Štvrtok 19. 09. 2024 18:09:17 | Meniny má Konštantín

Obrovská prehra Roberta Fica. Ústavný súd zachránil spravodlivosť na Slovensku. Opozícia hodnotí pozastavenie účinnosti novely Trestného zákona

SLOVENSKO/ Je to obrovská prehra Roberta Fica, ktorý chcel, aby sa obžalovaní a obvinení ľudia blízky SMER-u dostali na slobodu. Zároveň je to výnimočný deň pre spravodlivosť na Slovensku, ktorú Ústavný súd pozastavením účinnosti novely trestných kódexov, zachránil. Týmito slovami zhodnotili pozastavenie účinnosti zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku predstavitelia opozičných strán SaS a Progresívne Slovensko.

Michal Filek|29. február 2024|11:24:17

Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita

Súvisiaci článok
Ústavný súd potvrdil, že pozastavil účinnosť novely Trestného zákona a ďalších ustanovení trestných kódexov
Čítajte viac >

Podľa Branislava Gröhlinga (SaS) sa ukázalo, že snaha opozície mala zmysel. Robert Fico to dnes, podľa neho, schytáva zo všetkých strán a spolu s Pellegrinim a Dankom narazili na spravodlivosť, ktorú chceli hanebne podkopať.

Michal Šimečka (PS) zdôraznil, že je to obrovská prehra Roberta Fica ktorý chcel, aby to celé začalo platiť už v januári.

„To, že opoziční poslanci natiahli rozpravu a ľudia boli na námestiach spôsobilo, že prehral. Pretože jemu išlo o to, aby tresty jeho ľudí boli premlčané, alebo dramaticky znížené. Aby ľudia blízki strane SMER, obvinení a obžalovaní, sa dostali na Slobodu. To by sa udialo 15. marca, ale sa to neudeje,“ uviedol predseda Progresívcov.

Mária Kolíková (SaS) to považuje za výnimočný okamih, keďže ÚS vyslal jasný signál, že víťaz volieb nemôže všetko. „Jeho rozhodnutie vzbudzuje nádej, že v kritických chvíľach pre Slovensko vie chrániť demokraciu a právny štát.“

Podľa Ondreja Dostála (SaS) Ústavný súd prijal všetky tri podania prezidentky a opozičných poslancov v plnom rozsahu a bude sa nimi zaoberať.

Nie je preto vylúčené, že rozhodne aj o protiústavnosti zrušenia špeciálnej prokuratúry.

Opozičné strany vyzývajú premiéra a ministra spravodlivosti, aby nepomýšľali na to, že budú mariť rozhodnutie Ústavného súdu a do 15 dní jeho rozhodnutie uverejnili v zbierke zákonov. Tým sa pozastaví účinnosť novely Trestného zákona.

„Ak sa to Fico, alebo Susko, rozhodnú zmariť, sme odhodlaní použiť všetky nástroje, vrátane veľkých masových demonštrácií po celom Slovensku,“ dodal Šimečka.

Zároveň zdôraznil, že v rozhodnutí ÚS sa hovorí, že ak by nadobudol novela účinnosť, boli by ohrozené ľudské práva a slobody a právny štát na Slovensku.


Súvisiaci článok
Ústavný súd pozastavil niektoré paragrafy Trestného zákona, týkajúce sa trestných sadzieb a premlčania. Čo bude so Špeciálnou prokuratúrou?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť