Prvé tri miesta boli ocenené finančnou odmenou a nádhernými sklenenými trofejami
Všetky súťažné dobroty boli na záver rozdelené medzi divákov, pričom vstup na podujatie bol bezplatný. V súťaži sa hodnotila celková prezentácia koláča, jeho vzhľad a v neposlednom rade i chuť. Koláče vyhodnocovala porota v tomto zložení:
Timi Strnál – víťazka 3. série Pečie celé Slovensko
Maroš Turek – riaditeľ Slovenských opálových baní
Marián Beliš – autor identity Prešov – Jahodové mesto
Celkovo bolo hodnotených 25 účastníkov, ktorí priniesli 29 rôznych druhov jahodových koláčov. Účastníci boli prevažne zo Slovenska, ale aj z Čiech, Arménska, Ukrajiny a Talianska. Do súťaže sa prihlásil jediný muž, ktorý predstavil svoju jahodovú Panna cottu.
Vyhodnotenie súťaže
Prvé miesto: Jana Simová, Slovensko, koláč s názvom Jahoda
Druhé miesto: Anush Tomashko, Arménsko, koláč s názvom Moreni
Tretie miesto: Maria Konoplova, Ukrajina, koláč s názvom Jahôdka od srdca
Atmosféru súťaže nám priblížila autorka víťaznej Jahody, Janka Simová.
Ako ste sa dozvedeli o súťaži najlepší jahodový koláč na svete?
- O súťaži som sa dozvedela cez sociálne siete, konkrétne cez Facebook, kde bol zdieľaný plagát o tejto súťaži.
Ako vznikol nápad pripraviť tortu v tvare jahody?
- Vzhľadom na to, že išlo o Majstrovstvá sveta o najlepší jahodový koláč, tak som išla prvoplánovo a čo iné urobiť ako veľkú jahodu? Milujem výzvy a 3D torty, preto to u mňa bola jasná voľba. Snažila som ju urobiť nie najjednoduchšie, ale skôr najefektnejšie, aby v ľuďoch zarezonoval čo najväčší vnem vizuálne aj chuťovo.
Použité techniky pri príprave, a tiež chute náplní máte overené, alebo ste v niečom aj experimentovali, resp. vyskúšali nové kombinácie?
- Po vizuálnej stránke bolo použitých niekoľko techník, či už práca s čokoládou, ale aj modelovanie s modelovacou hmotou na včielke, jedlý papier, z ktorého boli listy a kvety. Ryžový papier bol použitý na krídla včielky, samotná zemina bola drť z cereálií. Čo sa chuti týka, tam som sa snažila poňať jahody v širšom zmysle a využiť ich v rôznych formách. Jahodové pyré bolo použité do samotného korpusu. Celé jahody boli použité do ovocného vkladu (coulis), kde som časť rozvarila a časť ponechala v kúskoch. Nakoniec lyofilizované jahody som použila do chrumkavej zložky (crumble). Takže som využila jahody na rôzne spôsoby, od pyré až po lyofilizované jahody.
Stretli ste medzi súťažiacimi svoje známe, kolegyne z rovnakého fachu?
- Konečne sa konalo niečo v blízkosti môjho miesta pôsobenia, tak ma prišlo podporiť niekoľko priateľov a známych. Konečne som mohla osobne spoznať Timi a ostatné baby z Pečie celé Slovensko, za čo som veľmi vďačná.
Páči sa vám výhra?
- Cena je krásna, asi jedna z najkrajších, aké som doposiaľ získala. Je aj ťažká, celá zo skla, tak je to cítiť na váhe. Už jej doma hľadám čestné miesto, pretože pri mojich troch deťoch sa trocha obávam, aby sa jej niečo nestalo.
Nie je to prvá súťaž, v ktorej ste excelovali. Stáva sa vám, že vás náhodní ľudia spoznávajú a pribúdajú vám aj zákazky?
- Viete, že ani nemám pocit, že by sa niečo zmenilo? Vôbec sa necítim nijako známa. Som obyčajná a normálna matka troch detí a necítim sa nijakým spôsobom výnimočná. Len rada tvorím a čím väčšia výzva, tým lepšie.
Kto bol vaším tipom na favorita v tejto súťaži?
- Priznám sa, že som nemala možnosť ochutnať veľa jahodových dobrôt, keďže som veľa času trávila porciovaním svojej jahody. Ale to, čo som mala možnosť ochutnať, bolo výborné. Zaujal ma makový jahodový koláčik od Dagmary Potockej. No bolo tam veľa úžasných dobrôt, kde boli použité rôzne cukrárske techniky. Určite bolo na čo pozerať a čo ochutnávať.
Súťažné výrobky ste priniesli so sebou už pripravené, príp. ste ich ešte dolaďovali na mieste?
- Áno, táto súťaž bola koncipovaná tak, že už hotový výrobok sa doniesol na miesto konania, tam bol následne rozrezaný a na záver rozdaný účastníkom súťaže a divákom.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť