Sobota 07. 09. 2024 14:22:50 | Meniny má Marianna

Zoznámili sa v ňom Adela s Ľudovítom. Kaštieľ v Zemianskom Podhradí zrekonštruovali

ZEMIANSKE PODHRADIE/ Začiatkom mája župan Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška a riaditeľka domova sociálnych služieb pre ženy s duševnými ťažkosťami Terézia Mária Pátrovič, predstavili zrenovované priečelie kaštieľa. V minulosti v ňom bývala rodina Adely Ostrolúckej, ktorá bola láskou Ľudovíta Štúra.

Natália Štepanovičová|12. máj 2024|19:00:06

Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Čachtice ponúkajú nové turistické lákadlo
Čítajte viac >

Kaštieľ v Zemianskom Podhradí je najstaršou kultúrnou pamiatkou obce, ktorý sa stal zariadením sociálnym služieb. Prvé revitalizačné práce pozostávali z výmeny okien a prístavbe výťahu. Trenčiansky samosprávny kraj začal s kompletnou rekonštrukciou v roku 2022. Pozostávala z rekonštrukcie poškodeného obvodového plášťa.

Renovácia bola náročná

"Rekonštrukcia stála takmer dva milióny eur a bola hradená z rozpočtu Trenčianskej župy. Najťažšia bola stavebná úprava priečelia kaštieľa, kde len samotná rekonštrukcia narušenej statiky krovu strechy nad stĺporadím pred vchodom, stála vyše 200-tisíc eur," priblížil financovanie revitalizácie Baška.

"Okolie, v ktorom sa klienti vyskytujú, má zásadný vplyv na úroveň sociálnych služieb a na celkovú kvalitu ich života," vysvetlila riaditeľka zariadenia Terézia Mária Pátrovič.

V minulosti v ňom žila aj rodina Adely Ostrolúckej

Renesančný kaštieľ je najstaršou pamiatkou v obci. Pôvodne renesančný dvojvežový kaštieľ postavili v 17. storočí. Kaštieľ vlastnili rody Podhradských, Príleských a od roku 1801 rod Ostrolúckych. Spája sa s ním príbeh Adely Ostrolúckej a Ľudovíta Štúra, známy z knihy Ľuda Zúbeka - Jar Adely Ostrolúckej. Údajne sa zoznámili práve tu. Posledným majiteľom bol strýko Adely - Gejza Ostrolúcky.

Zdroje historických informácii: https://www.hrady-zamky.sk/zemianske-podhradie a https://www.zemianske-podhradie.sk/


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Domov legendárneho pána Váhu a Tatier a dejisko najromantickejšej povesti. Spoznajte Trenčiansky hrad!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť