Utorok 14. 05. 2024 04:50:10 | Meniny má Bonifác

Europoslanec Uhrík sa musí ospravedlniť lekárovi Sabakovi a zaplatiť mu 6-tisíc eur. Rozhodol súd

KEŽMAROK/ Milan Uhrík z hnutia Republika sa musí, podľa rozhodnutia súdu, ospravedlniť infektológovi Petrovi Sabakovi a súčasne mu zaplatiť 6 000 eur. Je to už po piatykrát, čo súd takto potrestal autorov nenávistných výrokov voči lekárovi, ktoré zasiahli do jeho práv na ochranu osobnosti.

Michal Filek|23. marec 2024|10:50:31

Zdroj: Facebook/Milan Uhrík - Republika

Súvisiaci článok
Európsky súd rozhodne či bol zákaz bohoslužieb v čase pandémie Covid-19 neprimeraný
Čítajte viac >

Denník SME informuje, že od Uhríka, ale aj Milana Mazureka a viacerých dezinformačných webov žiadal verejné ospravedlnenie. Dezinfoweby na dohodu pristúpili a ospravedlnili sa. Exposlanci a ich hnutie však nie.

„Ja, Ján Pastuszek som prostredníctvom svojich vyjadrení a videí, odvysielaných v reláciách natočených občianskym združením Kulturblog, ktoré obsahovali nepravdivé a difamujúce vážnym spôsobom zasiahol do práva na ochranu osobnosti pána Sabaku,“ hovorí v ospravedlňujúcom sa videu na Kulturblogu Pastuszek.

Web sa tak chcel vyhnúť súdnemu spolu s lekárom, preto pristúpil na dohodu. Zaviazal sa v nej ospravedlniť, čo aj urobil. Sabaka zase nepožadoval finančnú náhradu, ani úhradu trov konania.

Podobné ospravedlnenie zverejnil aj Hlavný denník, ktorý v článku obvinil Sabaku a Petra Visolajského z úmrtí tisícok ľudí počas pandémie Covid-19.

Uhrík s Mazurekom sa však ospravedlniť odmietli. A tak rozhodol súd. Dva spory s Uhríkom, dva s Mazurekom a jeden s Republikou, podľa SME, lekár vyhral.

Uhrík sa plánuje odvolať. Ak prvostupňový rozsudok potvrdí aj krajský súd, budú sa musieť Petrovi Sabakovi nielen ospravedlniť, ale aj vyplatiť mu dohromady 83-tisíc eur.

Mazureka Sabaka zažaloval pre video na sociálnej sieti, v ktorom ho nepriamo spohil so smrťou chlapca z rómskej osady, píše SME. Dieťa lekárka nevyšetrila, pretože jej mama nebola očkované. Video videlo viac ako pol milióna ľudí.

Mazurek vo videu tvrdí, že by sa nečudoval, ak by si to rodičia išli vybaviť s ľuďmi, ako sú exminister zdravotníctva Lengvarský, hlavný hygienik Mikas, lekári Sabaka, Jarčuška, Krčméry, ktorý mali, podľa neho spôsobiť, že celej spoločnosti boli odobraté ľudské práva.

Sabaku pritom označil za človeka, ktorý uprednostnil biznis pred zdravím pacienta


Súvisiaci článok
Mikas o výzve SNS na svoje odstúpenie: Nemienim zbabelo utekať pred otázkami, ktoré treba zodpovedať odborne!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť