Štvrtok 25. 07. 2024 13:22:12 | Meniny má Jakub, Timur

V Sabinove odovzdali zrekonštruovaný zimný štadión mesiac pred termínom

SABINOV/ Na sviatok sv. Valentína, 14. februára 2024, bola ukončená a odovzdaná stavba „Zimný štadión Sabinov – výmena technológie a chladenia“. Cieľom projektu bola kompletná rekonštrukcia a modernizácia strojovne a výstavba novej betónovej chladiacej dosky pod ľadovou plochou. Bol to nákladný a náročný proces, no Sabinovčania už môžu plne využívať vynovený štadión.

Lenka Ménová|19. február 2024|14:00:06

Zdroj: FB Život v Sabinove

Súvisiaci článok
V Prešove sa konala burza starožitností a kuriozít. Do centra mesta prilákala návštevníkov i zberateľov
Čítajte viac >

Zimný štadión odovzdali do užívania takmer mesiac pred zmluvným termínom

Zhotoviteľ stavby, spoločnosť Primachlad, a.s., stihol práce na obnove štadióna v plnej kvalite ukončiť a odovzdať ešte pred oficiálnym termínom odovzdania. Celkové náklady dosiahli sumu 933 600 eur, no mesto získalo dotáciu z Fondu na podporu športu vo výške 560 160 eur. V opätovnej prevádzke je od 16. februára 2024.

Rekonštrukcia chladenia bola nákladným procesom

Náročný a nákladný proces pri správnom plánovaní zabezpečil spoľahlivú a efektívnu prevádzku zimného štadióna v Sabinove. Obyvatelia mesta ho tak budú môcť dlhé roky využívať nielen na hokejové zápasy, ale aj mnohé iné podujatia.

Zdroj: FB Mesto Sabinov

Nové systémy zabezpečia efektívnejšiu prevádzku

Práce obsahovali odstránenie starých chladiacich jednotiek, potrubí, čerpadiel, rozvodov elektroinštalácie a inej techniky. V strojovni je nová priemyselná betónová podlaha, nové omietky a aj kompletne nová technológia a strojné vybavenie. Zmeny nastali aj v priestoroch ľadovej plochy, kde došlo k výstavbe novej viacvrstvovej technologickej dosky chladenia. Nové elektrické a kontrolné systémy umožnia vzdialené riadenie a monitorovanie nového chladiaceho systému.

Nové zariadenia prešli testami

Po inštalácii sa vykonali tlakové a funkčné skúšky za prítomnosti technickej inšpekcie a dozoru, aby sa overilo správne fungovanie a bezpečnosť celého chladiaceho systému. Nová technológia zároveň minimalizuje spotrebu energií a na prevádzku sa využíva aj odpadové teplo zo strojného zariadenia. Z enviromentálneho i bezpečnostného hľadiska došlo k zníženiu náplne chladiva – čpavku z pôvodných 6t na súčasných 1,5t, čo je skutočne výrazný pokles.

Zdroj: FB Mesto Sabinov

Využitie zimného štadióna

Zimný štadión využívajú obyvatelia na verejné korčuľovanie, pričom rozpis je zverejnený na webstránke sportovyareal.sabinov.sk. V ponuke sú tri druhy verejného korčuľovania: Klasik (pre všetky vekové kategórie), Kinderko (pre deti do 12 rokov v sprievode dospelej osoby) a Hokejka-Puk (kapacita max. 35 osôb, práca s hokejkou a pukom, streľba na bránku).

Zimný štadión využíva na tréningy aj Hokejový klub Sabinov. Je to slovenský hokejový klub, ktorý v novodobej histórii pôsobí v 2. hokejovej lige od sezóny 2005/2006. Prvý zápas mladších a starších žiakov sa na vynovenom štadióne odohral 17. februára 2024.

Pri písaní článku sme čerpali informácie z oficiálnej webovej stránky sabinov.sk.

Zdroj: FB HK Sabinov

Súvisiaci článok
Koncom januára sa v Tatrách preškoľovali kynológovia Horskej záchrannej služby
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť