Streda 15. 05. 2024 06:06:08 | Meniny má Žofia, Sofia

Najznámejší slovenský meteorológ sa v stredu dožíva významného životného jubilea

SLOVENSKO/ Osemdesiate piate narodeniny dnes oslavuje azda najznámejší slovenský predpovedač počasia, doktor Jozef Iľko. Počasie ešte stále hlási v Teleráne TV Markíza, ktorá po ňom pomenovala most na jazierku pred budovou v Záhorskej Bystrici. Zdroj: wikipedia.com.

Michal Filek|28. február 2024|10:03:58

Zdroj: Instagram / tvmarkizaoficial

Súvisiaci článok
Juraj Kucka dnes oslavuje 37. Všetko najlepšie, Kuco, stále si najlepší!
Čítajte viac >

RNDr. Jozef Iľko, CSc. sa narodil 28. februára 1939 v Lastovciach na východnom Slovensku.

Ako sa dozvedáme z wikipedie, v roku 1961 úspešne ukončil štúdium meteorológie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a bol mu udelený titul promovaný fyzik.

Titul doktora prírodných vied (RNDr.) získal na Masarykovej univerzite v Brne a vedeckú hodnosť kandidáta vied fyzikálno-matematických vied získal na Karlovej univerzite v Prahe.

Po dvoch rokoch základnej vojenskej služby, kedy slúžil ako meteorológ na vojenskom letisku, začal pracovať v Hydrometeorologickom ústave, ktorý od roku 1982 nesie názov Slovenský hydrometeorologický ústav.

V SHMÚ pôsobil ako vedúci Meteorologickej služobne letisko Sliač. V rokoch 1982 – 1987 zastupoval Česko-Slovensko v pracovnej skupine Svetovej meteorologickej organizácie v Ženeve.

Jozef Iľko predpovedal počasie už v osemdeisatych rokoch minulého storočia v televízii a rozhlase. Začal už v roku 1982. Do roku 1991 v Československej televízii a od roku 1992 v Slovenskej televízii.

Nezanedbateľné sú jeho vstupy v Slovenskom rozhlase (rozhlasové stanica Rádio Slovensko a Rock FM Radiu), kde mohli poslucháči telefonovať do štúdia a spýtať sa ho na predpoveď počasia kdekoľvek vo svete, na čo využíval svoj Atlas svetového počasia.

Ako uviedla TASR, v European Weather Challenge (EWC), dlhodobej európskej meteorologickej súťaži na prelome storočí, získal šesť prvých miest medzi jednotlivcami a oficiálne bronzovú medailu v celkovej súťaži v jeseni roku 1998.

Meteorológ po tragickom úmrtí manželky v roku 1994 sám vychoval dve dcéry. Staršia pracuje v IT spoločnosti, mladšia je lekárkou.

Jozef Iľko má záľubu v športe. Rád sleduje hokej, F1 a bol vášnivým tenistom.

Na prelome tisícročí prešiel do súkromnej TV Markíza, kde v relácii Teleráno predpovedá počasie dodnes. Rovnako tak v rozhlase.

Pri príležitosti 84. narodenín TV Markíza pomenovala po Jozefovi Iľkovi most na jazierku pred budovou televízie v Záhorskej Bystrici.

Pán doktor Iľko, prijmite od nás srdečnú gratuláciu, pri príležitosti Vášho významného životného jubilea. Hlavne želáme veľa zdravia a nech Vám predpovede vychádzajú!


Súvisiaci článok
Uplynulo 128 rokov od narodenia výborného spisovateľa, ale aj arizátora, Jozefa Cígera Hronského
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť