V dňoch 2. – 7. februára 2024 sa konal 26. ročník Olympiády kuchárov a cukrárov IKA 2024. Súťaž bola odštartovaná zapálením „olympijského ohňa“ v rámci veľtrhu Intergastra 2024. Je to najstaršia, najväčšia a najrozmanitejšia medzinárodná súťaž v kulinárskom umení na svete. Zapojili sa do nej kuchári, cukrári a carvingisti z 55 krajín sveta.
Súťaž hodnotilo 60 porotcov a 1200 zúčastnených súťažiacich z piatich kontinentov predvádzalo svoju zručnosť aj pred návštevníkmi a verejnosťou. Bronzové medaily získal slovenský tím v týchto kategóriách: Restaurant of Nations, Chef´s table a Community Catering. Získané skúsenosti a zručnosti sú skutočne veľkou inšpiráciou a motiváciou do ďalšej práce v tejto oblasti.
Medzi úspešných medailistov sa zaradila tretiačka Viktória Orolinová zo Strednej odbornej školy (SOŠ) Hotelovej v Hornom Smokovci, ktorá v rámci duálneho vzdelávania pôsobí v Hoteli Lomnica. V tíme zastupovala pozíciu pomocníčky. Zaujímavosťou tejto školy je, že svojou nadmorskou výškou cca 960 m n. m. je najvyššie položenou strednou školou na Slovensku.
Počas súťaže bolo pripravených viac ako 7000 chutných a kvalitných menu v 17 kuchyniach počas trvania súťaže, teda v priebehu štyroch dní. Návštevníci mali možnosť nielen sledovať a obdivovať, ale aj ochutnávať. Táto súťaž sa organizuje už od roku 1900 každé štyri roky a teda má bezmála 125 rokov. Ocenené výtvory tak spúšťajú nové kulinárske trendy.
Úlohou je napríklad v jeden deň pripraviť predjedlo a hlavné jedlo pre 120 hostí a okrem toho prichystať aj catering pre 24 hostí. Súťaž predpisuje kompozíciu jednotlivých chodov a tie musia spĺňať aj ďalšie požiadavky – napr. rastlinná stravy, ryby, nízkosacharidová strava a podobne.
Okrem kreativity sa pri súťaži hodnotí aj čistota, hygiena a udržateľnosť na pracoviskách. O víťazstve skupín rozhoduje tímový duch a v súťaži sú tí najlepší a najšikovnejší zástupcovia jednotlivých krajín. Slovenský zväz kuchárov a cukrárov mal na olympiáde dva tímy.
Jedným z tímov bol Národný tím kuchárov a cukrárov, za ktorým stál kapitán Jozef Hromják, jeho kuchári, cukrárka a ich ďalší pomocníci. Druhým tímom bol Community Catering Slovakia, kde bol kapitánom Peter Krištof so svojimi kuchármi. Ďalšími nemenej dôležitými osobami sú manažéri oboch tímov, ale i marketingová a realizačná podpora.
Slovenská gastronómia je jednoznačne konkurencieschopná a patrí na svetovú úroveň. Kulinárskym špecialistom zo Slovenska nechýbala invencia, kreativita, ani angažovanosť, ktorú bolo vidieť a cítiť pri všetkých ich súťažných výstupoch.
Pri písaní tohto článku sme čerpali informácie z oficiálnej webovej stránky www.szkc.sk.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť