožitností už od roku 2000. Burzy v Budimíri sa vždy tešili dobrej návštevnosti a obľube, preto sa majiteľ rozhodol rozšíriť túto myšlienku aj do iných miest a obcí na východe Slovenska.

Priemerne sa každej burzy zúčastní 200 – 600 návštevníkov, závisí to od miesta konania i od ročného obdobia. Konajú sa väčšinou v exteriéroch centier miest na námestiach, v parkoch, či na parkoviskách. Čo sa týka regiónu Prešov, burzy sa okrem Prešova organizujú aj v Poprade, Bardejove, Kežmarku, Hermanovciach, a tiež v mestách a obciach Košického kraja.

Burza starožitností a kuriozít je v mnohých mestách Slovenska tradičným podujatím

„Blší trh“ má dlhoročnú tradíciu nielen na Slovensku, ale na celom svete. V slovenských mestách sa tieto trhy stretávajú s pozitívnymi ohlasmi. Návštevníci burzy si môžu kúpiť alebo aj vymeniť rôzne druhy starožitností a zaujímavostí z dôb minulých. Ak vám teda chýba niečo v domácnosti, vo vašej zbierke, či v záhrade, určite si nenechajte ujsť najbližšiu príležitosť, keby sa bude burza opäť konať.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
VIDEO Na prešovskej strednej škole majú robotického čašníka a inteligentné kvetináče. Na čo slúžia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť