Sobota 18. 05. 2024 19:48:08 | Meniny má Viola

Transparency tvrdí, že Pellegrini vysoko prekročil limit na kampaň, a bude platiť pokutu. Povolebným darom mal zákon porušiť aj HLAS

SLOVENSKO/ Transparency International tvrdí, že strana HLAS-SD vkladom 250-tisíc eur na transparentný účet zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, porušila zákona. Strana to, údajne, priznáva a zaplatí pokutu. Organizácia navyše tvrdí, že Pellegrini prekročil povolený polmiliónový výdavkový limit v kampani o viac ako 200-tisíc eur. Reakciu Pellegriniho, aj strany HLAS, zisťujeme.

Michal Filek|18. apríl 2024|13:50:15

Volebná noc. Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini

Súvisiaci článok
Pellegrinimu zanikol poslanecký mandát aj funkcia predsedu Národnej rady SR
Čítajte viac >

„Upozornili sme, že povolebný vklad 250-tisíc eur od Hlasu na transparentný účet Petra Pellegriniho bol v rozpore so zákonom. Strana Hlas priznala porušenie zákona svojou podporou kandidáta a sú pripravení zaplatiť pokutu,“ uviedol šéf TIS Michal Piško.

Organizácia odhaduje reálne výdavky budúceho prezidenta na viac ako 700-tisíc eur.

Vonkajšie reklamné plochy pre nich zmonitorovala agentúra Kantar. Podľa nej Pellegrini využil 814 bilbordov a 22 bigbordov od spoločnosti Nubium. Pellegrini využíval aj bilbordy od Big Media, ktorá však nebola ochotná zverejniť ich počet.

„Podľa cenníkov mohla hodnota Pellegriniho bilbordov dosiahnuť 769-tisíc. Po zohľadnení možných zliav mohol za ne zaplatiť asi 417-tisíc. Po voľbách na jeho transparentný účet pribudla faktúra za februárové bilbordy, no zaplatil za ne len polovicu sumy z nášho konzervatívneho odhadu. Po voľbách na účte stále chýbajú platby za kampaňový tím a prieskumy mienky. Ak sa prelomenie limitu kontrolou preukáže, musí zaplatiť pokutu - dvojnásobok prekročenia limitu. Pri uvedenom odhade 400-tisíc eur,“ uviedol Piško.

TIS tvrdí, že ak by aj Pellegrini prišiel s vysvetlením, že sa mu podarilo, ako jedinému, zhískať nielen viac ako dvojmesačnú splatnosť na bilbordy, ale aj nadštandardnú zľavu, z hľadiska dodržania limitu mu to nepomôže.

„Zákon totiž predpokladá do polmiliónového limitu započítavať aj bezodplatné plnenia, čo sú aj zľavy nad rámec bežných cien,“ zdôrazňuje Michal Piško.

Ako Transparency ďalej uvádza, na transparentnom účte novozvoleného prezidenta stále chýbajú aj ďalšie platby, napríklad, náklady na kampaňový tím, prieskumy verejnej mienky alebo manažment sociálnych sietí.

V prípade, ak mu záverečná kontrola štátnej volebnej komisie a ministerstva vnútra prelomenie volebného limitu preukáže, musel by zaplatiť pokutu v sume dvojnásobku prekročenia limitu. Pri uvedenom odhade by to teda mohlo byť až 400-tisíc eur.

„V Transparency budeme, samozrejme radi, ak novozvolený prezident svoj postoj prehodnotí a kampaň, vrátane počtu a cien za outdoor, verejnosti podrobne vyúčtuje. Medzitým však pre istotu pripravujeme pre Ministerstvo vnútra aj podnet na preverenie dodržania zákonného limitu. Pre jeho presnejšie vyčíslenie ešte čakáme na zverejnenie záverečnej správy kandidátov, ktorú musia ministerstvu predložiť do mesiaca po voľbách,“ uzavrel Michal Piško.

Spravodajský portá SP21 požiadal o stanovisko a reakciu, prostredníctvom hovorkyne Patrície Medveď Macíkovej, stranu HLAS-SD, aj novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

Keď budeme mať ich stanoviská k dispozícii, zverejníme ich.


Súvisiaci článok
Pellegrini skončí ako predseda Hlasu a stranu opustí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť