Piatok 18. 10. 2024 05:41:31 | Meniny má Lukáš

Zahraniční Slováci sa pred voľbami masovo vracajú domov

SLOVENSKO/ V prezidentských voľbách nie je možné volič zo zahraničia. Preto sa tí, ktorí chcú v sobotu odovzdať hlas jednému z dvojice kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, musia vrátiť na Slovensko. A to sa aj deje. Letiská hlásia nápor. Zvýšený počet cestujúcich je až na úrovni 70%. Najviac Slovákov prilietava z Londýna, ale vyťažená je aj linka Praha – Košice.

Michal Filek|5. apríl 2024|12:15:15

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Stojedenročná Eleonóra zo Svitu nevynechala ešte ani jedny voľby. Súčasná politika je pod úroveň, tvrdí
Čítajte viac >

Ako uvádza v reportáži verejnoprávna televízia RTVS, so zvýšený náporom zahraničných Slovákov počítajú aj vo volebných miestnostiach. Najviac to však pocítia letiská.

Podľa predajkyne leteniek spoločnosti Pelikán Kataríny Šuchterovej, prílety na slovenské, alebo okolité letiská, vzrástli tento týždeň až o 70 %. Najviac ľudí sa vracia z Londýn, alebo letí z Prahy do Košíc.

Už aj v prvom kole prišlo voliť množstvo Slovákov žijúcich v zahraničí aj na najväčšie slovenské sídlisko v Petržalke. Najviac z Česka, , Maďarska a Rakúska.

Teraz očakávajú ešte väčší záujem.

Podľa ministerstva vnútra môžu občania SR žijúci v zahraničí, ktorí na Slovensku nemajú trvalý pobyt, voliť len s platným cestovným pasom a čestným vyhlásením o pobyte v cudzine.

Slováci žijúci v zahraničí, ktorý však majú trvalý pobyt na Slovensku, môžu voliť v mieste trvalého bydliska, alebo aj v ktorejkoľvek inej volebnej miestnosti, ak si vybavili hlasovací preukaz.


Súvisiaci článok
Slováci by si zvolili Bidena, nie Trumpa. Ukázal to prieskum pre RTVS
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť