Streda 04. 09. 2024 20:25:17 | Meniny má Rozália

Blanár si predvolal holandskú veľvyslankyňu. Vraj ambasáda v Prahe organizuje podujatie zamerané na hodnotenie politickej situácie v SR

SLOVENSKO/ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v stredu predvolalo holandskú veľvyslankyňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú. Tlmočilo jej výhrady voči štvrtkovému (7. 3.) pripravovanému podujatiu na pôde holandskej ambasády v ČR, ktoré má byť zamerané na hodnotenie politickej situácie na Slovensku.

TASR|7. marec 2024|08:00:06

Zdroj: Facebook/ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Súvisiaci článok
Blanár: Pri ďalšom balíku protiruských sankcií požaduje Smer dosahovú štúdiu na Slovensko
Čítajte viac >

TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR. Ide o podujatie Centra pre informovanú spoločnosť, na ktorom sa má zúčastniť exminister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer a Juraj Rizman z organizácie Post Bellum.

"Slovenský rezort diplomacie odmieta takéto zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky," zdôrazňuje komunikačný odbor ministerstva.

Zároveň vyjadruje "vážne znepokojenie" nad konaním organizátorov. Tí podľa ministerstva pozvali na politicky orientované podujatie s cieľom hodnotenia politickej situácie na Slovensku diplomatických zástupcov členských krajín EÚ pôsobiacich v ČR, avšak s výnimkou Veľvyslanectva Slovenskej republiky v ČR. Rezort slovenskej diplomacie považuje takýto krok, selekciu a vťahovanie diplomatického zboru členských krajín EÚ do jednostrannej, politicky motivovanej prezentácie SR na pôde holandskej ambasády za neprijateľné.

Centrum pre informovanú spoločnosť reagovalo vyhlásením, že ono je organizátorom podujatia, nie holandské veľvyslanectvo v Prahe. Ambasáda podľa českej mimovládnej organizácie poskytla iba priestory na konanie akcie a nezasahovala do výberu rečníkov či hostí.

"Odmietame, že by išlo o akciu, ktorá by mala akýmkoľvek spôsobom zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska," napísalo centrum na svojom profile na Facebooku.


Súvisiaci článok
Blanár rokoval s ruským ministrom Lavrovom, no zatiaľ tají, prečo a o čom. Informáciu prinieslo ruské štátne médium
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť