Štvrtok 19. 09. 2024 13:28:30 | Meniny má Konštantín

Na Slovensku chýbajú murári. Remeslá deti študovať nechcú, budeme ich nútení dovážať?

SLOVENSKO/ Pod Tatrami pomaličky nemá kto murovať a maľovať domy. Remeselníkov jednoducho niet. Na učebné odbory sa takmer nik nehlási a aj keď mladí vyštudujú, zarobiť si idú radšej do zahraničia. Riešením sa javí ako zjednodušenie azylových kritérií pre pracovníkov z tretích krajín. Zapracovať na tom musia ministerstvá.

Michal Filek|11. marec 2024|14:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Stredná odborná škola stavebná Žilina

Súvisiaci článok
Fico láka Srbov na Slovensko. V Belehrade hovoril o voľných miestach v automobilkách
Čítajte viac >

Slovenské stavebníctvo môže o pár rokov padnúť na dno. Dôvodom je to, že na stavbách nemá kto pracovať. S informáciou prišla verejnoprávna televízia RTVS.

Podľa nej je priemerný vek robotníkov na stavbách 50 rokov. Záujem o štúdium remesiel je nízky a vyučení majstri odchádzajú za zárobkom radšej do zahraničia.

Napríklad v susednom Rakúsku sú platy murárov zhruba o 60% vyššie, ako u nás.

Podľa šéfa stavebných podnikateľov Slovenska Pavla Kováčika je atraktivita povolania pre mladých ľudí oveľa nižšia, ako, napríklad, v susednom Česku.

Situácia je už dnes natoľko alarmujúca, že keď verejný obstarávateľ vypíše zákazku, často na ňu nikto nezareaguje, alebo sa prihlási jediná firma, takže si nemá z čoho vyberať.

Remeselníkov jednoducho niet. Učebný odbor maliar na budúci školský rok vôbec neotvoria na SOŠ technológií a remesiel v Bratislave. Majú totiž len tri prihlášky.

Na odbore murár v Prešove končí tento rok šesť absolventov.

Ba aj tí, ktorí vyštudujú, odchádzajú radšej do zahraničia. Nielenže zarobia oveľa viac, ale ešte majú aj nadštandardné sociálne istoty a dôchodky. Odhaduje sa, že v zahraničí pracuje na stavbách asi 100-tisíc Slovákov.

Robotníkov, podľa RTVS, potrebujeme zohnať inde. Zväz stavebných podnikateľov Slovenska žiada zjednodušenie imigračnej politiky. Rokuje o tom so zamestnávateľmi, s rezortmi vnútra i práce.

Okrem toho je vraj potrebné obnoviť podnikové štipendiá a remeslám robiť väčšiu osvetu.

A aj školy by mali na remeslá dostať väčšiu dotáciu.


Súvisiaci článok
VIDEO Jožo Ráž „prepadol“ stavbárov v tuneli Višňové
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť