Pondelok 16. 09. 2024 03:41:03 | Meniny má Ľudmila

Medveď v centre Liptovského Mikuláša napadol dieťa, dvoch mužov a dve ženy

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / V centre Liptovského Mikuláša behal v nedeľu medveď. Zástupcovia mesta informovali, že napadol až päť osôb. Momentálne zasadá krízový štáb. ZDROJ: TASR

Erika Filekova|17. marec 2024|16:39:52

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

"Aktuálne na mestskom úrade zasadá krízový štáb mesta za účasti Ministerstva životného prostredia SR, členov zásahového tímu pre medveďa hnedého, štátnej polície, poľovných združení, TANAPu a prítomný je aj otec jedného z poškodených.

Podľa predbežných situácií bolo poškodených 5 osôb (dievča 10 rokov, muž 32 rokov, žena 49 rokov, žena 58 rokov, muž 72 rokov), napadnutí utrpeli škriabance aj pohryzenia všetci boli prepustení do domácej liečby. Budeme vás informovať," napísali na sociálnej sieti zástupcovia mesta Liptovský Mikuláš.

V meste sú už hliadky, ktoré budú zabezpečovať okolie. Medveďa chcú eliminovať. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

"Je najvyšší čas, aby sa s touto situáciou okolo premnožených medveďov niečo robilo," skonštatoval liptovskomikulášsky primátor. Poznamenal, že chce upokojiť obyvateľov mesta. Ubezpečil ich, že sa môžu po Liptovskom Mikuláši pohybovať bezpečne a budú chránení, až kým sa situácia nevyrieši. Situácii v meste sa v nedeľu popoludní venuje krízový štáb.

Podľa Huliaka už nie je čas riešiť synantropné medvede spôsobom ich plašenia, donekonečna skúšať trpezlivosť obyvateľov a vyvolávať strach na slovenskom vidieku. "Dnes sme mali prípad, kde surovo a formou predačného útoku medveď atakoval obyvateľov Liptovského Mikuláša. Jeden človek skoro prišiel o oko," skonštatoval.

Zdôraznil, že Štátna ochrana prírody, rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva i Slovenská poľovnícka komora budú súčinné, aby sa premnožený stav populácie medveďa striktne začal riešiť. "Budú odstraňované aj jedince, ktoré atakujú intravilány obcí. Urobíme všetko pre to, aby sa vrátil bezpečný život na slovenský vidiek," dodal Huliak.

Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj fotografie a videá. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra. Policajné hliadky ho vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.


Súvisiaci článok
Obyvatelia Liptovského Mikuláša už nie sú podľa bezpečnostných zložiek v ohrození, medveď je mimo mesta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť