Sobota 27. 07. 2024 03:40:01 | Meniny má Božena

Na rozostavanom kostole pri Žiline si vybil hnev nespokojný volič. Fasáda je už opravená

MOJŠOVA LÚČKA/Tohtoročné prezidentské voľby sa obyvateľom Mojšovej Lúčky pri Žiline navždy zapíšu do pamäti. Frustrovaný volič vyjadril svoje sklamanie z výsledkov volieb tak, že znehodnotil fasádu kostola vo výstavbe. Odkaz, ktorý hyzdil stenu svätostánku, odstránili v priebehu týždňa.

Michala Stanikova|13. apríl 2024|08:51:42

Zdroj: Michala Staníková

Súvisiaci článok
Obyvatelia žilinského Hájika spustili petíciu za spravodlivé parkovanie
Čítajte viac >

Udalosťou, ktorá sa v noci zo soboty 6. apríla na nedeľu 7. apríla odohrala v mestskej časti Žiliny – v Mojšovej Lúčke, sa zaoberá aj polícia. Ako informovala Tlačovú agentúru SR žilinská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková, vandal na fasáde vytvoril politický nápis čiernej farby. Dodala, že v súvislosti s udalosťou začala polícia trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci.

Na kostole ešte ani nestihla uschnúť fasáda a už sa stala obeťou vandala. Zdroj: Michala Staníková

Vandalizmus na rozostavanom kostole vyvolal u verejnosti veľké pobúrenie. Kostol je totiž momentálne v záverečnej fáze výstavby. Síce sa s jeho realizáciou začalo pred dvoma rokmi, veriaci tejto časti Žiliny si naň šetria už viac ako dvadsať rokov. O to viac ich zamrzelo, že tesne pred dokončením niekto takto znevážil ich dlhoročnú snahu.

„Ak sa na udalosť pozeráme optikou veriacich z Mojšovej Lúčky, prežívame veľkú bolesť z toho, že vandal zničil ich prácu, námahy a obety. Poškodil Boží chrám, na dokončenie ktorého sa roky skladali a keď už je to na dohľad, tak príde takáto udalosť...,“ reagoval na udalosť hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík.

Na vlastný kostol sa obyvatelia Mojšovej Lúčky skladajú približne od roku 1997, keď sa pre výstavbu Vodného diela Žilina museli presťahovať do inej lokality. Zdroj: Michala Staníková

„Tento hanebný čin je o to smutnejší, že ľudia sa skladajú z vlastných peňazí, niektorí tam robia XY hodín vo svojom voľnom čase a niekto tam vyvedie takéto zverstvo. Osobne mi je veľmi ľúto miestneho pána farára, ktorý výstavbu kostola manažuje a zháňa na jeho dostavbu každé jedno euro,“ vyjadril sa k vandalizmu na kostole žilinský poslanec Jozef Augustín.

Škoda bola odhadnutá na približne tisíc eur. Hneď po udalosti sa ozvalo množstvo ľudí ochotných prispieť na opravu. Poškodenú stenu sa podarilo dostať do pôvodného stavu už v priebehu nasledujúceho týždňa. Firma, ktorá realizuje stavbu kostola, prekryla čierny nápis niekoľkými vrstvami pôvodnej farby. Aby sa podobné incidenty neopakovali, v objekte bol namontovaný kamerový systém napojený na políciu.

S opravou fasády začali štyri dni po incidente. Zdroj: Michala Staníková

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaplnka, kde sa zbieha najviac cyklotrás
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť