Streda 15. 05. 2024 02:05:40 | Meniny má Žofia, Sofia

VIDEO Prečo musia šteňatá niektorých plemien zbytočne trpieť počas tetovania?

SLOVENSKO/ Označovanie psov pomocou tetovania v uchu bolo v minulosti bežné a aj dnes nie je nezákonné, preto ho niektoré kluby vyžadujú pre vystavenie preukazu pôvodu. A to napriek tomu, že od roku 2019 je na Slovensku povinné čipovanie psov, práve pre ich identifikáciu, na čo pôvodne slúžilo tetovanie. Pýtali sme sa, prečo musia psy znášať bolesť, ktorú tetovanie spôsobuje, keď to nie je nutné.

Marián Homér|26. marec 2024|10:14:29

Zdroj: Marián Homér

Súvisiaci článok
VIDEO Pozrite sa, ako prebieha výcvik policajného psa Nera
Čítajte viac >

Jedno z najznámejších plemien psov - Nemecký ovčiak, ktorého vlastní na Slovensku mnoho psíčkarov, patrí medzi psov, ktoré musia v mladosti podstúpiť označovanie tetovaním. Trvá na tom klub chovateľov psov tohto plemena - Slovenská únia chovateľov nemeckých ovčiakov. Majiteľ fenky s preukazom pôvodu, ktorá obstála pri uchovnení, pre nové šteniatka nedostane preukazy pôvodu, pokiaľ túto podmienku nesplní. Čipovanie je nutné zo zákona. Tetovanie na základe pravidiel klubov.

Klubu chovateľov Nemeckých ovčiakov sme otázky k tejto téme poslali ešte v polovici januára tohto roku. Do polovice marca sme nedostali odpoveď. Telefonicky sme sa spojili s predstaviteľom klubu, ale ani ten k téme nechcel dať žiadne oficiálne stanovisko.

Hlavný inšpektor Slobody zvierat Jozef Chmel tetovanie psov odmieta: „Tetovanie spôsobuje psovi zbytočnú bolesť a stres. Nemyslíme si, že je ho nutné od chovateľov vyžadovať”.

Chovatelia nám vysvetlili, že tetovanie je odôvodnené tým, že je nemenné a rastie spolu so psom. A aj to, že tetovanie rastie napovedá, že bolo vykonané riadne ešte v mladom veku. Čip neférovým chovateľom dáva možnosť manipulovať s ním a v minulosti sa už objavili prípady, kedy chovatelia cielene vymenili psov na niektoré skúšky, pričom čip chirurgicky vyberal.

Ďalším argumentom má byť, že policajti ani starostovia obcí nedisponujú čítačkami čipov, aby mohli identifikovať strateného psa. Z tetovania ho identifikovať vedia.

Najprv je samozrejme potrebné psa chytiť alebo inak dosiahnuť, aby spolupracoval a dovolil cudzej osobe prečítať tetovanie z vnútornej strany ucha. Pre načítanie čipu stačí menší rozsah kontaktu so psom. Zväčša stačí priložiť malú čítačku ku vonkajšej strane krku.

Chovatelia sa nám zdôverili, že tetovanie sa u niektorých psov stáva v dospelom veku ťažko čitateľné alebo nečitateľné. Závisí to od pigmentácie - zafarbenia kože psa na uchu. Také tetovanie stráca význam a pes si v mladom veku zbytočne odtrpel nemalú bolesť. Nasledujúce video z tetovania šteňaťa Nemeckého ovčiaka nie je vhodné pre slabé povahy.

Hlavný inšpektor Slobody zvierat, ktorá svojou činnosťou v minulom roku zásadne prispela aj k úprave zákona o držaní psov, pričom po novom je zakázané držať psa na reťazi, považuje tetovanie psov za zbytočné.

„Tetovanie psov vzhľadom na ich identifikáciu je v súčasnej dobe zbytočné, lebo v súčasnosti je povinné čipovanie psov. Čip jednoznačne nesie v sebe úplnú informáciu (prostredníctvom Centrálneho registra spoločenských zvierat) o pôvode psa, jeho majiteľovi a všetkých veterinárnych úkonoch,” uviedol Jozef Chmel, hlavný inšpektor Slobody zvierat

Pre objektívnosť treba spomenúť prípad z roku 2015, kedy sa na profesionálnej akcii nepodarilo načítať čipy niekoľkých psov. Problém bol podľa chovateľov v nesúlade techniky z rôznych krajín, bolo to už pred takmer desiatimi rokmi, kedy na Slovensku ešte čipovanie psov nebolo povinné.


Súvisiaci článok
V Bratislave sa stretli najkrajšie psy všetkých plemien (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť