Piatok 06. 09. 2024 16:59:16 | Meniny má Alica

Pellegrini sa ujme prezidentského úradu 15. júna

SLOVENSKO/ Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna, keď je naplánovaná jeho inaugurácia. V tento deň uplynie funkčné obdobie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

TASR|7. apríl 2024|11:36:28

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Český prezident, aj maďarský minister, gratulovali Pellegrinimu k zvoleniu
Čítajte viac >

Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta.

Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony". Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok neplatnosť voľby prezidenta.

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Pellegriniho volilo 1.409.255 voličov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov, dôveru mu dalo 1.243.709 voličov. Volebná účasť v druhom kole dosiahla 61,14 percenta.

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volili prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová.


Súvisiaci článok
VIDEO Zvolený prezident Pellegrini poďakoval voličom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť